FAO Türkiye

Bozkır Projesi Yönlendirme Komitesi, dijital ortamda bir araya geldi.

Fotoğraf:© FAO
20/04/2020

Ankara - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı, (TOB) Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, (DKMPGM), Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) iş birliğinde yürütülen ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen “Türkiye’nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi” projesinin dördüncü yönlendirme komitesi toplantısı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 17 Nisan 2020 tarihinde Bakan Yardımcısı Sayın Akif Özkaldı’nın başkanlığında zoom ortamında gerçekleştirildi. Proje Şanlıurfa İlinde Tek Tek Dağları Milli Parkı, Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Karacadağ pilot alanlarında uygulanmakta.

 

Toplantıya, FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Sayın Viorel Gutu, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Sayın Ayşegül Selışık, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Sayın Selami Işık, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Sayın İsmail Üzmez, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Yasin Ahmet Dallı, Orman Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Çelik, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Sayın Volkan Güngören, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Şanlıurfa birimleri üst düzey temsilcileri, projenin bağımsız uzmanlar grubunu temsilen Harran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sayın Mehmet Ali Çullu, FAO temsilcileri ve projenin diğer kurum temsilcilerinden oluşan yönlendirme komitesi üyeleri zoom ortamında katılım sağladı. 

 

Toplantı, Yönlendirme Komitesinin Başkanı ve Bakan Yardımcısı Sayın Akif Özkaldı’nın açılış konuşmaları ile başladı. Sayın Özkaldı, proje sonuçlarını, bakanlığın yürüttüğü diğer çalışmalara entegre edilmesi açısından önemsediğini vurguladı. FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Sayın Viorel Gutu; son günlerde tüm dünyanın karşı karşıya olduğu COVID-19 salgınının tüm ülkeleri, kurumları ve bireyleri birçok yönden etkilediğini ve herkesin yeni iş yürütme biçimlerinin benimsendiği bu yeni yaşam biçimine, uyum sağlamaya çalışıldığının altını çizdi. Bu çerçevede, her türlü güçlüğe rağmen işlerin aksamaması çabasıyla projenin farklı pek çok paydaşını zoom ortamında bir araya getirerek  dördüncü yönlendirme komite toplantısını gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Projenin Bakanlık tarafından önemsendiğini ve sonuçlarının Türkiye’nin bozkır ekosistemlerinin korunması ve sürdürülebilir yönetime önemli oranda katkı saülayacağına da inandıklarını vurgulayarak en üst düzeyde projenin sahiplenildiğini dile getirdi. 

 

Toplantıda, projenin, 2019 yılında gerçekleştirilen çalışmaları, elde edilen sonuçları ve çıktıları ile 2020 yılı faaliyet planı ve bütçesi Proje Koordinatörü Nihan Yenilmez Arpa tarafından sunuldu. Ek olarak, projenin komite üyeleri, ilerlemeler, ulaşılan sonuçlar ve yaklaşan faaliyetler hakkında bilgilendirildi.

 

Yaklaşık 3,5 saat süren Yönlendirme Komitesi toplantısı, proje paydaşlarının gayretleri sayesinde dijital ortamında kesintisiz olarak başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Toplantı sonucunda, projenin Haziran 2022’ye kadar uzatılmasına, proje kapsamında yürütülecek her türlü faaliyetin ortaklarla işbirliği içinde devam edilmesine,  projenin pilot çalışma alanlarından birisi olan Karacadağ  bozkırları için uygulanabilir bir koruma statüsünün belirlenemsine ve proje pılot alanlarındaki planlama, izleme ve farkındalık oluşturma çalışmalarının başlatılarak  2020 yılına ait bütçe ile iş planının onaylandığı şekliyle uygulanmasına karar verildi.