FAO Türkiye

Şanlıurfa, Bursa ve İzmir için eğitim vakti

Fotoğraf: ©FAO
05/08/2020

 Şanlurfa- Türkiye, küresel bir krizin kapılarının aralandığı bugünlerde çalışmalarını sürdürüyor. Japon hükümetinin finanse ettiği proje için eğitim çalışmaları başladı. COVID-19’a karşı tüm önlemlerin alındığı eğitimlerde katılımcılara tarım ve gıda üretimi, pazarlama gibi konularda eğitimler verilecek. İzmir ve Bursa’da tamamı kadınlardan oluşan kooperatifler aracılığıyla kurulacak yeni işletmelere de destek sağlanacak.

 

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Japon hükümetinin finansal desteği ve Tarım ve  Orman Bakanlığı’nın işbirliğiyle hazırlanan İstihdam ve Mikro-Girişimcilik Vasıtasıyla Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi Projesi kapsamında Şanlıurfa, Bursa ve İzmir’de hayata geçirilecek projelerde saha eğitimleri başladı. Covid-19’u karşı tüm önlemlerin alındığı eğitimler 40 gün sürecek, isteyen kadın katılımcılar için kreş ve bakım hizmeti sağlanacak. Açılışa katılan FAO Program sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman “Bu proje ekonomisi tarıma dayanan topluluklar için büyük fırsatlar sağlayacak” dedi. 

 

Dünya ve Türkiye, BM kayıtlarına göre İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana insanlığın karşılaştığı en büyük krizle karşı karşıya. Covid-19’un tetiklediği gıda krizine karşı cephenin en önünde tarım ve gıda üreticileri yer alıyor. FAO Türkiye, bu küresel krize karşı çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor.

 

İlk fazı 2017’de uygulanan İstihdam ve Mikro-Girişimcilik Vasıtasıyla Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi Projesi’nin üçüncü fazı için saha çalışmaları başladı. Projenin ilk iki fazında Mardin’de Şükran Derneği ve Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Halep sabunları markası “Şemim Sabun”, İzmir’de Turna Kadın Kooperatifi midye dolma üretim ve pazarlama tesisi, Şanlıurfa’da da kırmızı biber ve isot üretimi ve pazarlaması çalışmaları başarıyla hayata geçirilmişti.

 

 


Üçüncü fazda da Şanlıurfa, Bursa ve İzmir’de yeni projeler planlandı. Üç ilde toplam 702 faydalanıcı ve girişimcinin yer alacağı projelerde saha eğitimleri Şanlıurfa’da yapılan açılış etkinliği ile başladı. Üç şehirde toplam 70 faydalanıcının katılacağı eğitimler 40 gün sürecek. Katılımcılara girişimcilik, pazarlama ve tarımsal üretim yeteneklerinin geliştirilmesi başlıklarında eğitimler verilecek. 

 

Ayrıca, projeyle, bireysel olarak veya kadın kooperatiflerinin bir parçası olarak küçük ölçekli gıda ve tarım işletmelerinin kurulmasını kolaylaştırmak için bir dizi temel araç ve ekipman sağlanacak. Yerel ortaklara, sürdürülebilir iş geliştirme konusunda sürekli teknik destek ve rehberlik sağlanacak.

Kadın katılımcıların ağırlıklı olacağı projede İzmir ve Bursa’da faaliyet gösteren kooperatifin tüm üyeleri kadınlardan oluşuyor. Bu kooperatifler de proje kapsamında girişimcilik desteği alacak.


COVID-19 salgınına karşı tüm önlemlerin alınacağı eğitimlerde katılımcılara tüm hijyen ve korunma malzemeleri de FAO tarafından dağıtılacak. Japon hükümeti ile birlikte projenin paydaşlarından biri olan Japan AAR isimli STK da kadın faydalanıcılara özel eğitimler verecek kadın sorunlarının farkındalığı ve kadının toplum-aile içindeki yerini güçlendirme çalışmaları yapacak.

 

Şanlıurfa’daki ilk eğitim programına katılan FAO Program sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman da katıldı. Ahaduzzaman, burada proje katılımcıları ve eğitimcilerle bir araya geldi, sorunları dinledi projenin hedeflerini anlattı.  Projenin Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve ev sahibi toplulukların ekonomik refahlarını artırmak için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. Ekonomisi tarıma dayalı topluluklar için önemli bir projenin start aldığına dikkat çeken Ahaduzzaman “Proje, onları COVID-19'un olumsuz ekonomik etkilerinden korumak için harika bir fırsat sunuyor” diye ekledi.

 

Etkinliğe katılan GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Murat Tarini de üçüncü fazına başlanan projede bugüne kadar 500 faydalanıcının eğitimlerden geçtiğini söyledi. Bu sene 40 gün sürecek eğitimlerin ardından katılımcılara Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı sertifakalaların verileceğini belirten Tarini “Katılımcılarımıza işlerini kurabilmelerine destek olmak için temel malzeme ve ekipman desteği de sağlayacağız” diye konuştu. 

 

 

  

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN:

MEHMET ALI IZMIR

İLETİŞİM SORUMLUSU

Mehmet.Izmı[email protected]