FAO Türkiye

Sosyo-Ekonomik Entegrasyonu Destekleyerek ve Geçim Olanakları Yaratarak Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin ve Türkiye'deki Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığını Artırmak

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi projesi kapsamında FAO tarafından düzenlenen Başlangıç ​​Toplantısı ve Uygulama Çalıştayı ve Aile ve Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği içinde uygulanmaktadır.

Proje, özellikle Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Manisa, Şanlıurfa ve Van'daki Geçici Koruma kapsamındaki Suriyelilerin ve Türkiye'deki savunmasız ev sahibi toplulukların toplum dayanıklılığını ve sosyo-ekonomik entegrasyonunu güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, 3.000 GKSS ve ev sahibi topluluk üyeleri için bitkisel üretim, hayvancılık ve gıda sektörlerinde sertifikalı mesleki eğitimler düzenlenecektir. Eğitimlerin ardından mezunlar ve nitelikli eleman arayan potansiyel işverenler İstihdam Fuarlarında bir araya getirilecek.

Ayrıca proje, yeni ve iyileştirilmiş iklim-akıllı tarım (CSA) teknolojileri ve uygulamalarındaki bilgi ve becerileri, grup tabanlı, pazar liderliğindeki ve katılımcı öğrenme yaklaşımlarının yanı sıra FAO Uygulamalı Çiftçi Okulları (UÇO), aracılığıyla 1.500 küçük çiftçiye aktaracaktır üretimlerini artırmak ve istihdamı artırmak amacıyla. UÇO katılımcıları ayrıca seçtikleri teknolojileri ve uygulamaları test etmek ve öğrenmek için gerekli tarım araçları ve girdi paketlerini alacaklardır. Bu uygulama, aynı zamanda, katılımcı çiftçileri ve onların topluluklarını arazi geliştirme faaliyetlerinde (yani ağaç dikme (tarımsal-ormancılık)) desteklemek için, 1500 GKS'ye, "iş için nakit artı (CfW +)" yoluyla kısa vadeli istihdam elde etme fırsatı sağlar.

Proje, hedeflenen illerde tarım istihdam masaları kuracaktır. Bunlar, mesleki eğitimlerde başarılı olanların istihdamını kolaylaştıracak ve işverenler ile işçiler arasında bir temas noktası olarak hareket ederek yerel üreticilere ve tarım-gıda endüstrilerine nitelikli işgücü sağlayacaktır.

Faaliyet ayrıca mevcut girişimcilik fırsatlarından yararlanmaya, üretimlerini genişletmeye ve artırmaya, böylece istihdam yaratmaya çalışacak. Bu amaçla, yaklaşık 250 mikro ölçekli girişimcilik faaliyeti (2190 Avro'ya kadar) ve 50 küçük ölçekli faaliyet (10 951 Avro'ya kadar) için bir hibe programı öngörülmektedir.