FAO Türkiye

Beslenme çalıştayı Suriyeli mültecilerin beslenme düzenlerini iyileştirmeye yardımcı oluyor

13/02/2019

Çeşitli araştırmalara göre Suriyeli mülteciler, hayat pahalılığı ve düzensiz gelir gibi ekonomik zorluklarla başa çıkabilmek için genellikle tükettikleri gıda çeşitliliğini azaltma yoluna gidiyor. Bu durum, başta beslenme ihtiyaçları azami düzeyde olan hamile kadınlar ve çocuklar olmak üzere mültecilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu sorunu hafifletmek adına, kısa bir süre önce Şanlıurfa'da mülteciler için düzenlenen bir etkinlikte, yerel olarak bulunabilen malzemeler ile hazırlanan basit, ekonomik ve besleyici tarifler gösterilerek sağlıklı beslenmeye yönelik pratik bilgiler paylaşıldı. Suriyeli mültecilerin dayanıklılığını arttırma amacıyla Japon hükümeti tarafından finanse edilen projenin bir parçası olan etkinlik, FAO ve Association for Aid and Relief Japan tarafından düzenlendi.

Suriyeli mültecilerin kaynaklarını verimli bir şekilde kullanabilmeleri ve sağlıklı beslenme düzenlerine ve dolayısıyla sağlıklı yaşamlara sahip olabilmeleri için iyi beslenme düzenlerinin nasıl olduğunu ve beslenme kaynakların nasıl önleneceğini bilmeleri gerekir.

FAO Gıda Güvenliği Uzmanı Keigo Obara'ya göre “bu eğitim etkinliği, proje katılımcılarının Suriye Arap Cumhuriyeti ve Türkiye'nin mutfak kültürü temelinde yemek tariflerini ve pratik beslenme bilgilerini öğrenmelerine yardımcı oluyor”.

Suriye ve Türk mutfaklarında genellikle bakliyat, sebzeler ve tam tahıllar gibi pek çok sağlıklı malzeme kullanılıyor.

Eğitim kapsamında, tüm Türkiye'de tanınan ünlü bir şef olan Ebru Baybara Demir, mercimek ve maydanoz gibi yerel olarak bulunabilen malzemeleri kullanarak hem basit hem de ekonomik olan iki besleyici tarifin nasıl hazırlanacağını gösterdi.

Daha önce FAO ortaklarından Şanlıurfa Beltur'un gıda işleme eğitimine katılmış olan 75 faydalanıcı da bu etkinliğe davet edildi. Sağlıklı beslenmeye ilişkin bilgileri ve ipuçlarını da içeren eğitici materyaller katılımcılara dağıtıldı.

Etkinliğe katılan ve eğitim sonunda sertifikasını alan Sirin Muhammad, düşüncelerini şu şekilde ifade etti: “Evde tek başıma olduğumda kendime nasıl yemek yapacağımı öğrendim ve bu eğitim benim için çok faydalı oldu.  Yeni bir şeyler öğrendiğimde bilgilerimi etrafımdakilerle paylaşmayı çok severim. Örneğin, yemek yapmayı öğrendiğimde bunu çevremdeki insanlara, aileme, kardeşlerime ve arkadaşlarıma öğretmek isterim.”

“Suriyeli mülteciler ve ev sahibi topluluklar için kolay, sağlıklı ve besleyici öğünlerin tanıtımı” adlı bu eğitim etkinliği, Japon hükümetinin finanse ettiği “Suriyeli ve Ev Sahibi Topluluklar için İstihdam İmkânlarının Geliştirilmesi ve Sosyal Uyumun Güçlendirilmesi Yolu ile Dayanıklılık Oluşturma” adlı projenin bir parçasıdır.

Türkiye Afrika'nın Büyük Yeşil Duvar'ına 3 milyon ABD Doları katkıda bulundu