FAO Türkiye

Türkiye-Suriye depremi: çiftçilerin acil desteğe ihtiyacı var

Türkiye’nin güneyinde ve Suriye’nin kuzeyinde büyük yıkıma neden olan depremde on binlerce insan hayatını kaybetti. Hatay, Türkiye, 15 Şubat ©Burak Kara/Getty Images
17/02/2023

Roma - 6 Şubat 2023'te Türkiye'yi ve Suriye Arap Cumhuriyeti'ni vuran depremlerin yol açtığı büyük tahribat her geçen gün daha da netleşirken, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her iki ülkedeki saha çalışmalarını genişletiyor. Bu çalışmalar, depremin etkilerinden önemli ölçüde etkilense de daha az görünür olan kırsal kesimdeki depremzedelerin acil ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanacaktır. Ayrıca, bu çalışmalar depremzedeleri misafir eden yakın kasaba ve şehirleri de kapsayacaktır.

Yetkili makamlarla iş birliği içerisinde çalışan FAO, depremin tarım ve gıda tedarik zincirleri üzerindeki etkilerini değerlendirirken, hasarın boyutunu daha iyi anlamak ve öncelikli müdahale alanlarını belirlemek suretiyle gıda üretimine hızlı bir şekilde devam edebilmek ve gıda değer zincirlerini eski haline getirebilmek için durumu yakından takip ediyor.

FAO, Türkiye'de, sulama sistemleri, yollar, pazarlar ve depolama kapasitesi dahil olmak üzere depremden zarar gören tarımsal altyapının iyileştirilmesine yönelik atılacak adımları belirlemek için Hükümet ile yakın bir şekilde çalışıyor. Suriye'de ise, FAO'nun depremlerden etkilenen bölgelere ilişkin hızlı değerlendirmeleri, bitkisel ve hayvansal üretim kapasitesinde büyük aksamalar olduğunu ve bu durumun acil ve uzun vadede gıda güvenliğini tehdit ettiğini gösteriyor. Bu hasar ve kayıplar ayrıca, çiftlik hayvanları, tarım ekipmanları ve seralar, sulama, depolama tesisleri ile gıda ve yem üretim altyapısındaki hasar ve kayıpları da kapsıyor.


FAO'nun hem Türkiye hem de Suriye'deki önceliği, tarımsal hasarı ve ihtiyaçları daha geniş bir ölçekte değerlendirmek için yerel makamları desteklemek suretiyle en çok etkilenen kırsal alanların temel gıda üretimini sürdürebilmesini ve geri kazanabilmesini sağlamaktır. Her iki ülkedeki faaliyetler, bir ila üç ay süresince tarımsal girdiler (hayvan yemi, tohum, fide, gübre, yakıt, alet, ekipman), veterinerlik hizmetleri (hayvan refahı ve aşılama) ve koşulsuz nakit transferleri sağlamaya odaklanacaktır. Hasar ve ihtiyaç değerlendirmeleri ve kurtarma planları, gelecekteki faaliyetler için de yol gösterici olacaktır.  

FAO, Suriye’de 13 yıldır devam eden çatışmalardan etkilenen kırsaldaki aileleri desteklemeye de devam etmektedir. Suriye için 2023 Yılı İnsani Müdahale Planı kapsamında FAO’nun, yaklaşık üç milyon kişiye yardım etmek için halihazırda yaklaşık 122,6 milyon dolar düzeyinde bir kaynak arayışındadır. Bu ailelerin birçoğu ülkenin depremden etkilenen bölgelerindeydi, ihtiyaçları gibi finansman gereksinimleri de bu yeni şokla daha da artacaktır.

Birleşmiş Milletler Suriye Arap Cumhuriyeti Acil Yardım Çağrısı kapsamında, FAO önümüzdeki üç ay içinde kırsalda yaşayan 300.000 ihtiyaç sahibi insana nakit para, hayvancılık yardımı ve yaz hasadını güvence altına alacak tarımsal desteği sağlamak için 10 milyon dolara ihtiyaç duymaktadır.

FAO, Türkiye'de de istihdam ve geçim kaynakları yaratmaya odaklanarak Suriye'deki krizden etkilenen yerinden edilmiş ve ev sahibi toplulukların ailelerini desteklemektedir. FAO, Suriye Mülteci Dayanıklılık Planı kapsamında 250.000 kişiye 71.8 milyon dolar düzeyinde bir fonla destek sağlamayı hedefliyor.

Birleşmiş Milletler Türkiye Acil Yardım Çağrısı kapsamında, FAO önümüzdeki üç ay içinde acil geçim desteği ve koşulsuz nakit transferleri ile depremden etkilenen on ilde kırsal kesimde yaşayan 900.000 kişiye ulaşmak için 25 milyon dolar düzeyinde bir kaynak arayışındadır.

FAO, bu gibi büyük afetlerin geçim kaynakları ve tarım sektörü üzerindeki etkisinin değerlendirilmesiyle birlikte afetlerden etkilenen çiftçi ailelere hızlıca destek sağlama konusunda kararlıdır.

 

 

İlgili Bağlantılar

 

Birleşmiş Milletler Suriye Arap Cumhuriyeti Acil Yardım Çağrısı

Birleşmiş Milletler Türkiye Acil Yardım Çağrısı