FAO Türkiye

Eğitim almak umutları gerçeğe dönüştürüyor!

Fotoğraf :©FAO/Carly Learson
24/12/2019

İbrahim Maoruf 45 yaşında, eşi ve 4 çocuğu ile beraber Suriye’den Türkiye’ye sığındı. Suriye'deki çatışmaların başlamasından bu yana 8 yıldır Harran -Şanlıurfa'da bulunan geçici barınma merkezinde yaşıyor ve burada çiftçiliğe yeniden başladı.  İbrahim geçici koruma altındaki 40 Suriyeli ile beraber, Japonya Hükümeti tarafından finanse edilen ve T.C Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortaklaşa uygulanan FAO projesinin bir parçası olan geçim olanaklarının artırılmasına yönelik mesleki ve girişimcilik eğitim programına katıldı.

"Bu projenin bir parçası olduğum için çok mutluyum. Eğitimlerden bitkileri daha verimli yetiştirmek ve sebze toplamak için becerimi geliştirip teknik bilgi öğrendim. Ayrıca girişimcilik eğitimleri sayesinde iş kurma konusundaki bilgimi de geliştirdim. Şimdi yaşadığım geçici barınma merkezinin yanında patlıcan, biber gibi sebzeleri yetiştirmek ve İstanbul'daki restoranlara satmak için küçük bir tarım arazisi kiraladım,” dedi.

Sebze yetiştirmek için geçici barınma merkezine yakın küçük bir tarım arazisi kiralayan İbrahim Maoruf diğerlerine ilham kaynağı oldu. “Türkiye’de hayatıma sıfırdan başladım. FAO’ya bana bu fırsatı verdiği için çok teşekkür ederim, artık kendi işimi yapabiliyorum ve geleceğimi inşa ediyorum,” dedi.

FAO'nun Tarım ve Orman Bakanlığı ve UNHCR ile iş birliği içinde, ekmekçilik becerileri üzerine sunduğu bir diğer mesleki eğitim programı, geçici koruma altındaki Suriyelileri ve Türkler için istihdam olanakları sağlamayı hedefliyor. Katılımcılar arasında dört çocuk annesi Türkan Demiröz de yer alıyor.

"Yemek yapmak için çok istekliyim. Bu eğitimden çok şey öğreniyorum ve kendime güveniyorum. Bir pastanem olmasını çok isterim. Burada aldığım eğitimle bunu gerçekleştirebilirim. Çalışırken arkadaş edinme şansım da oldu'' dedi.

2017 yılından bu yana “İstihdam Olanakları Vasıtasıyla Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Öz yeterliklerinin Artırılması ve Tarıma Dayalı Geçimlerinin Geliştirilmesi (FAZ III)’’ projesi Avrupa Birliği tarafından finanse edilip, Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında 1.115 Suriyelinin ve Türklerin geçimini, istihdam edilebilirliği artırarak ve çeşitli bölgelerdeki iyi iş fırsatlarını geliştirerek desteklemiştir.

Eğitimlerde gıda ve tarım konularında teorik ve iş başı eğitimlerin yanı sıra Türk dili, çalışma mevzuatı, istihdam hizmetleri ve yaşam becerileri gibi bazı önemli tamamlayıcı konular da yer alıyor. Bu bağlamda, bu eğitimler çift taraflı bir kazanç modeli olarak kabul edilir. Bir tarafta kursiyerler eğitim ile becerilerini geliştirirken diğer tarafta iş verenler iyi ve kalifiye işçiyi işe alabiliyorlar. FAO ayrıca, yerel düzeydeki eğitimlerin yasal çerçevesi, ortaklıkları, kalitesi ve istihdam sonuçlarını iyileştirmek için devlet kurumları, çalışanlar ve işverenler arasındaki diyaloğu geliştirmek için çalışmaktadır.

Hayvancılık burada tarım sektörünün önemli bir alt bileşeni ve hem ulusal hem de hane halkı ekonomisinde önemli bir rol oynuyor.

Dört çocuğuyla birlikte Suriye'den sığınan İman ve Muhammed Etro çifti, Türkiye'de 25 koyunla aile şirketi kurdu. Ve şimdi ise 250'den fazla koyuna sahipler. Bu gelire sahip olarak, aile geçici barınma merkezine taşınmayı ve şehir yakınlarında bir ev kiralamayı başardı, bu da çocuklarının eğitimi için çok iyi oldu.

Iman "FAO sayesinde, hayvanların nasıl besleneceği, hastalandıklarında ne yapılacağı gibi birçok şey öğrendim" dedi.

Projeden yararlananlara destek veren Gaziantep Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, eğitimli yararlanıcıların çevreyi kolayca öğrendiğini ve çevreye uyum sağladığını bildirdi. Birlik, hayvanların hastalıkları olup olmadığını kontrol etmek ve aşılamak için sık sık aileleri ziyaret ediyor.

“Ben ve eşim 4 çocuğumuz için çalışmak zorundayız. Ayrıca burada etrafımdaki insanlarla ve Türklerle iletişime geçerek Türkçe öğreniyorum. Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin sağladığı Türkçe kurslarına da devam etmek istiyorum.”