FAO Türkiye

Arazi bankacılığı projesi başlangıç toplantısıyla ilerliyor

Fotoğraf: ©FAO
24/08/2022

Ankara - Gıda ve tarım sektöründeki sorunlar, çatışmalar, iklim değişikliği ve ekonomik şoklar gibi faktörler nedeniyle giderek daha acil hale geliyor. Bunun sonucunda arazi bankacılığının önemi arttı. Birçok ülke, gıda güvensizliği ve ekonomik fırsatların kaybı gibi olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalırken, aynı zamanda arazi terkinden veya tarım arazilerinin kullanılmamasından muzdarip. Bu bağlamda, FAO-Türkiye Ortaklık Programı (FTPP), “Arazi terkini ele almak ve arazi toplulaştırma prosedürlerini iyileştirmek için tarımsal arazi piyasasının gelişiminin iyileştirilmesi” başlıklı yeni bir proje başlattı. Proje, arazi terkini azaltmak ve çiftliklerin genişlemesini kolaylaştırmak için arazi piyasası geliştirme önlemleri, arazi toplulaştırması ve arazi bankacılığı modellerinin tasarlanmasında Azerbaycan, Türkiye ve Özbekistan'ı desteklemeyi amaçlıyor.

 

7 Temmuz 2022 tarihinde, yararlanıcı ülkelerden üst düzey yetkililerin katılımıyla proje için bir başlangıç ​​toplantısı çevrimiçi olarak yapıldı. Toplantı İngilizce, Rusça ve Türkçe simultane tercüme ile gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasında FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, proje uygulaması sırasında kazanılan deneyimlerin, kurumsal kapasiteyi güçlendirmeyi ve entegre bir yaklaşımı benimsemeyi ve terk edilmiş arazileri ele alıp tarım arazisi pazarlarını geliştirmeyi amaçlayan bir dizi alt-bölgesel çalıştay ve politika diyalogları yoluyla üç ortak ülke arasında paylaşılacağını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu, arazi toplulaştırma projeleriyle ele alınabilecek tarım arazilerinin ölçeğini gündeme getirerek, proje çerçevesinde Azerbaycan ve Özbekista’ndaki meslektaşlarına destek olmak istediklerini dile getirdi.

Fıratoğlu'nun ardından söz alan Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü (GDAR) Genel Müdür Yardımcısı Abdulkadir Karabulut, “Bu dönemde başta arazi kaynakları olmak üzere elimizdeki üretim kaynaklarını mümkün olan en verimli şekilde yönetmemiz gerekiyor, ve bu konudaki en iyi metodolojilerden biri emlak bankacılığıdır” dedi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Arazi Kullanımı Daire Başkanı Firidun Taghiyev, arazi terkinin büyüyen bir sorun olduğunu ve Azerbaycan'da arazi parçalanmasının da bu konuda endişe verici olduğunu söyledi. Taghiyev, arazi terkini etkileyen faktörleri sıraladıktan sonra, arazi bankacılığının Türkiye ve Azerbaycan'ın bu faktörlerin üstesinden gelmeleri için yeni mekanizmalar oluşturmasını sağlayacağını ekledi.

Toplantı, Özbekistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Arazi Yönetimi ve Arazi İlişkileri Regülasyonu Bölümü Başkanı Oybek Soatov'un konuşmasıyla devam etti. Soatov, tarım arazilerinin endüstriyel ve evsel atıklarla kirlenmesi, korunması, iadesi, küçük arazileşme ve farklı bölümlere ayrılması gibi arazi kullanımını olumsuz etkileyen sorunlarını açıklayarak, projenin gelecekte arazilerin rasyonel kullanımına katkı sağlayacağına dikkat çekti.

Açılış oturumunu proje sunumları ve brifingler izledi. FAO REU'dan projenin Baş Teknik Sorumlusu Morten Hartvigsen, arazi toplulaştırması ve arazi bankacılığı ile ilgili iyi bölgesel uygulamalar hakkında bilgi verdi. Sonrasında, Arazi Yönetimi Kıdemli Danışmanı ve Proje Koordinatörü Hakkı Emrah Erdoğanı proje çerçevesini ve planlanan faaliyetleri tanıttı. Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan'da tarım arazileri yapıları, arazi parçalanması, arazi terki ve arazi toplulaştırması hakkında bilgi ve istatistik sağladı.

Toplantı, katılımcıların arazi terkinin temel nedenlerini, ülkeye özgü farklılıkları ve benzerlikleri dikkate alarak tarım arazisi pazarlarını geliştirme ihtiyacını tartışmaları için verimli bir platform sağladı. Ayrıca, katılımcıların arazi toplulaştırması ve arazi bankacılığına ilişkin iyi bölgesel uygulamaları detaylandırmalarını sağladı.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

 

BAĞLANTILAR: