FAO Türkiye

FAO Türkiye, Suriyeli mültecilere yurtdışında başarılı olmaları için eğitim vermeye devam ediyor

31/05/2019

 

Suriye'deki iç savaş dokuzuncu yılına girerken bu süreçte Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı mülteci sayısı 3,6 milyonu geçti.

Türkiye Hükümeti'nin hem merkezi hem de il düzeyinde cömertçe ortaya koyduğu çabalara rağmen, Türkiye'deki milyonlarca mülteciye insana yakışır yaşam koşulları, iş fırsatları ve koruma sağlamak için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç vardır.

 

 

Bu bağlamda FAO, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin profilini daha iyi anlamak için çeşitli değerlendirmeler yaptı. Bu değerlendirmeler sonucunda, Türkiye'nin kırsal kesimlerinde yaşayan kırılgan durumdaki nüfus başta olmak üzere Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan nüfusun çoğunluğu temel olarak tarım ve gıda sektöründen geçindiği görüldü. Sonuçlar ayrıca Türkiye'nin vasıflı işgücü sıkıntısı çektiğini, vasıflı ve yarı vasıflı işgücüne yüksek talep olduğunu ortaya koydu.

 

 

Bu, daha önce tarımda çalışmamış Suriyeli mültecilere bu alanda beceriler edinme ve uygulamalı deneyim kazanma fırsatı sunuyor ve böylelikle istihdam edilerek düzenli gelir elde etmelerine yardımcı oluyor.

 

 

FAO, bunu göz önünde bulundurarak, son iki yıldır yerel üretici birlikleri ve Türkiye’nin Tarım ve Orman Bakanlığı ve il müdürlükleriyle ortaklaşa “İstihdam Olanakları Vasıtasıyla Mültecilerin Öz yeterliklerinin Arttırılması ve Tarıma Dayalı Geçimlerinin Geliştirilmesi’” projesini uygulamaktadır. FAO, Adana, Mersin, Gaziantep, İzmir, Isparta, Kilis, Mardin ve Şanlıurfa illerinde mesleki eğitimler ve istihdam fuarları düzenleyerek 2000'den fazla kişinin eğitim almasına yardımcı oldu. Bu çalışmalar sonucunda kursiyerlerin yaklaşık yüzde 22'si istihdam fuarları aracılığıyla istihdam edildi.

 

 

Projenin üçüncü fazı 22 Mayıs 2019 tarihinde Bursa'da başlatıldı. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen bu faz, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Türkiye Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde yürütülüyor.

 

 

Üçüncü fazda ise Türkiye'nin Adana, Bursa, Gaziantep, İzmir, Manisa, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde çalışmalar yürütülecek. Bu çalışmalar kapsamında fırıncılık, sebze üretimi, serada sebze yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliği ve yönetimi, biber yetiştiriciliği, narenciye yönetimi, sığır bakımı ve sürü yönetimi, meyve fidesi yetiştiriciliği, meyve hasadı ve hasat sonrası işlenmesi, küçükbaş hayvan bakımı ve yönetimi, domates yetiştiriciliği ve fıstık ve zeytin ağaçlarının aşılanması, budanması ve hasadı gibi alanlarda 815 mülteciye mesleki ve işbaşı eğitim verilecek. Eğitimin ardından her ilde faydalanıcıları işe yerleştirmek için istihdam fuarları düzenlenecek.

 

 

Projede yer alan Suriyeli mülteci Duha Abdullah Alkarem, yaklaşık yedi yıldır Türkiye'de ev sahibi toplulukla birlikte yaşıyor. Projenin üçüncü fazının lansmanında yaptığı konuşmada, halen Bursa'da yaşamaya alışmaya çalıştığını ve hayatını idame ettirmek için bir işe ihtiyacı olduğunu söyledi. Suriyelilerin birçok farklı alanda çalışmış olduğunu, ancak bu bilgiyi nasıl kullanacaklarını bilmediklerini söyledi. Bu program kapsamındaki eğitimler sayesinde, Abdullah Alkarem tek bir alanda uzmanlaşabilecek. Ekmek üretimini öğrenecek ve eğitim sonunda alacağı sertifika ile sürdürülebilir bir iş bulabileceğine inanıyor. Eğitim boyunca sadece nasıl ekmek pişireceğini öğrenmekle kalmayacak, aynı zamanda Türk halkının yaşam tarzını ve geleneklerini gözlemleyebilme ve ev sahibi toplulukla bağlantılar kurabilme fırsatına da sahip olacak.