FAO Türkiye

“Gelecek nesiller bozkırlara sahip çıkmalı.” FAO, Şanlıurfa’da bozkırların öneminin gelecek kuşakları aktarılması için 12 Mayıs Salı günü öğrenciler için hazırlanan “Bozkır Eğitim Seti” hakkında öğretmenlere eğitim verdi.

Fotoğraf© FAO
12/05/2020

Ankara - Türkiye’nin bozkır ekosistemleri doğal otlakları, çayırları ve meraları içerir ve yaklaşık 32 milyon hektarlık bir alanı kaplar. Türkiye’deki bozkır ekosistemlerinin bütünlüğü, habitat kaybı, aşırı otlatma ve iklim değişikliğinin etkileri gibi tehditlerle karşı karşıyadır.

 

Bozkır Biyolojik çeşitliliğinin korunması için en önemli adımlar birisi bozkır ekosistemlerinin önemini anlamak ve toplumun farkındalığını artırmaktır. Proje, bozkır ekosistemlerinin etkin korunmasını desteklemek ve bozkırlardaki zengin biyolojik çeşitliliği değerlendirmenin yanı sıra paydaşların bilinç ve bilgisini arttırmak için üç ayrı noktada, Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Alanı, Tek Tek Dağları Milli Parkı ve Karacadağ Bozkırları- faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

Kapasite geliştirme ve farkındalık oluşturma programı kapsamında öğretmenler, öğrenciler, uzmanlar ve korunan alanların yönetiminden sorumlu karar vericiler dahil olmak üzere farklı hedef gruplar için çeşitli eğitim programları yürütülmektedir. En önemli hedef gruplardan birisi öğretmenler ve öğrenciler olup Şanlıurfa’daki proje pilot sahalarından seçilen 10 okul için bir dizi eğitim ve öğretim faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Bu faaliyetlerden birisi de öğretmenler ve öğrenciler için bir ‘Bozkır Eğitim Seti’nin hazırlanmasıdır.

 

‘Bozkır Eğitim Seti’nin hazırlanmasındaki amaç, gelecek nesillere bozkırların Türkiye’nin en önemli ve en hassas ekosistemlerinden birisi olduğunu vurgulamaktır. Bu set, Şanlıurfa’nın bozkır ekosistemiyle ilgili çocukların bilgi, ilgi ve farkındalıklarını artırmaya yönelik kaynak dokümanları içermektedir. Bu kaynak eğitim seti sayesinde, çocuklar, bozkır ekosistemini tarih, biyoloji, coğrafya, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği gibi farklı açılardan tanıyarak bozkır çeşitliliğini ve değerini keşfedecektir. Eğitim seti “Bozkırı Öğreniyorum Öğretmen Rehberi ve Bozkırın Hayvanları, Bozkırın Bitkileri, Bozkırda Yaşam ve Bozkır Bir Ekosistem adı altında öğrencilere yönelik 4 farklı içerikte hazırlanan Bozkırı Öğreniyorum Öğrenci Etkinlik Kitabı’ndan oluşmaktadır.

 

Bu çerçevede, FAO son dönemdeki COVID 19 durumu nedeniyle bu eğitim materyallerinin içeriklerinin tanıtılması ve eğitim setinin nasıl uygulanacağı konusunda öğretmenlerin görüşlerini almak amacıyla 12 Mayıs tarihinde proje sahalarından öğretmenlerin, Bakanlık Temsilcilerinin ve FAO yetkililerinin katılımı ile dijital ortamda “Eğitimcilerin Eğitimi” etkinliği düzenledi.

 

