FAO Türkiye

Suriyeli mültecilere ve Türk ev sahiplerine yönelik beceri eğitimi, kırsal toplulukların kendi ayakları üzerinde durabilmesini sağlamayı hedefliyor

Fotoğraf: ©FAO
27/07/2018

FAO, Japonya ve Türkiye, tarımda büyük ölçüde istihdam fırsatlarının sağlandığı Şanlıurfa ve Kilis’teki Suriyeli mültecilere ve mültecilere ev sahipliği yapan topluluklara yönelik bir mesleki eğitim programı başlattı.

Proje, katılımcıların yerel tarım sektörünün yüksek talep gören alanlarına ilişkin beceri ve bilgilerini arttırmayı amaçlıyor. Proje, Türkiye’deki önceki çalışmaların başarıları doğrultusunda, tarımda çalışan veya deneyimi olan Suriyeli mültecilerin ve ev sahibi toplulukların, beslenme, sağlık, iletişim ve sosyal destekle ilgili beceriler gibi kendi ayaklarının üzerinde durması için gerekli ve önemli yaşam becerilerini kazanmasına yardımcı olacak.

Projenin resmi açılışı, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Bahadır Güneş ve FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu’nun katılımlarıyla Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima tarafından yapıldı.

Gutu, “Özellikle tarıma dayalı topluluklarda, Suriyeli mülteciler ve ev sahibi topluluklar için yeni iş alanları ve istihdam fırsatları yaratılmasına ihtiyaç var,” dedi. “Tarımsal üretime ilişkin mesleki eğitim, her iki grup için de ekonomik fırsatların arttırılmasına yardımcı olabilir,” diye ekledi.

Projenin amacı, katılımcıların istihdam şanslarını arttırmak ve yerel tarım işgücü piyasasında talep edilen gelir elde etme becerilerini güçlendirmektir. Altı haftalık teorik, uygulamalı ve iş başı eğitim için iki topluluktan 50’si kadın olmak üzere 150’den fazla katılımcı seçilecektir.

Eğitim müfredatı, Kilis’teki katılımcılar için arıcılık, sebze üretimi ve fıstık ve zeytin üretimini kapsarken Şanlıurfa’daki katılımcılar için hayvancılık ve sürü yönetimi ile geleneksel yemeklerin hazırlanmasını içeriyor. Japon Yardım ve Dayanışma Derneği, katılımcılar arasından 50 kadına ayrıca sağlıklı beslenme eğitimi verecek.

Gutu, “Bu projeye sağladıkları maddi destekten ötürü Japon Hükümeti’ne teşekkür ederiz,” diyerek “Japonya bu fonu sağlayarak Suriyeli mültecilere ve ev sahibi topluluklara gerçekten yardımcı olabilecek programların yerinde uygulanmasını sağladı,” diye ekledi.

FAO, proje açılışını Şanlıurfa Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü ile yakın iş birliği içinde Şanlıurfa GAP Tarımsal Eğitim Merkezi’nde düzenledi.