FAO in the Islamic Republic of Iran

کارشناسان فائو دومین مأموریت ارزیابی سریع حوزه آبریز دریاچه ارومیه را پایان دادند

10/10/2017

تیم کارشناسان بین‌المللی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در سفر 7 روزه به ایران (3 تا 9 جولای – 11 تا 17 مهر) دومین بخش از ارزیابی سریع حوزه دریاچه ارومیه را انجام داده و همچنین یک کارگاه آموزشی دو روزه درباره حسابداری آب برگزار کردند.

به گزارش دفتر نمایندگی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در ایران، این مأموریت بخشی از پروژه چهارساله فائو با عنوان «برنامه یکپارچه مدیریت پایدار منابع آبی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه» است که از جانب دولت ژاپن تأمین مالی شده است. این پروژه قصد دارد با ارائه راهنمایی و کمک‌های فنی به تلاش‌های دولت ایران در جهت کاهش 40 درصدی مصرف آب طی 4 سال (2020-2016) و معکوس کردن فرآیند خشک شدن دریاچه ارومیه، یاری رساند.

هیأت چهار نفره نفره فائو به ریاست عزیز البحری، اقتصاددان ارشد از دفتر مرکزی فائو در رم، شامل کارشناسان مدیریت و حسابداری آب، مدیریت آبخیزداری، مدیریت خشکسالی و همچنین متخصصان اقتصاد اجتماعی و معیشت بودند. کارشناسان فائو از دفتر مرکزی فائو در رم، دفتر منطقه‌ای خاورمیانه و شمال آفریقا در قاهره و دیگر سازمان‌های همکار این نهاد به ایران اعزام شده بودند.

در این مأموریت که از تهران آغاز شده و در آذربایجان غربی ادامه یافت مجموعه دیدارهایی با هماهنگی ستاد احیای دریاچه ارومیه برگزار شده و کارشناسان فائو با متخصصان سازمان هواشناسی ایران، محققین و اساتید دانشگاه‌های شریف، تربیت مدرس، تبریز و ارومیه و همچنین کارشناسان و مقامات وزارت جهاد کشاورزی و سازمان مدیریت جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری ملاقات کردند.

در این مأموریت، همچنین یک کارگاه آموزش حسابداری آب پلاس(WA+) توسط پولاد کریمی، عضو تیم فائو و محقق ارشد مؤسسه آموزش آب در دلفِ هلند، و جیرو آریاما، کارشناس دفتر منطقه‌ای خاور نزدیک و شمال آفریقای فائو در قاهره، برگزار شد. در این کارگاه دو روزه ذینفعان، محققان دانشگاهی و کارشناسان سازمان‌های دولتی حضور داشتند.

مأموریت ارزیابی سریع پاسخ فائو به درخواست ستاد احیای دریاچه ارومیه، همتای ایرانی ما، بود که در پایان یک نشست مشورتی بین‌المللی در آوریل 2017 در شهر ارومیه مطرح شد. هدف از این مأموریت ارزیابی وضعیت کنونی آب در دریاچه ارومیه، پیشرفت‌های انجام گرفته، خلاء‌ها و چالش‌های فنی، اقتصادی-اجتماعی و نهادی و نیز پیشنهاد یک برنامه کاری جامع برای تدوین و پیاده‌سازی اقدامات قابل اجرا است که در مجموع به احیای پایدار دریاچه ارومیه یاری خواهد رساند.

فائو احیای دریاچه ارومیه را به عنوان یک مسأله اجتماعی-اقتصادی قلمداد کرده و یک چارچوب یکپارچه پیشنهاد می‌کند که راه‌حل‌های فنی منطقی را با گزینه‌هایی که از منظر اقتصادی ارزشمند و از نظر اجتماعی-نهادی پذیرفته شده‌هستند، تلفیق می‌کند.» تأکید تیم فائو در این مأموریت بر دیدار با نمایندگان گروه‌های کشاورزی و اجتماعات محلی در کنار مقامات دولتی و کارشناسان فنی، نشان دهنده اهمیت این مسأله است.

وظیفه ویژه فائو در این پروژه عبارت است از: طراحی و اجرای یک چارچوب یکپارچه که دانش بین‌المللی را با تخصص داخلی تلفیق کرده و ابزار و روش‌هایی پیشرفته پدید می‌آورد؛ و نیز اجرای اقدامات میدانی با توجه به دسترسی آبی، مصرف آبی، کاربری زمین و انتخاب محصولات، روش‌های بهینه کاربری آب، و دیگر اقدامات بهینه در تولید و بازاریابی مواد غذایی. این پروژه اهمیت ویژه‌ای بر اصلاحات مدیریتی، نهادی و سیاستگذاری قائل است، اصلاحاتی که ذینفعان محلی را قادر می‌سازد پذیرای روش‌های پایدار و فعالیت‌های درآمدزای جایگزین باشند تا فشار بر محصولات پرمصرف آبی کاهش یافته و به احیای دریاچه ارومیه کمک شود.