FAO Türkiye

FAO-Türkiye ortaklığında yürütülen “Kimse Geride Kalmasın” Projesi Türkiye’de üç ilde kırsalda yaşayan kadınları güçlendirmek için strateji çalıştayı ve eğitim düzenliyor

Fotoğraf: ©FAO
18/01/2023

Ankara, Türkiye –Tarım ve Orman Bakanlığı ve FAO, 30 Kasım ve 1 Aralık 2022 tarihlerinde “Tarım ve Ormancılık Sektörlerinde Toplumsal Cinsiyet Analizi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Ana Akımlaştırılması” konulu bir çalıştay ve eğitim düzenledi. Antalya’da gerçekleştirilen çalıştay ile, yerelde ve kırsalda Bakanlık personeli arasında kadın erkek fırsat eşitliği analizi ve kadın erkek fırsat eşitliği uygulamalarına ilişkin farkındalık ve temel becerilerin arttırılması amaçlandı. FAO personeli dâhil toplam 38 kişinin katılım sağladı çalıştayda katılımcıların 20’si erkek iken 18’i kadındı.

 

Çalıştay ve eğitim, “Kimse Geride Kalmasın: Türkiye ve Orta Asya’da Kırsalda Yaşayan Kadınların Katılımının Arttırılması ve Güçlendirilmesi” Projesi’nin bir parçasını oluşturmaktadır. Söz konusu proje, Bakanlığın il düzeyindeki bilgi ve kapasitesinin güçlendirilmesini hedeflemektedir. Proje, özellikle kırsal alanlarda kadınların güçlendirilmesi ve kadın erkek fırsat eşitliği konularında farkındalık arttırılmasına odaklanmaktadır. Eğitim almış yirmi dört Bakanlık uzmanı, Bakanlığın, Burdur, Kahramanmaraş ve Ordu’da yeni kurulan Kadın Gelişim Birimleri’nde görev yapacaktır.

 

Kadın erkek fırsat eşitliği çalıştayı ve eğitiminde, fırsat eşitliği temelli ayrımcılık, kadın erkek fırsat eşitliğine dayalı iş bölümü ve temel fırsat eşitliği kavramları hakkında bilgi verildi. Bir sonraki oturumda kadınların ekonomik hayata katılımı ve kadın erkek fırsat eşitliği analizi konularına odaklanıldı. Eğitim, interaktif tartışmalar ve katılımcıların gerçekleştirdiği grup çalışmalarıyla desteklendi. Çalıştayın son oturumunda, tarım ve ormancılık sektörlerinde kadın erkek fırsat eşitliğine duyarlı faaliyetler geliştirilmesi ve Burdur, Kahramanmaraş ve Ordu’da kurulan Kadın Gelişim Birimleri için ilk çalışma planlarının oluşturulmasına odaklanıldı.

 

Etkinlik, FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi’nde görev yapan Kıdemli Toplumsal Cinsiyet ve Sosyal Koruma Danışmanı ve Proje Teknik Lideri Dono Abdurazakova ve Tarım ve Orman Bakanlığı Yayım ve Eğitim Daire Başkanı Müslüm Kayhan İnan’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmalarının ardından Proje Yöneticisi Senem Elçin Berber, katılımcılara proje faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kıdemli Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Ayşe Güneş Ayata ve kendisi ile birlikte çalışan araştırma ekibi, kırsal alanlarda toplumsal cinsiyet verilerinin toplanmasının önemi, kadın erkek fırsat eşitliğine duyarlı sosyoekonomik faaliyetler gerçekleştirilmesi ve proje illerinin profillerinin oluşturulmasının öneminin altını çizdi.  FAO Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Neşe Çakır Sayran, kadın erkek fırsat eşitliği ve analizi, kadınların güçlendirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma ile bağlantılı temel kavramlar ve konular hakkında bilgi verdi.

 

“Kimse Geride Kalmasın: Türkiye ve Orta Asya’da Kırsalda Yaşayan Kadınların Katılımının Arttırılması ve Güçlendirilmesi” Projesi

 

Üç yıllık “Kimse Geride Kalmasın: Türkiye ve Orta Asya’da Kırsalda Yaşayan Kadınların Katılımının Arttırılması ve Güçlendirilmesi” Projesi, Türkiye, Tacikistan ve Özbekistan’da içermeci tarım ve ormancılık politika ve programlarının desteklenmesi suretiyle kırsaldaki kadınların sosyoekonomik statüsünün iyileştirilmesini amaçlamaktadır.

 

FAO-Türkiye Tarım ve Gıda Ortaklık Programı (FTPP II) kapsamında hayata geçirilen proje, öğrenme fırsatları ve gelir getirici fırsatlar sunarak Türkiye, Tacikistan ve Özbekistan’da kırsal alanlarda toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve dışlanmanın ortadan kaldırılması hedefi doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirecektir. Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliğinde uygulanan proje, en az üç ilde ilçe düzeyinde üç pilot Kadın Gelişim Birimi’nin oluşturulması çalışmalarına destek olacaktır. Tacikistan ve Özbekistan’da, karar alıcıların, kanıta ve sağlam kadın erkek fırsat eşitliği analizlerine dayanan politika ve projeler geliştirme ve uygulama konusundaki bilgilerinin geliştirilmesi çalışmalarına ağırlık verilecektir. Proje ayrıca, sosyal olarak kapsayıcı tarımsal gıda sistemleri ve kırsal alanlarda kadınların güçlendirilmesi konusunda öğrenilen iyi uygulamaları ve dersleri paylaşmak için üç ülkenin de faydalanıcılarını bir araya getirecektir.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.