FAO Türkiye

Kooperatifçilik alanında önemli iş birliği

Fotoğraf: © Turuhan Alkır
23/02/2022

ANKARA, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun Avrupa Birliği finansmanı ile “Güçlü Geçim Dayanıklı Toplum’’ sloganı altında yürüttüğü Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve ev sahibi topluluklara yönelik proje kapsamında kooperatifçilik alanında iş birliğini geliştirmek adına Dünya Kooperatifler Birliği, ICA ile iş birliği toplantısı düzenlendi.

 

22 Şubat 2022 Salı günü güneş takviminde tek olma özelliğine sahiptir. Bu özel gün için FAO ve ICA yıllardır dayanışma içinde yürüttükleri çalışmaları paylaşmak ve kooperatifçiliğin önemine dikkat çekmek amacıyla ‘’İkiler Günü Etkinliği’’ altında bir araya geldi.

 

Türkiye Kooperatifler Birliği, Uluslararası Tarım Kooperatifleri Birliği ve Türkiye’de önde gelen birçok kooperatif birliklerinin bir araya geldiği toplantıda açılış konuşmasını yapan FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, ‘’FAO Türkiye'nin Kooperatif Destek Programı, Dünya Kooperatifler Birliği ilke ve değerlerine dayanmaktadır. 2019 yılında üç kooperatifle başladığımız program kısa sürede genişledi ve şimdi Avrupa Birliği ve Japon Hükümeti'nin desteğiyle 13 ilde 22 kooperatifi ulaştı. Programın başarıları gerçekten etkileyici. Kooperatiflere dönüp baktığımızda pazarlama kapasiteleri, kar oranları ve en önemlisi sosyal ilişkilerinin arttığını görüyoruz. Umuyorum ki, zamanla ulusal düzeyde daha da iyi sonuçlar gelecek.’’ diyerek etkinlikte emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

 

ICA Başkanı Ariel Guarco, yaptığı konuşmada, uluslararası iş birliğinin ve kurumlar arası diyalogun önemine işaret etti. FAO ve ICA'nın gıda güvenliğini sağlayabilmek için kültürel, ekonomik ve sosyal değişimlere ayak uydurması gerektiğini belirten Guarco, sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşebilmesi için gereken dönüşüme, tüm sivil teşkilatların aktif katılması gerektiğini söyledi.

 

Son olarak da FAO’nun desteklediği 13 Kooperatif adına söz alan Kahramanmaraş Mutlu Besin Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Cennet Polat, proje kapsamında desteklenen kooperatiflerin bir üyesi olmaktan  gurur duyduğunu dile getirdi. ‘Hep Yerinden çatısı altında bir araya geldiğim tüm kız kardeşlerim adına burada olmak ve kadınların fırsat verildiğinde neleri başarabileceğini göstermekten çok mutluyum. Özellikle kırsalda yaşayan kadınların böyle projelerle desteklenmesi ve iş hayatında aktif rol almaları çok önemli. Bize bu yolda ışık tutan Avrupa Birliği, FAO ve bakanlıklarımıza çok teşekkür ediyorum’’ dedi.

 


Suriyeli Mülteci Dayanıklılık Planı kapsamında AB finansmanı ile devam eden proje, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülmektedir.