FAO Türkiye

Bölgesel çalıştay FAO-Türkiye Ortaklık Programlarının başarılarına odaklanıyor

©Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı / Meriç Aktar
24/01/2023

Bakü, Azerbaijan – FAO-Türkiye Ortaklık Programları kapsamındaki projelerin sonuç ve başarılarını masaya yatırmak için 24 Ocak 2023 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bölgesel bir çalıştay düzenlendi.  “FAO-Türkiye Ortaklık Programlarının Görünürlüğünü Artırmak” projesinin bir parçası olarak düzenlenen çalıştaya, Orta Asya alt-bölgesindeki ülkelerden ilgili kurumların yüksek düzeyli temsilcileri de katıldı.

 

Türkiye’nin FAO ile uzun erimli ortaklığına dayanan FAO-Türkiye Ortaklık Programları (FTPP), özellikle Orta Asya ve Kafkasya’daki yararlanıcı ülkelerde tarım, gıda ve doğal kaynakların yönetimi alanlarında dönüştürücü bir etki yarattı. FTPP’nin 2007 yılında başlayan ilk fazından bu yana programın kapsamı daha fazla ülkeyi ve yeni temaları içerecek şekilde genişlerken, Türkiye'nin programa toplam katkısı da 30 milyon ABD Dolarına ulaştı. FTPP bugün iki ana modülden oluşuyor: FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) ve FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP). FTPP II ve FTFP birlikte, balıkçılık, ormancılık, gıda güvenliği, gıda güvenilirliği, gıda kaybı ve israfı ve kırsal kesimdeki kadınların güçlendirilmesi gibi çok çeşitli konuları kapsayan 20 projeden oluşmaktadır.

 

Bir gün boyunca süren çalıştay, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan’dan gelen katılımcılara, gıda güvenliğinin nasıl artırılacağını, kırsal yoksulluğun nasıl azaltılacağını ve ormancılık, doğal kaynaklar, çölleşme ve sürdürülebilir kalkınma konularında ulusal kapasitelerin nasıl güçlendirileceğini tartışacakları ve bilgi ve deneyim alışverişinde bulunabilecekleri değerli bir fırsat yarattı. FTPP kapsamında uygulanan projelerin hedeflerini, faaliyetlerini ve başarılarını değerlendiren konuşmacılar, panelistler ve katılımcılar, çalıştay boyunca geçmiş uygulamalardan öğrenilen dersleri ve deneyimleri paylaştılar ve gelecekte atılacak adımları konuştular.

 

Açılış oturumunda, FTPP'nin yararlanıcı ülkelerde gıda ve tarım sektörlerinin gelişmesinde oynadığı rolün altını çizen konuşmacılar, Türkiye'nin programlara katkılarını takdirle karşıladıklarını ifade ettiler.

 

Açılış konuşmalarını ana temaların sunulduğu iki oturum takip etti. İlkinde, FAO Türkiye ve FAO Azerbaycan’ın temsilci yardımcıları, FTPP’nin genel çerçevesini anlatarak yararlanıcı ülkelerde gıda sistemleri, doğal kaynaklar, kapasite geliştirme ve sürdürülebilir kalkınmayla ilişkili öncelikli meseleleri tespit ettiler ve projelerin başarılarından söz ettiler. Ayrıca bu oturumda, Planlama ve Program Koordinasyon Uzmanı Erzsebet Illes, FTPP’nin FAO’nun yeni Stratejik Çerçevesi’nin uygulanmasına yaptığı katkıları açıkladı.

 

Bu bölümün ikinci oturumunda ise yararlanıcı ülkelerin hükümet temsilcileri, yaptıkları konuşmalarla FTPP’nin sürdürülebilirliği konusundaki düşüncelerini paylaştılar.

 

Çalıştay kapsamında aynı zamanda çeşitli paneller de yer aldı. İlk panelde toplumsal cinsiyet ve kırsal kalkınma gibi konular göz önüne alınarak projelerin başarılarının paylaşıldığı iyi uygulamalar ele alındı. İkinci panelde, FTPP’nin geleceğine odaklanan panelistler, yenilikçi yaklaşımlar hakkındaki görüşlerini paylaşarak, gıda, tarım ve doğal kaynak yönetimi alanlarında ülke düzeyindeki mevcut ve ortaya çıkmakta olan sorunları küresel ve bölgesel eğilimlerle ilişkilendirdiler. Bu panelde aynı zamanda FAO’nun “Daha İyi Dört – Four Betters” kavramı ile üretim, beslenme, çevre ve yaşam alanlarındaki yenilikler arasındaki ilişki de ele alındı.  

 

Son panelde, FTPP'nin iletişim ve görünürlük faaliyetleri tartışıldı. Azerbaycan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan'dan uzmanlar, programların başarıları için bölgesel iletişim stratejilerini ve halkı bilgilendirme kampanyalarını tartıştı. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile FTPP’nin iletişim faaliyetleri arasındaki bağlantılar da panelin konuları arasında yer aldı.

 

Çalıştay, gün boyunca tartışılan konuların ve öne çıkan fikirlerin özetlendiği bir kapanış bölümüyle sona erdi.

 

Bu bölgesel etkinlik, FTPP'nin yararlanıcı ülkelerde tarım ve gıda sektörlerindeki ve doğal kaynak yönetimindeki mevcut zorluklara etkili bir şekilde yanıt verdiğini gösterdi. Tüm katılımcılar, ortaya çıkan bölgesel işbirliği ve sinerjinin, FTPP'nin, Yoksulluğa Son ve Açlığa Son başta olmak üzere SKA’lara ulaşmak için güçlü bir destek mekanizması olduğu konusunda hemfikir oldular.

 

 

BAĞLANTILAR: