FAO Türkiye

Kırgızistan, IYAFA 2022'yi FISHCap projesi kapsamında bir farkındalık yaratma etkinliği ile kutladı

Fotoğraf: ©FAO
25/10/2022

, Bişkek – Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2022’yi Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı (IYAFA 2022) ilan etti. FAO, Birleşmiş Milletler’in ilgili diğer organizasyonları ve bölümleri ile işbirliği içinde IYAFA 2022 kutlamalarının öncü kuruluşudur.

 

Kırgızistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), IYAFA 2022 kampanyası kapsamında balık tüketimini teşvik etmek ve  Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı’nın görünürlüğünü artırmak için 4 Ekim 2022'de Bişkek, Kırgızistan'da bir farkındalık yaratma etkinliği düzenledi.

Etkinliğin ana amacı, Kırgız halkını balıkçılık sektörünün gelişimi ve balık ürünleri tüketmenin faydaları konusunda bilinçlendirmekti. Etkinlik kapsamında, Kırgızistan Cumhuriyeti Tarım Bakanı Dzhanybekov Askarbek Saparbekovich ve FAO Kırgızistan Temsilci Yardımcısı Rakhmanova Dinara Kurmanbekovna, Dünya Mutfak Şampiyonu ve gümüş madalya sahibi Emil Dzhangirov ile birlikte Mevsim Sebzeli Buharda Toktogul Alabalık yemeği hazırladılar.

 

Etkinlik, Orta Asya bölgesinin balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunma konusundaki önemli potansiyelini gösterme fırsatı sağladı. Katılımcılar, Kırgızistan Cumhuriyeti'nide su ürünleri ve balıkçılık sektöründeki güncel gelişmeleri tartışmanın yanı sıra FAO-Türkiye Ortaklık Programları kapsamında yürütülen FISHCap projesinin sonuçlarını da değerlendirme fırsatı buldular. FISHCap projesi, gıda güvenliğini desteklemek için sürdürülebilir balık üretimi fikriyle tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, yönetimi, korunması ve geliştirilmesi konularını etkin bir şekilde ele almak için bölgesel kapasiteleri artırmayı amaçlamaktadır.

 

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

 

BAĞLANTILAR: