FAO Türkiye

“Türkiye’de Gıda Okuryazarlığı Stratejisi ve Eylem Planı” açıklandı

Fotoğraf: ©FAO
23/12/2022

Ankara Yetersiz beslenme ve beslenmeyle ilgili bulaşıcı olmayan hastalıkların artan yaygınlığı, dünyadaki en acil halk sağlığı sorunları arasındadır. Gün geçtikçe gelişen gıda okuryazarlığı, tüketicilerin gıda ve beslenmeyle ilgili bilgileri anlamaları ve değerlendirmeleri için gerekli bilgiye sahip olmalarını sağlayarak bu sorunu ele almaktadır. Örneğin, Türkiye'de tüketicilerin neredeyse yarısı gıda ürünlerinde “tavsiye edilen tüketim tarihi” ile “son kullanma tarihi” arasındaki farktan habersiz. Daha iyi gıda okuryazarlığı, tüketicilerin gıdalar hakkında bilinçli kararlar almalarını sağlayarak, güvenli ve sağlıklı besinleri uygun miktarlarda seçip tüketmelerini sağlar.

Türkiye'de gıda okuryazarlığını geliştirmek için FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) ortaklaşa “Gıda Okuryazarlığı Konusunda Kapasite Geliştirme” başlıklı bir Teknik İşbirliği Projesi geliştirdi. Proje, 14 Aralık 2022'de düzenlenen ve “Türkiye Gıda Okuryazarlığı Stratejisi ve Eylem Planı”nın da açıklandığı bir toplantıyla sona erdi.

FAO Gıda Güvenliği Uzmanı Keigo Obara açılış konuşmasında, projenin amacının Türkiye'deki gıda ve beslenme okuryazarlığının mevcut durumunu anlamak, boşluk ve fırsatları, öncelikli alanları ve hedef gruplarını belirlemek olduğunu açıkladı.

FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Gıda Güvenilirliği ve Tüketiciyi Koruma Uzmanı Mary Kenny, “Türkiye Gıda Okuryazarlığı Stratejisi ve Eylem Planı”nın hazırlanması sırasında düzenlenen çok paydaşlı toplantıların önemini vurgulayarak projeyi ilerici bir girişim olarak tanımladı. Kenny ayrıca söz konusu planın uygulanmasında iyi iletişimin önemini vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Uluslararası Kuruluşlar Daire Başkanı Özge İmamoğlu, konunun kapsayıcı niteliğine dikkat çekerek, farklı bakanlıklar ve paydaşlar arasındaki iş birliğinin öneminin altını çizdi. İmamoğlu, tüketicilerde gıda okuryazarlığı konusunda farkındalık yaratmak için proje faaliyetlerinin geliştirilmesi gerektiğini de belirtti.

Açılış oturumunun ardından FAO Gıda Okuryazarlığı Ulusal Danışmanı Şeniz Ilgaz, Türkiye'de gıda okuryazarlığının durumuna ilişkin bir sunum yaparak gıda okuryazarlığı konusunda arka plan araştırması ve mevcut programlar da dahil olmak üzere Strateji ve Eylem Planının gelişimini daha ayrıntılı olarak anlattı.

Bu sunumun ardından FAO İletişim Uzmanı Kıvanç Özcan projenin İletişim Planını sunarak hedef gruplar, ilgili iletişim kanalları ve ana mesajlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. 

Toplantının son oturumunda Şeniz Ilgaz'ın rehberliğinde, TOB, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, akademi ve STK temsilcileri gıda okuryazarlığı konusunda müfredat geliştirme ve iletişim faaliyetleri alanındaki deneyimlerini paylaştılar ve daha fazla işbirliği için fırsatları ele aldılar.