General Fisheries Commission for the Mediterranean - GFCM

GFCM-Lex lansmanı: Akdeniz’de balıkçılık mevzuatı için uyumlu veri havuzu

EN

Akdeniz balıkçılığı, 8,8 milyar ABD doları olarak tahmin edilen genel bir yıllık ekonomik değer üretir. Bununla birlikte, bölgede konuşulan 20'den fazla dil ile bu sektörü kapsayan mevzuat, bölgedeki 21 ülke arasında büyük farklılıklar göstermektedir. 

GFCM, Akdeniz'de balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği mevzuatı için çevrimiçi bir bölgesel veri havuzu olan GFCM-Lex'i piyasaya sürüyor. GFCM-Lex, ulusal mevzuatı bölgesel düzeyde uyumlu hale getirecek ve balıkçılar, politika yapıcılar, araştırmacılar ve genel halk için erişimi kolaylaştıracak bir araç olarak hizmet edecektir.

GFCM-Lex, kolayca erişilebilir ve anlaşılır bir formatta ulusal mevzuat ve GFCM tarafından benimsenen ilgili bağlayıcı öneriler hakkında güvenilir bilgiler sağlar. Ulusal mevzuatı uyumlu bir çerçevede sunarak, bölgede türünün ilk örneği olan bu veri havuzu, ulusal yasal araçların karşılaştırmalı analizine izin verir ve ülkeler arasında en iyi uygulamaların paylaşımını kolaylaştırır.

  AR | EN | TR

GFCM tarafından üç Akdeniz alt bölgesini (Adriyatik Denizi, orta Akdeniz ve doğu Akdeniz) temsil eden Arnavutluk, Tunus ve Türkiye için gerçekleştirilen proje pilot aşamasındadır. Projenin bir sonraki aşaması, 2022 yılına kadar Akdeniz bölgesini tam olarak kapsayacak şekilde diğer ülkeleri dahil etmektir.

GFCM-Lex, kapsanan ülkelerin her biri için balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği ve her alanda GFCM tarafından alınan ilgili kararlar hakkında arka plan bilgisi sağlar ve ulusal mevzuatı GFCM kararlarına bağlar. Bu bilgiler İngilizce, Fransızca veya kapsanan ülkenin ulusal dilinde mevcuttur.   

GFCM-Lex, katılımcı ülkelerdeki ulusal mevzuatı etkilemeye çoktan başladı. Arnavutluk'ta yöneticiler, veri havuzunu mevcut mevzuatlarındaki boşlukları belirlemek ve GFCM tavsiyeleri doğrultusunda güncellemek için kullandılar. Bu platform, örneğin, hassas türlerin korunmasına ve küçük ölçekli balıkçılığın desteklenmesine yardımcı olurken, aynı zamanda, tesadüfi avlanma ve yasadışı, kural dışı ve kayıt dışı (YKK) balıkçılık gibi sorunları ele alıyor.

 GFCM, bu çevrimiçi veri havuzunu piyasaya sürerek, sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarına ilişkin bilgi ve desteği artırmayı ve Akdeniz bölgesinde işbirliğini ve en iyi uygulamaların benimsenmesini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

GFCM, sizi yeni yasalarla veya ülke profillerinde yapılan güncellemelerle ilgili formları doldurarak GFCM-Lex'in içeriğini zenginleştirmeye katkıda bulunmaya davet ediyor. Yeni mevzuat, ülke profilleri ve ulusal eğitimler ve çalıştaylar hakkında güncel bilgilere sahip olmak için GFCM-Lex posta listesine abone olun

GFCM-Lex projesi hakkında daha fazla bilgi alın.

SQ | AR | EN | FR | TR