FAO Türkiye

CAC-Rust çalıştayı Türkmenistan'da buğday pası hastalıklarının önlenmesi ve yönetimini ele aldı

Fotoğraf: ©FAO
16/09/2022

Aşkabat, Türkmenistan –Buğday, dünyanın en yaygın olarak yetiştirilen tarımsal ürünüdür ve birçok gelişmekte olan ülkede 1 milyardan fazla insan için önemli bir gıda ve geçim kaynağıdır. Küresel gıda güvenliği konusundaki endişeler arttıkça, buğday pas hastalıklarının önlenmesi ve yönetimi her zamankinden daha önemli hale geliyor. Pas hastalıkları buğday için en büyük tehditlerden olup, Orta Asya ve Kafkasya bölgeleri bu hastalıklara karşı en savunmasız bölgeler arasında yer almaktadır. Buğday pası hastalıklarının önlenmesi ve yönetimi için bölgesel işbirliği, verim kayıplarını en aza indirmek ve küçük ölçekli çiftçilerin geçim kaynaklarını iyileştirmek için çok önemlidir.

 

Bu tehditleri ele almak için FAO, 7 Eylül 2022'de Aşkabat'ta düzenlenen “Türkmenistan'da buğday pası hastalıklarının önlenmesi ve yönetimi” konulu bir çalıştay düzenledi. Orta Asya ve Kafkasya'da buğday pas hastalıkları yönetimi ve dayanıklılık ıslahına yönelik bölgesel işbirliğinin ve ulusal kapasitelerin güçlendirilmesi (CAC-Rust)” projesinin bir parçası olan çalıştay, FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) tarafından desteklendi.

 

Önemli katılımcılar arasında FAO temsilcileri ve Türkmenistan'daki ilgili kurumlardan üst düzey yetkililer yer aldı. Açılış konuşmalarını Bakan Yardımcısı Şöhrat Annamyradow; S.A. Niyazow Türkmen Ziraat Üniversitesi Bilimsel Çalışmalardan Sorumlu Rektör Yardımcısı Merdan Piriyev ve CAC-Rust Projesi Teknik Sorumlusu Fazıl Düşünceli yaptılar.

 

Teknik sunumlarla devam eden çalıştayda Fazıl Düşünceli, katılımcıları buğday pası hastalıklarının yönetimi konusunda bilgilendirdi ve CAC-Rust Projesi'nin kapsamını anlattı. Türkmenistan Tarım ve Çevre Koruma Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırma Enstitüsü”nün Tarımsal Bilim ve Üretim Merkezi ile S.A. Niyazow Türkmen Tarım Üniversitesi'nden aralarında ülkenin en kıdemli buğday pası araştırmacısı Kerimnazar Mammetgulow'un da bulunduğu uzmanlar  Türkmenistan'da buğday pası hastalıklarının durumuna ışık tutarak ülkenin beş bölgesinde yapılan çalışmaları vurguladılar.

 

Sunumların ardından katılımcıların buğday sektörüne yönelik önerilerini paylaştığı bir tartışma oturumu yapıldı. Yetkililer, Türkmenistan Tarım ve Çevre Koruma Bakanlığı'nın buğday çeşitlerini test etmek, geliştirmek ve ilgili materyallerin alış verişi için Türkiye'deki kurumlarla işbirliği yapmaya istekli olduğunu vurguladı. Türkmen Tarım Enstitüsü Tarımsal Bilim ve Üretim Merkezi de benzer şekilde CAC-Rust projesi faaliyetlerine katılma ve katkıda bulunma isteğini dile getirdi.

 

Çalıştay başarıyla tamamlandı ve sonuçta CAC-Rust Projesi’nin, buğday pası hastalıkları konusundaki sorunlara karşı kurumların ve çiftçilerin kapasitelerini güçlendirmek amacıyla ülkedeki ve Orta Asya'nın diğer ülkelerindeki kurumlarla işbirliklerini geliştirme çabalarını sürdüreceği vurgulandı.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

BAĞLANTILAR: