FAO Türkiye

Fao'dan yeni proje için kararlılık adımı

Fotoğraf: ©FAO
10/06/2020

Ankara - FAO Türkiye Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınına rağmen FAO Türkiye, çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. AB tarafından fonlanan Sosyoekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi Projesi’nin ilk yönetim toplantısı geniş katılımla yapıldı

Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin (GKAS) ekonomik yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve sosyo-ekonomik enetgrasyonunun hedeflendiği projenin ilk yönetim kurulu toplantısınının moderatörlüğünü Başdanışmanı Halil Afşarata Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Müdürlüğü Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan yaptı. Toplantıya Cumhurbaşkanlığı, FAO Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölgeler Koordinatörü Viorel Gutu, AB Delegasyonu Bölüm Başkanı Libor Chad, Aile, Çalışma ve Sosyal Hİzmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürü  Sadettin Akyıl’ın yanı sıra çok sayıda üst düzey resmi temsilci de katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Halil Afşarata, dünyada son yıllardaki gelişmeler nedeniyle 70 milyon insanın yerlerinden edildiğini bunların 25 milyonunun da mülteci konumunda olduğuna dikkat çekti. Toplamda 5 milyona yakın mülteciyi ağırlayan Türkiye’nin dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülke olduğunun altını çizen Afşarata, mültecilerin insanların eğitim ve mesleki olarak standartlarının düşük olduğunu anlattı. Tarım sektöründeki istihdam projelerine bu yüzden büyük değer verildiğini kaydeden Afşarata “Gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranları 2. Dünya Savaşı’nın ardından ilk kez gelişmiş ülkelerin altına düşecek. Bu nedenle istihdam üretme noktasında daha aktif olmalıyız bürokrasiye takılmadan bu süreci hızlıca sürdürmeliyiz” diye konuştu.

Toplantıda konuşan FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, 4 milyonu aşkın göçmeni ağırlayan Türkiye’nin küresel ölçektede büyük takdir topladığını hatırlattı. Projeyle Türkiye’nin misafir ettiği Suriyelilere ekenomik olarak katkı sağlanması ve sektörün güçlendirilmesinin hedeflendiğinin altını çizen Gutu “Türkiye’nin omuzlarındaki bu yükü almak için küresel dayanışmanın da en güzel örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor proje” diye konuştu. COVİD-19 salgını nedeniyle yaşanan krizin projede bir çok revizyona gidilmesine neden olduğuna dikkat çeken Gutu buna karşın tüm paydaşların kararlığı ile çalışmaların devam etmesinin umut verici olduğunu belirtti.

FAO Türkiye Temsilcisi Gutu’nun ardından konuşan AB Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkanı Libor Chlad da küresel çapta yaşanan salgın ve yol açtığı kirize dikkat çekti. Salgının etkilerini azlatmak ve kirizi hafifletmek için küresel işbirliğinin önemini altını çizen Chlad, “Yaşadığmız şu süreçte tüm paydaşlarımızla sorunlarımızı aşmak için yakın bir işbirliği içinde çalışmayı sürdürüyoruz. Yaşadığımız son krizle birlikte projenin de bir çok dinamiği değişmek durumunda kaldı. Ancak hedeflerimize ulaşmak için hep birlikte azimle çalışacağız. Suriyelilerin entegrasyunu açısından ekonomik projeler çok önemli. Bu açıdan tarımsal istihdam özellikle dikkat çekiyor. FAO ile yaptığımız bu proje o yüzden oldukça kritik ve değerli” ifadelerini kullandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl da konuşmasında FAO öncülüğgünde yürütülen projelerin Suriyelilerin istihdamı açısından kritik olduğunu kaydetti. Akyıl, salgın nedeniyle bir çok projenin uygulanmasında ve stratejilerinde kritik değişimlere gitmek durumunda kaldıklarını söyledi. Bu kapsamnda özellikle tarım ve hayvancılıkta daha ileri teknolojilerin kullanılmasını ve inovasyonları gündeme aldıklarını ifade ederek “Bu noktada altırı çizmekte fayda var, bütün projelerimizin ortak hedefi sürdürülebilir olması. Krizin belki tek olumlu yanı insanların tarıma olan ilgisini arttırmak oldu” dedi.  

Toplantıda katılımcılar, çalışma planlarının pandemi nedeniyle revize edilmesi, yeni bir eylem planı hazırlanması ve projenin uygulama süresinin 9 ay daha uzatılması konusunda uzlaştı. 4.5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye’nin GAKS’lerin yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik kararlılık mesajlarının da verildiği toplantıda FAO’nun birikim ve önderliğinde ilerleyen projede geleceğe yönelik daha güçlü işbirliği mesajları verildi.