FAO Türkiye

Turna, hayallerine doğru kanat çırpıyor

Fotoğraf: ©FAO
13/07/2021

İzmir - Japon Hükümetinin finansal desteği ve FAO’nun önderliğinde 2 yıl önce faaliyetlerine başlayan İzmir’deki Turna Kadın Kooperatifi kabına sığmıyor.  Kooperatif artan faaliyetleri ve üretim kapasitesinin yükselmesi nedeniyle Bornova’daki yeni merkezine taşındı. Midye dolma üretimi satışı ve pazarlaması yapmak için 2019 yılında kurulan kooperatif, coğrafi işaret (Cİ) tarımsal gıda ürünlerinin ambalajlanması ve perakendeciliğini de içerecek şekilde 2020 ve 2021 yıllarında ek destek aldı. Japonya Hükümeti tarafından finanse edilen "Mikro Girişimcilik Vasıtasıyla Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi" projesinin üçüncü aşaması kapsamında eğitim alan ve desteklenen yeni üyeleri ile birlikte ortak girişimine devam edecek.

 

Aralarında İzmir Valiliği, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Bornova Halk Eğitim Merkezi ile ulusal ve yerel medya temsilcilerinin yer aldığı 80'den fazla katılımcının hazır bulunduğu açılış töreninde kooperatifin ürettiği midye dolma ve Türkiye'nin farklı yörelerinden yöresel ürünler servis edildi..

 

Açılış konuşmasında  Türk ve Suriyeli kooperatif üyeleriyle olan deneyimlerini paylaşan  Kooperatif Başkanı Aslı Kaya, "Kooperatif üyeleri olarak benzer mücadeleleri paylaştık. 2019'dan bu yana burada yaptığımız her türlü çabayla, kooperatifimizdeki ortaklarımızla omuz omuza, ev dediğimiz bir yerde daha güçlü hissediyoruz" dedi.

 

Kooperatifin Suriyeli üyesi Nouha Kanawati ise"Kooperatif üyeleri arasında özel bir bağ kurduk ve birlikte çalıştığımız için çok mutluyuz" diye konuştu.

 

Konuşmasında kodın kooperatiflerinin önemini vurgulayan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selişık da“FAO, Suriye Mülteci Dayanıklılık Planı kapsamında dayanıklılığı ve geçim kaynaklarını teşvik etmek için benzer kooperatifleri desteklemeye devam edecek" İfadelerini kullandı.

 

Turna bünyesinde yapılan çalışmalarından etkilendiğini anlatan İl Ticaret Müdürü Şahin Ersü de"Turna Kadın Kooperatifi en hızlı ilerleme kaydeden, sağlam temeller atmış ve girişimci ruhunu yansıtan kooperatifler arasında yer alıyor. Bu girişimi desteklemek için kapımız her zaman açık" Dedi.

 

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, ise 2019 yılından bu yana desteklerle yürüyen kooperatifin artık kendi kanatlarıyla yoluna devam edebileceğine inandığını söyledi.

 

FAO Sıfır Atık Sıfır Açlık projesinin beslenme uzmanı ve destekçisi Dilara Koçak bu yılın Nisan ayı başlarında, FAO ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen sağlıklı beslenme ve beslenme konusunda eğitim verdiği  kadın girişimcilerin başarısına inancını vurguladı.

 

Japonya Hükümeti tarafından finanse edilen 3 projedeki başarılara dayanarak FAO, projenin dördüncü aşamasında Suriyeli ve ev sahibi topluluk üyeleri arasından seçilen 100 ilave kadını yerel ortaklar Ankara, Bursa, Manisa ve Mardin ortaklığında destekleyecek.