FAO Türkiye

FAO, Arazi Tahribatının Dengelenmesi için çalışmaya devam ediyor

Fotoğraf: ©FAO
17/03/2022

Ankara – Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürütülen “Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Yukarı Sakarya” projesi kapsamında paydaşların katılımı ile ATD Ulusal Raporunun Güncellenmesi Calıştayı gerçekleştirildi.

Çalıştay, FAO’yu temsilen GEF Program Koordinatörü Erdogan Özevren’in konuşması ile başladı. Sayın Özevren konuşmasında FAO’nun Arazi Tahribatının Dengelenmesi konusundaki yaklaşımlara ve süreçlere değinerek ülkemizin bu konuda yapmış olduğu çalışmalardan bahsetti. Bu projenin FAO Türkiye’nin bu alandaki ilk projesi olduğunu belirtti. Konuşmasının devamında projenin pandemi koşullarına rağmen çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini ve Karar Destek Sistemi gibi yeni bir mekanizmanın oluşturulduğunu, FAO aracılığı ile de yaklaşık 17 ülkede uygulanmasına yönelik çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti. Sözlerini ulusal ve uluslararası düzeyde bu konuda yürütülecek süreçlerde birlikte çalışmanın önemine vurgu yaparak tamamladı.

Calıştay, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Çölleşme ile Mücadele Dairesi Başkanı Sayın Derya Polat’ın açılış konuşmasıyla devam etti. Sayın Polat konuşmasına 2015 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Zirvesinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden bir tanesi olan “2030 yılına kadar Arazi Tahribatının Dengelendiği bir Dünya hedefi” olduğunu belirterek başladı. Sözlerine 2015 yılında Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı UNCCD 12. Taraflar Konferansında alınan kararların ardından, ATD hedeflerinin belirlenmesi için ATD ulusal raporunun hazırlandığını ve geçtiğimiz günlerde, Paris Antlaşmasının TBMM’den onaylamasının ardından da iklim değişikliği ile ilgili ciddi çalışmaların başladığını açıkladı. Bu bağlamda tüm bu süreçlerin birlikte ele alınması gereken önemli konular olduğunun altını çizdi.

Açılış konuşmalarının ardından ATD Ulusal Hedeflerinin güncellenmesi süreci, ATD Ulusal Raporu, ATD Karar Destek sistemi ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi. Proje Ulusal Koordinatörü Sibel Tekin’in gerçekleştirdiği sunumda, ATD Yukarı Sakarya Havzası Projesi ile ATD hedeflerinin güncellenmesi arasındaki ilişkiye değinerek, devam eden süreçte bir eylem planı hazırlığı içinde olduklarını belirtti. Öğleden sonraki oturumlarda ise yuvarlak masa-grup çalışmaları ile devam eden çalıştay, grupların katkılarından oluşan dokümanları hazırlamaları ile sona erdi.