FAO Türkiye

Yerel tarımda inovasyon dönemi başlıyor

Fotoğraf: ©FAO
13/09/2021

 Ordu – Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Türkiye’nin her bölgesinde eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak amacıyla başlattığı iş birliği kapsamında, 13-14 Eylül 2021 tarihlerinde Ordu’da özellikle kadın kooperatiflerine yönelik “Yöresel Ürünler, Gastronomi ve Kooperatifçilik” eğitim programını gerçekleştirdi.

Birincisinin Giresun Piraziz’de gerçekleştirildiği bu eğitimler ile FAO ve BAU, gençlerin ve kadınların tarımdaki rolünü güçlendirmek ve yöresel tarım ürünlerinin ülke kalkınmasına maksimum fayda ile dahil edilmesini, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmasına, tarımda yenilik ve inovasyonun küçük aile çiftçilerine de ulaştırılmasını hedefleniyor. Ayrıca bu eğitimler ile kadınların ve gençlerin kooperatifleşme konusunda bilgi sahibi olmaları, akıllı tarım uygulamaları dijital tarım ve sürdürülebilir gıda sistemleri ile ilgili teknolojilerin süreçlere aktif olarak dahil edilmesi de hedefleniyor.

“Kadınlar ve gençler daha eşitlikçi bir toplum için güçlenmeli”

FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu’nun konuşmasında, bu eğitimde yer alan faydalanıcıların yanı sıra bölgedeki kadınların iş gücüne katkı çabalarını doğrudan destekleyeceğini ve kadın kooperatifleri aracılığıyla kadınları ve gençleri güçlendirerek daha eşitlikçi bir toplum haline gelinmesine yardımcı olacağını vurguladı.

Gutu, “FAO'nun yeni stratejik çerçevesi, tarım sektöründe teknoloji ve inovasyona özel bir önem vermekte ve bu eğitim programımız bu çerçeve göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Eğitimi tamamlayan katılımcılar, akıllı tarım, dijital tarım ve sürdürülebilir gıda sistemi teknolojileri gibi kavramlara aşina olacaklar. Ek olarak tarımsal inovasyon, tarımsal ürünlerin depolanması, topluluk oluşturma ve karar verme, yaratıcı iletişim teknikleri ve pazarlama gibi çeşitli konularda bilgilerini artırma fırsatlarına da sahip olacaklar.” dedi.

Çalıştayla ilgili açıklamalarda bulunan BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, kadın kooperatiflerinin akıllı ve sürdürülebilir tarım için öneminin altını çizdi: “Değerli topraklarımız tarımın geleceği için çok önemli. Sürdürülebilir bir dünya için, topraklarımızı verimli tutmak, teknolojinin etkin kullanımıyla yeni ve üretken fikirler geliştirmek hayati önem taşıyor. Bu kapsamda, BM işbirliğiyle kadın kooperatiflerine yönelik hedefli eğitimlerle kadın istihdamının iyileştirilmesi için çalışıyoruz. Ayrıca yerel tarım ürünlerini öne çıkararak ülkemizin kalkınması için çalışıyoruz. Her şeyden önce farkındalık yaratmak için çalışıyoruz. Tüm bu yaklaşımları akıllı tarıma dahil ederek inovasyon ve yeni küresel markalar yaratacağız.”

“Üreten kadınlar daha güçlü, bilinçli ve sağlıklı nesiller yetiştirecek.” 

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık ise gıda güvenliğini dünyada sağlamakla yükümlü kuruluş olduklarına dikkat çekerek, “Burada yerel üreticileri, küçük aile işletmeciliğini sonuna kadar desteklememiz gerekiyor. FAO için küçük üreticiler çok önemli, onlar küresel tarımsal üretiminin yaklaşık yüzde 56’sını gerçekleştiriyor ve kırsal alanda geçim kaynaklarının önemli bir bölümünü oluşturuyor. Sosyal koruma ve kırsal kesimin refahını amaçlayan politikalarla desteklendiğinde, yerel ekonomilerin gelişmesine katkı sunuyor. Gıda güvenliğini riske atan tehlikelerle mücadeleye destek olarak, tarımsal faaliyetlere dayanıklılık kazandırılmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle Ordu’da gerçekleştirdiğimiz bu eğitimler ile üreten kadınlarınınız daha gıda güvenliği konusunda bilinçli ve sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunacak.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Şirin Karadeniz, tarımda kadınlara yönelik eğitim çalıştaylarının ve kadın kooperatiflerinin önemine değindi: “Ülke genelinde tarımsal eğitimin kalitesini artırmak, kadın girişimciliğinin ve kadın girişimciliğinin önemini vurgulamak için FAO ile bu etkinliği düzenledik. ekonomik kalkınmayı teşvik etmek. Uzmanlar tarafından verilen bu eğitim kursu, kadın kooperatiflerine ulaşmak, yerel olarak ürettikleri tarım ürünlerini küresel pazara taşımalarına destek olmak ve küresel markalar yaratmalarına yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmıştır. Amaç, kadınlarımızın ve gençlerimizin bu önemli alanda daha aktif rol almalarını sağlamak ve sürdürülebilir tarımın gelişmesine yardımcı olmaktır” dedi.

 

İki gün sürecek olan eğitim çalıştayına Ordu’da faaliyet gösteren kooperatiflerde görev alan seksen kadın katıldı. Bu eğitim ile sürdürülebilir gıda sistemlerinin önemli bir bileşeni olan kadın kooperatiflerine; tarım ürünlerinin saklanması ve depolanması, tarımsal girişimcilik, tarımdaki iyi pratikler ve bunların aktarımı, topluluk oluşturma ve karar alma, yerel mutfaktan iş fikri geliştirme, yaratıcı iletişim teknikleri, yerel tarım ürünlerinin dünya pazarına ulaştırılması konularında FAO ve BAU uzmanları tarafından bir dizi eğitim verildi ve onların bu konu hakkındaki farkındalıklarının arttırılması sağlandı.

 

 

 

 

 

 

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN:

ŞAFAK AKSÖYEK TOROS

İLETİŞİM SORUMLUSU

[email protected]

+90 312 307 95 23

 

 

Gazeteciler ve editörler için:

Fotoğraf, ses dosyası, video görüntü ve b-roll için buradan iletişime geçebilirsiniz: (+39) 06 570 53625 ya da [email protected].

 

Çevrimiçi araçlar:

Fotoğraflar için FAO’nun Flickr hesabı

FAO’nun çevrimiçi haber odası

FAO basın bültenleri için RSS bildirimi

Twitter’da @FAOnews  ve @faoturkiye

 

FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi | 34 Benczur utca, Budapest, Hungary | (+36) 1 461 2000 | www.fao.org/europe