FAO Türkiye

Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü: Birlikte harekete geçme zaman

Fotoğraf:©FAO/Jonathan Bloom
08/10/2020

Ankara, Türkiye - Son yıllarda sıkça konuşulan gıda kaybı ve israfı, bu sene COVID-19 salgınıyla birlikte daha geniş kapsamda tartışmaya açıldı. Salgın ile uygulamaya konulan kısıtlamalar, gıdaların nakliyesini veya tüketicilerin pazara erişimini engellerken, bozulabilir tarımsal ürünlerde ve tedarik zincirindeki ürünlerde yüksek düzeyde kayıpları da beraberinde getirdi.

Bugün sayısı yaklaşık 690 milyonu insan açlık çekerken, üç milyar insanın besleyici gıdaya erişimi yok. 2014 yılından beri artan açlık çeken insan sayısına, salgın ile 132 milyon kişinin daha eklenmesi ile gıda ve beslenme güvenliği her zamankinden daha çok tehdit altında.

Tüm bu gelişmelerin ışığında, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ev sahipliğinde ilk kez kutlanan Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü, hepimize gıdayı üretme, tüketme ve israf etme şeklimizi yeniden düşünmemiz gerektiğini hatırlattı.

Gıda kaybı ve israfına dur diyelim. İnsanlık için. Gezegenimiz için’ sloganıyla kutlanan günde artangıda güvensizliği ve azalan doğal kaynaklarımıza dikkat çekilerek gıda kaybı ve israfını azaltmak için herkesin daha çok çaba göstermesi gerektiğinin altı çizildi.

 

Türkiye ve Orta Asya'da gıda kaybı ve israfının azaltılmasına yönelik başlatılan bölgesel insiyatif tüm hızıyla devam ediyor

29 Eylül Salı günü, FAO ana merkezde üst düzey dijital etkinlikle kutlanan Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü’nün ilk oturumunda, bu önemli günün Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası gün olarak tescil edilmesi için emek vermiş ülkeler öncelikli olarak söz aldı.

Türkiye adına konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin gıda kaybı ve israfının azaltılması ve önlenmesine yönelik gerçekleştirdiği ulusal ve bölgesel çabalarını anlattı. Gıda kaybı ve israfı ile mücadelede hem ulusal ve uluslararası kamuoyunda farkındalık yaratmayı, hem de iyi uygulamaları bölgesel düzeyde yaygınlaştırmayı amaçladıklarını ifade eden Pakdemirli sözlerine şöyle devam etti:

FAO-Türkiye Ortaklık Programı kapsamında Türkiye ve Orta Asya'da gıda kaybı ve israfının azaltılmasına yönelik bölgesel insiyatifi başlattık. Bu insiyatif aynı zamanda Mayıs ayında lansmanını gerçekleştirdiğimiz ve Türkiye’nin Gıda Kaybı ve İsrafı’nın Önlenmesi ve Azaltılması ile ilgili ilk Ulusal Strateji ve Eylem Planı’nı duyurduğumuz GIDANI KORU adlı ulusal bir kampanyayı da kapsıyor.”

Türkiye’de Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü, aralarında Tarım ve Orman BakanlığıAvrupa Birliği Başkanlığı,  ABD Büyükelçiliği, Birleşik Krallık Büyükelçiliği, Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörlük OfisiBirleşmiş Milletler Enformasyon MerkeziUNDP Türkiye, UNV Türkiyeİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Belediyeler BirliğiTarım Kredi Kooperatifleri Merkez BirliğiImpact Hub IstanbulTürkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk DerneğiİDEMAÜlkerYıldız HoldingMigrosGıda Kurtarma DerneğiMikado DanışmanlıkTürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)Temel İhtiyaç Derneği (TİDER)Sürdürülebilir Kalkınma DerneğiKök Projekt ve EKO IQ Dergisi’nin de bulunduğu paydaşlarıyla dijital ortamda kutlandı.

