FAO Türkiye

FAO’dan kadınlara 590 adet arılı kovan

Fotoğraf: ©FAO / Musa Halıcı
06/06/2022

Konya –Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile iş birliğinde yürüttüğü, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen ‘Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım’ projesi arılı kovan dağıtımına devam ediyor.

Arıcılık faaliyetinin hem yöre halkına bir gelir kaynağı olması hem de arıların biyolojik çeşitlilik ve doğal denge açısından ekosistemde kilit öneme sahip olması nedeniyle arıların yok olması sağlıklı bir beslenme için ihtiyaç duyduğumuz besleyici gıdaların bir kısmını kaybetmek anlamına gelebilir. Ayrıca arılar, dünyanın her yerindeki birçok arıcı için geçim kaynağı olduğu gibi Konya ve Karaman illerindeki orman köylerinde de önemli bir gelir kaynağıdır.

Bu çerçevede, FAO gelecek nesillerin daha sağlıklı beslenmesi ve kadınların istihdama katılımını desteklemek ve onlara ek gelir elde edilmesini sağlamak için Konya’nın Ereğli, Karapınar, Emirgazi ve Ayrancı ilçelerindeki 9 köye kura usulü ile arılı kovan ve ekipman dağıttı. 68 kadının sahip olduğu arılı kovanlar Kafkas ırkı kraliçe arı ve arı kolonisinden oluşuyor. Ayrıca maske, eldiven, bal bıçağı, bal mumu, kraliçe ayırma aparatı gibi temel arıcılık ekipmanlarının bulunduğu arı kitlerinin de dağıtımı yapıldı. Arılı kovan sahibi kadınlara önümüzdeki günlerde uygulamalı eğitim de verilecek. Uygulamalı eğitim mevsimsel bakım, zararlılarla mücadele, çoğaltma ve beslenme konularını kapsayacak.

Kura Töreninde FAO Proje Koordinatörü Dr. Fatma Güngör “Biyolojik çeşitliliğimizin bir unsuru olan arıların sürdürülebilirliği için Dünya Çevre gününde Konya’da projemiz kapsamında kadın girişimcilerimize arılı kovan ve ekipman dağıtımı gerçekleştirdik. Böylece hem kadınlarımızın güçlenmesi sağlayacağız hem de biyolojik çeşitliliğimizin sürdürülebilir olmasını destekleyeceğiz. Köylerde arılı kovan sahibi olan kadınlar ile görüşmemde kadınlar özellikle köylerdeki asıl kahramanların kendileri olduğunu dile getirdi. Kırsalda yaşayan kadınlardan bugün bunu duymak yedi yıldır devam eden projemizde kadınların güçlenmesinde ne kadar doğru bir yaklaşım izlediğimizi kanıtladı.” 

Arılar Hakkında

Dünya’daki en çalışkan canlılardan biri olan arılar, yüzyıllardır insanlara, bitkilere ve çevreye fayda sağlamıştır. Arılar ve diğer polen taşıyıcıları, polenleri bir çiçekten diğerine taşıyarak sadece bol meyve, sert kabuklu yemiş ve tohum üretimine değil, aynı zamanda daha fazla çeşit ve kaliteye de olanak sağlayarak gıda güvenliğine ve beslenmeye katkıda bulunur.

Arılar, kuşlar ve yarasalar gibi polen taşıyıcıları, dünyadaki mahsul üretiminin yüzde 35'ini etkiler ve dünya çapında önde gelen gıda mahsullerinin 87'sinin ve ayrıca birçok bitki türevi ilacın üretimini arttırır.

Arıcılık, milyonlarca arıcının yerel ve küresel olarak geçim kaynağı ve refahıdır. Arılar, biyolojik çeşitliliğin korunmasında, birçok bitkinin hayatta kalmasında ve üremesinin sağlanmasında, ormanların yenilenmesinin desteklenmesinde, sürdürülebilirliğin ve iklim değişikliğine uyumun teşvik edilmesinde, tarımsal üretimlerin niceliğinin ve kalitesinin iyileştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.