FAO Türkiye

Küçükbaş Hayvan Projesi Türkmenistan'ın resmi katılımıyla hız kazanıyor

Fotoğraf: ©Sergey Kozmin
20/12/2021

Aşkabat – FAO ve Türkmenistan Hükümeti, “Sera gazı emisyon yoğunluğunun azaltılması için küçükbaş hayvan üretiminin verimliliğinin arttırılması” başlıklı bir projenin ortak uygulanması için 11 Aralık 2021'de bir anlaşma imzaladı. Resmi tören Türkmenistan Tarafsızlık Günü'nde gerçekleşti. Anlaşmayı, FAO adına FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Viorel Gutu ve Türkmenistan Hükümeti adına Tarım ve Çevre Koruma Bakanı Allanur Altyev imzaladı.

 

FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) çatısı altında hayata geçirilen ve Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan’ı hedef alan proje, her katılımcı ülkedeki ve bir bütün olarak Orta Asya Alt Bölgesindeki küçükbaş hayvan üretim sistemlerinin verimliliğini analiz etme ve geliştirme kapasitelerini artırmayı amaçlıyor. Proje aynı zamanda Uygulamalı Çiftçi Okulları gibi hayvan sahipleri için bilgi aktarımına ve ulusal ve uluslararası uzmanlar tarafından çiftçilerin doğrudan eğitilmesine yönelik yenilikçi yaklaşımlar oluşturacak.

 

Proje kapsamında kadın ve gençlerin katılımına özel önem verilerek, planlanan 36 aylık süre boyunca (Nisan 2024'e kadar), yararlanıcılar temel bilgi ve becerilerle donatılacak.

 

Proje ayrıca özellikle Türkmenistan'da ve genel olarak alt bölgede hayvancılık sektörünün gelişimine fayda sağlayacak ve başta SKA 1 (Yoksulluğa Son), SKA 2 (Açlığa Son), SKA 13 (İklim Eylemi) ve SKA 15 (Karasal Yaşam) olmak üzere çeşitli Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA’lar) ulaşılmasında katkıda bulunacak.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

BAĞLANTILAR:

 

 

Küçükbaş hayvan üretiminde verimliliği ve sürdürülebilirliği artırmaya yönelik proje başladı