Ülke çapında 17 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan dijital kutlamalar ile konu sosyal medyada geniş çapta tartışıldı.

 

“Birlikte hareket edilmediği sürece hiçbir eylem gerçek anlamda dönüştürücü ve etkili olamaz”

FAO, artan gıda kıtlığına karşı kamu ve özel sektörü çabalarını arttırmaları için harekete geçmeye davet etti.  

Bu çağrı kapsamında Anadolu Ajansı’na konuşan FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu birlikte hareket edilmediği sürece hiçbir eylemin gerçek anlamda dönüştürücü ve etkili olmayacağının altını çizdi.

FAO’nun 2011 yılında kurduğu Gıdayı Koru Küresel İnsiyatifi’nin hükümetler, özel sektör, sivil toplum ve araştırma grupları arasında diyalog kurulması için çalıştığını belirten Gutu, bu insiyatif ile Avrupa ve Orta Asya’da çok çeşitli kapasite geliştirme, farkındalık arttırıcı faaliyetler ile araştırmalar yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

 

Gıda kaybı ve israfına dur diyelim. İnsanlık için. Gezegenimiz için

Gün boyu canlı yayınlara katılan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, gıdanın kaybolması ya da israf edilmesiyle, gıdanın üretilirken kullanılan tüm kaynakların da israf edildiğinin altını çizdi. Her yıl küresel olarak tüketilmek üzere üretilen gıdanın yaklaşık yüzde 14’ünün satış aşamasına ulaşamadan kaybedildiğine değinen Selışık, sözlerine şöyle devam etti:

“Kaybolan gıdalar yaklaşık 1,5 milyar ton karbondioksite eş değer sera gazı salınımına yol açıyor. Buna ek olarak çöp sahalarındaki gıda atıkları sera gazı salınımının daha da artmasına ve iklim değişikliğine neden oluyor. Tüm bunları düşünerek bu sene ilkini kutladığımız bu önemli günün temasının ‘Gıda kaybı ve israfına dur diyelim. İnsanlık için. Gezegenimiz için’ olmasına karar verdik.”

 

“Gıda kaybı ve israfı konusunda harekete geçmezsek daha çok insan aç kalacak

Toprağın, suyun hasta olduğu bir gezegende sağlıklı beslenmenin de mümkün olmadığına değinen FAO destekçisi Dilara Koçak, meslektaşlarını toplumu gıda kaybı ve israfı hakkında daha çok bilinçlendirmek için harekete geçmeye çağırdı.

Tüm hafta boyunca sosyal medya platformlarından gıda israfının gezegene etkileri hakkında bilgilendirici içerikler yayımlayan Koçak, gıda kaybı ve israfı konusunda toplumca harekete geçmezsek daha çok insanın aç kalacağını ifade etti.

 

Siz de gıda kaybı ve israfının azaltılmasına katkıda bulunmak için gündelik hayatınızda ne gibi değişiklikler yapabilirsiniz öğrenmek isterseniz Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü internet sitesine bir göz atın.

 

BAĞLANTILAR:

Gıda israfını azaltmak ve gıda kahramanı olmak için 15 ipucu

Gıda, tabağımızda olandan daha fazlasıdır

 

FOTOĞRAFLAR:

Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü Foto Albüm

 

 

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN:

AYLİN ALPAGUT

Ulusal İletişim ve Ortaklıklar Sorumlusu

[email protected]

 

Gazeteciler ve editörler için:

Fotoğraf, ses dosyası, video görüntü ve b-roll için buradan iletişime geçebilirsiniz: (+39) 06 570 53625 ya da [email protected].

 

Çevrimiçi araçlar:

Fotoğraflar için FAO’nun Flickr hesabı

FAO’nun çevrimiçi haber odası

FAO basın bültenleri için RSS bildirimi

Twitter’da @FAOnews  ve @faoturkiye

 

FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi | 34 Benczur utca, Budapest, Hungary | (+36) 1 461 2000 | www.fao.org/europe