FAO Türkiye

ECO-RCC çevrimiçi seminerleri sürdürülebilir gıda sistemlerine odaklanarak devam ediyor

Fotoğraf: ©FAO
03/06/2021

Ankara  - Ekonomik İşbirliği Teşkilatı-Bölgesel Koordinasyon Merkezi (ECO-RCC), sürdürülebilir gıda sistemleri çerçevesinde bir çevrimiçi seminerler dizisi tasarladı. Serinin ikinci semineri "Sürdürülebilir Gıda Sistemleri: ECO Ülkelerinde Kavram ve Uygulamalar" başlığında 1 Haziran 2021'de gerçekleştirildi. Etkinlik, ECO Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi'ni (ECO-RCCFS) güçlendirmeyi amaçlayan bir FTPP II projesi kapsamında düzenlendi. Şu anda, ECO bölgesindeki gıda güvenliği, diğer nedenlerin yanı sıra yüksek gıda fiyatları, çekirge istilaları, kuraklık ve COVID-19 salgını ile bağlantılı birçok zorlukla karşı karşıya.

 

İngilizce, Rusça ve Türkçe olarak gerçekleştirilen seminer, ECO üyesi ülkelerin gıda sistemleri kavramı ve yaklaşımının yanı sıra, BM Gıda Sistemleri Zirvesi 2021 sürecini ve bu zirvenin amaçlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

 

Çevrimiçi seminer, ECO-RCC Koordinatörü ve Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Volkan Güngören ve FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Kıdemli Politika Uzmanı Sumiter Broca’nın açılış konuşmalarıyla başladı.  ECO'nun 460 milyondan fazla nüfusa sahip bir bölgeyi kapsadığının altını çizen Güngören, bu bölgede gıda sistemlerini daha sürdürülebilir hale getirmenin yarım milyara yakın hayata dokunma potansiyeliyle büyük bir etkisi olacağını açıkladı. Güngören ayrıca ECO-RCC'nin kapasitesinin her geçen gün büyüdüğünü ve Merkezin gıda güvenliğini iyileştirmeye ve sürdürülebilir gıda sistemleri geliştirmeye yönelik bölgesel çabaları kolaylaştırmada önemli bir rol oynayacağını kaydetti.

 

Broca, ECO-RCC ve FAO arasındaki güçlü ortaklığın önemini vurgulayarak, bu ortaklığın, FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı çerçevesinde Türkiye Hükümeti tarafından sağlanan cömert fonlarla mümkün olduğunu hatırlattı. Broca, katılımcıları Temmuz ayında gerçekleşecek olan 2021 BM Gıda Sistemleri Zirvesi hakkında da bilgilendirdi.

 

Açılış konuşmalarının ardından, Johns Hopkins Üniversitesi Berman Biyoetik Enstitüsü’nde Bloomberg Seçkin Küresel Gıda Politikası ve Etik Profesörü olarak görev yapan Jessica Fanzo, gıda sistemleri yaklaşımına odaklanan ve temel kavramları tanıtan bir giriş ders verdi. Seminer, Fanzo'nun sunumunun ardından, BM Gıda Sistemleri Zirvesi 2021 oturumları ve COVID-19 salgınının olumsuz etkilerini ele alan bir gıda sistemleri yaklaşımı üzerine vaka çalışmaları ile devam etti.

 

Seminer, katılımcılara gıda sistemleri yaklaşımı, ilgili kavramlar ve uygulamalar hakkında kapsamlı bilgi sundu. Önümüzdeki aylarda kapasite geliştirme amaçlı çok sayıda ECO-RCC ve FAO eğitimi planlanıyor.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

 

 

BAĞLANTILAR:

 

ECO-RCC projesi çerçevesinde EİT ülkelerinin temsilcileri için iki günlük proje döngüsü yönetimi eğitimi düzenlendi

 

ECO-RCC Projesi Tanıtım Broşürü