Online eğitim FAO Ulusal Proje Koordinatörü Nihan Yenilmez Arpa’nın konuşması ile başladı. Nihan Yenilmez Arpa; “Bu COVID sürecinde dahi bu projenin içerisinde yer alıp destek vermeniz, özverili çalışmalarınız ve katılımlarınız bizleri gururlandırıyor, çok teşekkür ederiz. Sizlerin de ilettiği gibi çocuklarımız okullardaki bozkır köreşelerini kullanıyor, türlerin fotoğraflarına bakıp türler hakkında birbirlerine sorular soruyor. Bura da gösteriyor ki bu aktivitelerle gerçekleştirmek istediklerimiz amacına ulaşmıştır. FAO olarak bizi alınan bu sonuçlar çok mutlu emiştir. Şanlıurfa’da projeyi yürüttüğümüz alanlar sizler tarafından zaten çok iyi bilinmektedir.  Bu alanlarda bulunan ve yaşayan türleri görüyordunuz ama yeterince önemsemiyordunuz önceliğiniz değildi. Fakat bu proje ile bozkırlar hepimizin önceliği haline geldi. Daha duyarlı ve algılarımızı açarak bakıyoruz etrafımıza. Korona salgınıyla karşı karşıya kalınca şunu gördük ki; doğa affetmiyor, eğer biz ona sahip çıkarsak o da bize sahip çıkıyor. Bu çerçevede bozkırların ne kadar değerli olduğunu gelecek kuşaklara aktarmak bizim en büyük sorumluluğumuz.” dedi.

 

Eğitim, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Kenan Demiroğlu’nun konuşması ile devam etti. Sayın Demiroğlu konuşmasında yapılan çalışmaların bozkırların tanınması ve farkındalığın oluşması açısından ne kadar başarılı ve değerli olduğunu vurguladı.  Proje kapsamında ekip üyeleri ile çeşitli aralıklarla bir araya geldiklerini ve anlatılanlardan daha fazla çalışmanın da yapılmış olmasını görmenin kendilerini de zyadesiyle memnun ettiğini belirtti.  Ayrıca, Sayın Demiroğlu, “Siz fikirlerinizi ve önerilerinizi bizlerle paylaşın, bizim sizleri her safhada en fazla şekilde destekleyeceğimizden şüpheniz olmasın. Her zaman okullarımızla, öğretmenlerimizle sizlerin yayınızdayız. Bu konuda üstümüze hangi görev düşüyorsa, elimizden geleni yapmaya hazırız.” dedi.

 

Toplam 22 kişinin katıldığı eğitim, Eğitim Kit’inin detaylı tanıtımı ve nasıl kullanılacağı konularında bilgilendirme ile devam etti.

 

Projenin eğitim ve farkındalik oluşturma programı kapsamında ayrıca, profesyonel bir sanatçının rehberliğinde seçilen okullar da duvar boyama etkinlikleri gerçekleştirildi. Öğrenciler, sanat faaliyetlerinin doğa deneyimini zenginleştirmek, yaratıcılıklarını artırmak ve çevrelerini sorgulamak için etkili araçlar olduğunu düşünerek, programlarının ilk aşamasında okullarının duvarlarını boyadılar ve doğa / çevre köşeleri oluşturdular. Etkinliğe 6 okul ve 7 ile 15 yaş arası 120 öğrenci katıldı. Ayrıca, yine okullarda doğa / çevre köşelerinin oluşturulması, tiyatro performansı, doğa oyunları ve uçurtma festivali ve çocuklar arasındaki yarışmalar da dahil olmak üzere diğer bazı etkinlikler de tasarlandı.

Ek olarak, Şanlıurfa bozkırlarının sahip olduğu bitki ve hayvan türlerine, biyolojik çeşitliliğe, bozkırın görünmeyen ve bilinmeyen doğal ve kültürel değerlerine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Şanlıurfa genelindeki 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri için şiir ve resim olmak üzere iki kategoride yarışma düzenlendi. Yarışma ile ilgili süreç halen devam ediyor. Seçici Kurulun değerlendirmesi sonucu her iki kategoride ödüle değer görülen öğrencilerden birinciye tablet, ikinciye dijital fotoğraf makinesi ve üçüncüye dijital saat armağan edilecek ve sertifika verilecek. Yarışmaya katılımlar 29 Mayıs günü sona erecek. Yarışma katılım koşulları ile ilgili detaylı bilgi için; https://sanliurfa.tarimorman.gov.tr/Haber/172/Bozkirda-Yasam-Siir-Ve-Resim-Yarismasi

Eğitim aktiviteleri kapsamında farkındalık artırma faaliyetlerinin uygulanmasına önümüzdeki aylarda duvar boyama, doğa köşelerinin kurulması, tiyatrolar ve uçurtma festivali gibi etkinlikler devam edecek.

Bu projeyi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü; Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü iş birliği il