FAO Türkiye

FAO ve Metro Türkiye’den küçük ölçekli alabalık üreticilerine büyük destek

Fotoğraf: ©FAO / Onur Çakmak
30/06/2022

 Fethiye, MUĞLA – Sürdürülebilir gıda sistemleri kapsamında küçük ve geleneksel aile balıkçılığı ve su ürünleri yetiştiriciliğinin, sürdürülebilir üretim yöntemlerini benimsemesi, ekonomik katma değer yaratması ve insan sağlığı için önemli olan balık ve su ürünleri tüketiminin sağlıklı beslenmeye katkısının teşvik edilmesi amaçlanıyor. IYAFA 2022 kapsamında Metro Türkiye öncülüğünde FAO teknik desteğinde ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ile iş birliği halinde küresel ve yerel gıda sistemlerinin bir parçası olarak sürdürülebilir, sağlıklı, güvenli ve besleyici su ürünlerine katkıda bulunmak için yeni bir projeye imza atıldı. 29 Haziran Çarşamba günü Muğla Seydikemer’de yapılan saha ziyaretlerinin ardından 30 Haziran Perşembe günü Muğla Fethiye’de küçük alabalık üreticilerine yönelik olarak Metro Türkiye tarafından “Balık ve Balıkçılık Ürünlerinde Gıda Güvenliği ve Kalite’’ ve “Alabalık Değer Zincirinde Sosyal Uygunluk’’ eğitimleri verildi.  Bu üreticilere teknik desteğin sağlanması ile birlikte uygulanacak denetimlerin ardından yetiştirdikleri alabalıkların Metro Türkiye mağazalarında yerini alması ve üreticilerin sürdürülebilirliğine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Metro Türkiye, FAO, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili diğer yerel paydaşların katılımı ile gerçekleşen 50 kişilik eğitim programı Metro Türkiye Sürdürülebilirlik ve Kalite Güvence Grup Müdürü Sayın Tülay Özel’in açılış konuşması ile başladı.  Sayın Özel konuşmasında, “Metro Türkiye olarak 30 yılı aşkın bir süredir sürdürülebilirliği tüm işlerimizin odağına koyuyoruz; izlenebilirlikten hayvan refahına, gıda atıklarının önlenmesinden sürdürülebilir balıkçılığa ve yerel üreticilerin ve ürünlerin desteklenmesine kadar birçok alanda sektörde öncü çalışmalar gerçekleştiriyoruz. “Kızına Bak Anasını Al”, “Palamutlar Nerede?”, “Bugünün Balığını Yarına da Bırakalım” ve “Yediği Önünde Yemediği Yarında” projelerimiz ile denizlerdeki balık stoklarının ve türlerinin korunması amacıyla sürdürülebilir balıkçılığı 2010 yılından beri satın alma politikamızın odağında tutuyoruz. FAO ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Üretici Birliği iş birliği ile IYAFA 2022 kapsamında başlattığımız ortak projemiz ile küçük ve geleneksel aile balıkçılığını, balıkçılık ve su ürünleri kaynaklarını sorumlu ve sürdürülebilir kullanım yoluyla insan refahına ve sağlıklı gıda sistemlerinin kurulmasına yönelik katkılarını sürdürmek için destekliyor ve geleneksel balıkçılığın korunmasına katkı sağlıyoruz. Proje kapsamında gerçekleştirdiğimiz “Balık ve Balıkçılık Ürünlerinde Gıda Güvenliği ve Kalite’’, “Alabalık Değer Zincirinde Sosyal Uygunluk’’ eğitimleri ve saha ziyaretleri sonrasında verdiğimiz teknik ve danışmanlık desteğinin ardından yetiştirilen alabalıkların ise yıl sonuna kadar Metro Türkiye mağazalarında yer almasını planlıyoruz. Böylelikle üreticilerimize hem ticari motivasyon sağlayarak onların desteklenmesini hem de sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

 

Eğitim, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Sayın Hüseyin Yıldırım’ın konuşması ile devam etti. Sayın Yıldırım konuşmasında bu proje ile üreticiden tüketiciye uzayıp giden gıda arz zincirinde küçük ölçekli aile işletmelerinin geleneksel üretimlerinin pazara uygun hale getirilmesi için çok faydalı olduğunu vurguladı.

 

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Sayın Mustafa Altuğ Atalay konuşmasında balık üreticiliğinde ülkemiz Avrupa Birliği ülkeleri arasında levrek ve çupra yetiştiriciliğinde birinci, alabalıkta ise dünyada ikinci sırada olduğumuzu, fakat ürettiğimiz kadar tüketmediğimizi vurguladı. Sayın Atalay, “Bu önemli proje, halkın daha rahat tüketmesine ve alabalığa daha rahat ulaşmasını sağlıyor. Bu faaliyetleri artırarak bakanlık olarak ülkemizin her ferdine daha fazla balık yedirmek en önemli görevimiz.” dedi. 

 

Açılış konuşmaları FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Sayın Viorel Gutu’nun konuşması ile son buldu. Sayın Gutu, 2022’nin küçük ölçekli geleneksel balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin potansiyelini ve çeşitliliğini sergilemek, balıkçılar, balık sektörüne emek verenler ve diğer paydaşlarla iş birliğini geliştirmek için bir fırsat olacağının altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye suları habitat çeşitliliği açısından oldukça zengindir. Deniz balıkçılığı yapan 32.000 üretici ve su ürünleri yetiştiriciliği yapan 10.500 üreticisi ile Türkiye'de 2020 yılında toplam su ürünleri üretimi yaklaşık 786.000 ton olmuştur. Bu üretimin yüzde 53,6'sını su ürünleri yetiştiriciliği yapanlar oluşturdu. Gerçekten de Türkiye, su ürünleri üretiminde on yılı aşkın bir süredir istikrarlı artış sayesinde Akdeniz bölgesindeki dikkate değer su ürünleri üreticilerinden biri haline gelmiştir. Türkiye'de küçük ölçekli geleneksel balıkçılığa ve su ürünleri yetiştiriciliğine verilen destek, sektördeki rollerinin önemi nedeniyle hatırı sayılır bir etkiye sahip olabilir. Nitekim Türkiye'deki balıkçı teknelerinin yüzde 91'i ulusal mevzuata göre küçük ölçekli olarak sınıflandırılmaktadır. Dolayısıyla bu tür destekler Türkiye için çok önemlidir. Balıkçılar ve su ürünleri sektörü çalışanları; çevresel bozulma, şoklar, afetler ve iklim değişikliğine karşı dünyanın en savunmasız insanları arasında yer almaktadır. Fakat küçük ölçekli geleneksel balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği, sektörde genellikle karar verme ve politika geliştirme süreçlerinin dışında kalmıştır. IYAFA 2022 kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu proje ile onlara destek olmaktan ve bu vesileyle farkındalık yaratmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Metro Türkiye ve FAO teknik uzmanları tarafından verilen eğitimler sonunda katılım sağlayan üreticiler katılım sertifikalarını aldı.