FAO Türkiye

FAO-Azerbaycan Ortaklık Programı kapsamında Türkiye'ye bir çalışma gezisi yapıldı

Fotoğraf: ©FAO
03/09/2021

16-21 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen ziyarette katılımcılar, patates üretimi konusunda uzmanlaşmış kuruluşlarda bir dizi toplantı yaparak yeni bilgi ve beceriler edindiler. Çalışma gezisinin temel amacı, proje kapsamında Azerbaycan'da uygulanmak üzere Türkiye'de patates yetiştiriciliğinde kullanılan çeşitli yeni teknolojiler ve yenilikler hakkında bilgi edinmekti.

Katılımcılar gezinin ilk gününde, Niğde ilinde bulunan Patates Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret ederek Enstitünün altyapısı, yeni yönetim binası, laboratuvarları, seraları ve ekili alanları hakkında bilgi aldılar. Katılımcılarla yapılan toplantıda Enstitü Müdürü Uğur Pırlak ve Enstitü Yönetim Kurulu Başkanları Enstitü'nün genel faaliyetleri, yapısı, araştırma çalışmaları ve bölgedeki faaliyetleri hakkında birer sunum yaptılar. Heyet, Enstitü'nün Doku Kültürü, Genetik ve Islahı, Patates Hastalıkları ve Teknolojik Testler konularında uzmanlaşmış laboratuvarları ile tanıştı. Burada çeşitli toprak ve iklim koşullarına, hastalıklara ve zararlılara dayanıklı patates çeşitlerinin oluşturulması için yoğun bir çalışma yapılıyor. Azerbaycan Tarım Bakanlığı'na bağlı Sebze Araştırma Enstitüsü ile Türkiye'nin Patates Araştırma Enstitüsü arasında patates çeşidi seçiminde gelecekteki işbirliği ele alındı. Heyet, aeroponik yetiştirme(havada bitki yetiştirme) sisteminde virüssüz patates mini yumrularının üretimine özel ilgi duyduğunu ifade etti. Sebze Araştırma Enstitüsü, ülkemizde geniş alanlarda işleme amaçlı patates çeşidi seçimi ve gelecekteki üretimine özel önem vererek, uygulamasında yeni teknolojilerin uygulama fırsatlarını tartıştı.

Heyet, Niğde ve Nevşehir illerinde patates ambarı olarak kullanılan yer altındaki devasa soğuk hava depolarını - doğal depolama tesislerini ziyaret etti. Bu yeraltı soğuk hava depolarının benzersiz özelliği, serin gecelerde soğuk havanın herhangi bir soğutma ekipmanı kullanılmadan tamamen dışarıdan sağlanması ve sıcak günlerde de kaya duvarlarının doğal izolasyonu sayesinde içeride muhafaza edilmesidir.

Heyet, çalışma gezisi sırasında Konya'da düzenlenen ve Türkiye'nin en büyük patates üretimi fuarı olan Patates Günleri Festivali'ne de katıldı. Türkiye'nin önde gelen patates firmalarının katılımıyla gerçekleşen fuarın ana özelliği, patateslerin ekildiği ve üretildiği demonstrasyon alanlarının yanında ürün sunumu oldu. Türkiye Patates Araştırma Enstitüsü de fuara katılarak kendi ulusal çeşitlerini sergiledi.

Fuarda heyet, çok sayıda patates üreticisi ve patates üretiminde kullanılan tarım makineleri ve teknolojik ekipmanları üreten firmalarla görüş alışverişinde bulundu ve ilişkiler kurdu. Ziyaret sırasında katılımcılar Türkiye Patates Araştırma Enstitüsü'nün ekilen tarlaları hakkında bilgi aldı ve mahsul ekimi gözlemleri yaptı.