FAO in the Islamic Republic of Iran

مدیریت آب کلید توسعه پایدار و ثبات در خاورمیانه و شمال آفریقا است

17/05/2017

فائو و بانک جهانی با همکاری یکدیگر از اقدامات فوری در حوزه آب منطقه‌ای و امنیت غذایی حمایت می‌کنند.

به گزارش دفتر نمایندگی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در جمهوری اسلامی ایران، اهمیت مدیریت آب برای توسعه پایدار و ثبات در خاورمیانه و شمال آفریقا مبحث اصلی کنفرانس کشورهای عضو اتحادیه عرب با موضوع اهداف توسعه پایدار است که در 14 می در قاهره آغاز شد.

حافظ غانم، معاون خاورمیانه و شمال آفریقای بانک جهانی، و عبدالسلام ولد احمد، مدیر کل و نماینده منطقه‌ای فائو در خاور نزدیک و شمال آفریقا، در مراسم افتتاح کنفرانس «هفته توسعه پایدار عرب» که با هدف افزایش آگاهی درباره این مسأله و بحث پیرامون ارتباط بین ناامنی و شکنندگی آبی، مناقشه و خشونت برگزار می‌شود، شرکت کردند.

در ماه مارس (اسفند 95) سال جاری، کشورهای عضو اتحادیه عرب و گروه بانک جهانی یک یادداشت تفاهم امضاء کردند تا مزایای نسبی هر کدام از سازمان‌ها برای اتخاذ یک رویکرد منطقه‌ای به منظور دستیابی به اهداف توسعه پایدار، به کار گرفته شود. 15 می مراسمی به مناسبت امضای این یادداشت تفاهم با حضور احمد ابوالغیط، دبیر کل اتحادیه عرب، در قاهره برگزار شد.

مسأله کمبود آب نیازمند رویکردی منطقه‌ای است، زیرا منابع آبی کمیاب منطقه از مرزها عبور می‌کنند و مدیریت کارآمد و بلندمدت آنها منوط به افزایش همکاری بین کشورها است.

غانم در مراسم هفته توسعه پایدار عرب گفت: «هدف فائو، کشورهای اتحادیه عرب و بانک جهانی، ارتقای مدیریت آبی پایدار، کارآمد و منصفانه در وضعیت‌های شکننده است – هدفی که اعتقاد داریم می‌تواند به صلح، رونق و ثبات منجر شود. اگر اقدامی درباره آب انجام نشود، شاهد تبعات عظیم سیاسی و اقتصادی خواهیم بود. برای مثال، در غیاب استراتژی‌هایی برای کاهش و سازگاری با تأثیرات تغییرات اقلیمی بر کمبود آب، این پدیده می‌تواند منجر به افت 14 درصدی تولید ناخالص داخلی تا سال 2050 شود.»

عبدالسلام ولد احمد نیز چالش‌های پیش روی امنیت غذایی منطقه عربی که از مسائلی چون مناقشات، کمبود آب و تغییرات اقلیمی پدید آمده‌اند را تشریح کرد.

«کشورهای منطقه باید برای نیل به آرمان توسعه پایدار و پایان گرسنگی تا سال 2030 مدیریت پایدار بلندمدت و جامع آب را اعمال کنند. محیط صلح‌آمیز و باثبات یکی از پیش‌شرط‌های ضروری برای این است که کشاورزان بتوانند به چالش‌های کمبود آب و تغییرات اقلیمی واکنش مناسب نشان دهند. منطقه نه تنها دچار کمبود آب است، بلکه در بی‌ثباتی و مناقشه غوطه‌ور شده به صورتی که نیازمند مداخله فوری و استراتژی‌های بلندمدت است.»

فائو در سال 2014 و در واکنش به این چالش‌ها و برای حمایت از کشورهای عضو در شناسایی استراژی‌ها، خط‌مشی‌ها و اقداماتی که راه‌حل‌های پایدار برای کمبود آب در منطقه توسعه می‌دهند، «ابتکار منطقه‌ای درباره کمبود آب» را آغاز کرد.

تأثیر بالقوه و جدی کمبود آب بر تولید ناخالص داخلی توجه وزرای دارایی را نیز جلب کرده است. این مقامات اخیرا در نشست‌های بهاره بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول در واشنگتن شرکت کردند تا درباره چگونگی پر کردن خلاء مالی برای آب و زیرساخت‌های بهداشتی به تبادل نظر بپردازند.