FAO Türkiye

FAO, İslam İşbirliği Teşkilatı'na desteğini yineledi

08/11/2021

Ankara – FAO, 25-27 Ekim 2021 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen 8. Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınma konulu Bakanlar Konferansı'nda gıda güvenliği alanında İslam İşbirliği Teşkilatı'na verdiği desteği yineledi. Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen Konferansa, İİT üyesi ülkelerin Bakanları ve Bakan Yardımcıları ile üst düzey yetkililer katıldı. FAO, konferansa, FAO Genel Direktör Yardımcısı ve Avrupa ve Orta Asya Bölge Temsilcisi Vladimir Rakhmanin, Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ve FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık'tan oluşan üst düzey bir heyet ile katıldı. FAO delegasyonu etkinlik boyunca önemli katkılarda bulundu.

Bakanlar Konferansı'ndaki açıklamasında Vladimir Rakhmanin, FAO ve İİT arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin önemini vurguladı. Katılımcılara İİT üyesi ülkelerde tarım ve gıda alanlarındaki zorluklari hatırlatan Rakhmanin, FAO ve İİT arasındaki işbirliği ve ortak eylemlerin, hiç kimseyi geride bırakmadan daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam elde etme vizyonuyla, daha verimli, kapsayıcı, esnek ve sürdürülebilir tarımsal gıda sistemlerine dönüşümde önemli bir yer tuttuğunu yineledi.

Etkinlik kapsamında, Rakhmanin ile Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli arasında ikili bir görüşme gerçekleştirildi. Toplantı, her iki tarafın ortak eylemleri sürdürme ve mevcut işbirliğini daha da güçlendirme konusundaki istekliliğini tasdik etti. İkili görüşmenin ardından Rakhmanin ve Pakdemirli, gıda, tarım ve ormancılık için FAO-Türkiye Ortaklık Programları kapsamında Orta Asya'daki proje sahalarında Türk uzmanların görevlendirilmesine yönelik bir Güney-Güney ve Üçgen İşbirliği anlaşması imzaladılar. Etkinlik ayrıca, diğer İİT üyesi ülkelerden üst düzey yetkililerle görüşme fırsatı da sağladı.

Viorel Gutu, “İİT Bölgesinde Gıda Sistemlerinin İyileştirilmesi için Deneyim ve Bilgi Paylaşımı: 2030 yılına kadar Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının Başarısına Doğru” başlıklı bir yan etkinlikte bir konuşma yaptı. FAO-Türkiye Ortaklık Programlarının, yararlanıcı ülkelerde ve ilgili ülkelerde gıda güvenliği için bölgesel işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunduğunu açıkladı. Gutu ayrıca, FAO'nun amiral gemisi niteliğindeki raporu olan Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu 2021'in ana bulgularının altını çizdi ve İİT ülkelerini gıda güvenliği adına gerekli adımları atmaya çağırdı.

Konferans ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından finanse edilen FAO-Türkiye Ortaklık Programları (FTPP ve FTFP) kapsamında FAO ile Türkiye arasındaki verimli işbirliğini sergilemek için değerli bir fırsat sağladı. Tüm program boyunca konferans alanında FAO-Türkiye Ortaklığı için bir stant açıldı ve ortaklık kapsamında yürütülen projelerin yayınları ve çeşitli tanıtım materyalleri sergilendi. Aralarında Bekir Pakdemirli'nin de bulunduğu İİT üye ülkelerinden bakanlar standı ziyaret etti.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi.. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

 

BAĞLANTILAR: