FAO Türkiye

FAO-Türkiye ortaklığı sürdürülebilir tarım için terk edilmiş arazileri yeniden işlemeyi hedefliyor

Fotoğrafı: ©FAO/Victor Sokolowicz
03/06/2022

Ankara –Tarım arazilerinin terk edilmesi veya kullanılmaması başta Güneydoğu Avrupa ve Kafkaslar olmak üzere birçok ülkede yaygın bir sorundur. Arazi terki gıda güvenliğini zayıflatır, ekonomik fırsatların kaybolmasına neden olur ve bir dizi başka olumsuz sosyo-ekonomik ve çevresel etki yaratır. Sürdürülebilir tarım yöntemleri ile yerel gıda üretimini güçlendirmek, iklim krizi, COVID-19 pandemisinin etkisi ve Ukrayna'daki savaş gibi baskıların azaltılmasına yardımcı olmak mümkündür.

FAO-Türkiye ortaklığı, sürdürülebilir tarım için terk edilmiş arazilerin yeniden işlenmesine yönelik yeni bir proje başlatmıştır. Proje ayrıca, yararlanıcı ülkelerdeki çiftliklerin yapısını ve genişlemesini iyileştirmeye yardımcı olmayı ve arazi bankacılığının arazi toplulaştırma prosedürlerini destekleyebileceği yolları tespit etmeyi hedeflemektedir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından finanse edilen FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklığı Programı (FTPP II) kapsamında “Arazi terkini ele almak ve arazi toplulaştırma prosedürlerini iyileştirmek için tarımsal arazi piyasasının gelişiminin iyileştirilmesi” başlıklı proje hayata geçirilecektir. Azerbaycan, Türkiye ve Özbekistan'ı kapsayan projenin Temmuz 2025'e kadar sürmesi öngörülüyor.

Projenin özel hedefleri, Türkiye'de sürmekte olan bir ulusal arazi toplulaştırma programı ve Azerbaycan'da planlanan benzer bir programla bağlantılı olarak bir arazi bankacılığı aracının geliştirlmesini desteklemek ve Özbekistan'da arazi piyasası geliştirme ihtiyacını ve arazi yönetim araçlarının fizibilitesini değerlendirmektir. Proje ayrıca, Azerbaycan, Türkiye ve Özbekistan'da arazi terkini ele alır ve çiftlik yapısının iyileştirilmesi ve genişlemesini kolaylaştırırken, tarım arazilerinin daha sürdürülebilir kullanımını sağlayacak kurumsal kapasitenin geliştirilmesine de destek vermeyi amaçlamaktadır.

Proje, genellikle tarımsal faaliyetleri ekonomik olmayan hale getiren arazinin aşırı parçalanması gibi arazi terkinin temel nedenlerini analiz ederek, bilgi alışverişi ve kapasite geliştirmeye dayalı bölgesel bir işbirliği mekanizması oluşturmaya çalışacaktır. Proje uygulaması sırasında edinilen deneyimler, kurumsal kapasiteyi güçlendirmeyi ve arazi terkiyle mücadelede entegre bir yaklaşım benimsemeyi amaçlayan bir dizi alt bölgesel çalıştay ve politika diyalogları yoluyla üç ortak ülke arasında paylaşılacaktır. Projenin sonuçları, 2023 yılında Türkiye'de düzenlenecek 14. Uluslararası LANDNET Çalıştayı'nda paylaşılacak ve tartışılacaktır.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

BAĞLANTILAR: