FAO Türkiye

Kaz üretimine FAO’dan destek

Fotoğraf: ©FAO / Şafak Toros
06/02/2023

Kars-Toplam kaz varlığının üçte birine sahip olan Kars, Türkiye'nin en çok kaz üreten ilidir. Son zamanlarda kaz eti tüketimi özellikle kırsal turizm ve gastronomi açısından cazip hale gelip popülerlik kazanmış olsa da kaz yetiştiriciliği geçmişten günümüze üreticiler için önemli bir gelir kaynağıdır. Kaz üretimi özellikle Kars’ta yaşayan kadınların önemli gelir kaynaklarından biridir.

 

Kaz yetiştiricileri, üretim, kanatlı hastalıkları ile mücadele, hayvan hastalıklarının bulaşmasını önlemeye yönelik biyogüvenlik önlemleri ve yürürlükteki ilgili yasal kurallar hakkında sınırlı bilgiye sahiptir. Bölgede kaz kesimi için modern mezbaha bulma konusunda da sıkıntılar bulunmaktadır. Kaz yetiştiriciliği sektörünün, üretim ve pazarlama açısından tavukçuluk sektörü kadar gelişmemesi nedeniyle sektörün değer zinciri ve paydaşların takip etmesi gereken pazarlama stratejisi konusunda somut bir analiz bulunmamaktadır.

 

Bu nedenle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürütülmekte olan teknik iş birliği projesinin amacı; kaz yetiştiriciliğini, kırsal turizm ve gastronomi yoluyla sürdürülebilir bir üretim modeli ve katma değeri yüksek bir marka ürün haline getirmek için Tarım ve Orman Bakanlığı teknik personeli, çiftçiler ve özel sektör temsilcilerinin kapasitelerini ve bu sektördeki paydaşların farkındalığını artırmaktır.

 

4 Şubat Cumartesi günü “Kırsal Turizm ve Gastronomi Yoluyla Kaz Eti Üretiminin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında Kars’ta FAO yetkilikleri ile ulusal ve uluslararası teknik uzmanların, bakanlık ve yerel paydaşların üst düzey katılımı ile bir açılış çalıştayı gerçekleştirilmiştir.

 

Toplantı Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü Sayın İbrahim Altıntaş’ın konuşması ile başladı. Konuşmasında kaz etinin kısal turizm ve gastronomi penceresinden bakıldığında küçük aile çiftçileri ve bu ürünün ticaretini yapan gıda işletmeleri açısından önemli bir gelir ve istihdam kaynağı olduğunu vurguladı ve konuşmasına şöyle devam etti.

 

“Bu projede verilecek olan eğitimler ile bakanlığımızın ve diğer kurumların kamu personellerinin, çiftçilerin ve üretici örgütlerinin, sivil toplumun, özel sektörün ve akademinin iş birliği ile şehrimizdeki küçük ölçekli aile işletmecilerinin sürdürülebilir bir üretim modeline kavuşturulması sağlanacak. Hayvancılığın katma değerinin yükselmesine katkı sağlayacak.”

 

Kaz eti üretiminin, Kars kadınlarının önemli bir gelir kaynağı olduğunu ve FAO Türkiye’nin her zaman kırsaldaki kadınların iş imkanlarının artırılmasını hedeflediğini vurgulayan FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Sayın Dr. Ayşegül Selışık’ın konuşması ile toplantı devam etti. Sayın Selışık “Birlikte atacağımız adımlarla, bu proje kapsamında, kaz yetiştiriciliğindeki süregelen zorlukları tespit edip, gerekli aksiyonları almak üzere stratejiler geliştireceğiz. Aynı zamanda, kırsal turizm ve gastronomi yoluyla il içinde ve dışında yetiştiricilerin sürdürülebilir iş bağlantıları geliştirmesine destek olacağız. İlaveten, hijyen kuralları da dahil olmak üzere kaz sürüsü sahiplerinin yetiştirme ve pazarlama tekniklerindeki kapasitelerini geliştireceğiz. Böylece Kars hayvancılığının en rekabetçi kollarından biri olan kaz yetiştiriciliğinde süregelen darboğazları aşacak ve başta kadınlar için olmak üzere kırsal refahın iyileştirilmesine katkı sunacağız.” dedi

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Sayın Fuat Kasımcan konuşmasında FAO ile ortak olarak gıda ve yatırım alanda yürütülen projelerin önemini vurguladı. FAO ile yürütülen ortaklık projesi ile özellikle gıda güvenliğin sağlanması, yoksulluğun azaltılması ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğine katkı sağlamak hedeflenmiştir. Kars ile bütünleşen kaz kültürünün ve yetiştiriciliğinin ekonomik anlamda gelecek projeksiyonlara ışık tutacak değer zinciri ve sektörel sorunları ortadan kaldıracak bir yol haritası ortaya konulacağını iletti ve bu teknik iş birliği projesinin özellikle Kars’ın kaz etine coğrafi işaret alınması sürecinde çok önemli bir etmen olacağını söyledi.

 

Açılış çalıştayı FAO Türkiye Rıdvan Kurtipek, Ulusal Program ve Operasyon Uzmanı, Proje Teknik Uzmanı Eran Raizman ve ulusal proje danışmanlarının proje hakkındaki detaylı sunumları ile sona erdi.