FAO Türkiye

Sürdürülebilirliği desteklemede bir araç olarak su ürünleri yetiştiriciliğinde tür çeşitlendirmesi

Fotoğraf: © FAO / Guzal Fayzieva
04/04/2023

Taşkent, – Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Özbekistan Cumhuriyeti Veteriner ve Hayvancılık Kalkınma Komitesi, Özbekistan Balıkçılık Araştırma Enstitüsü ve "O'zbekbaliqsanoat" Birliği işbirliğiyle küçük çiftçiler ve uzmanlara yönelik  Su Ürünleri Yetiştiriciliği Çeşitlendirme Bölgesel Çalıştayı düzenlendi. Tashkent'te gerçekleştirilen çalıştay  FAO-Türkiye Ortaklık Programı (FTPP II) kapsamında geliştirilen "Orta Asya, Azerbaycan ve Türkiye'de Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Balıkçılık Yönetimi için Kapasite Geliştirme - FISHCap Projesi"nin bir parçası olarak düzenlendi.

 

Su ürünleri yetiştiriciliğinde tür çeşitlendirmesi, sürdürülebilir sektörel gelişime katkı sağlayan bir stratejidir. Etkinlik, katılımcılara ülkelerinde su ürünleri yetiştiriciliği üretiminin çeşitlendirilmesi için olası  fırsatlar ve engeller konusunda bir anlayış kazandırdı ve yeni türlerin tanıtılması için hükümet kurumları, araştırmacılar ve özel sektörün desteğini gerektiren yöntemler hakkında görüşler sundu. Çalıştay, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Türkiye ve Özbekistan'dan katılımcıları bir araya getirdi. Hedef kitle, su ürünleri yetiştiriciliği planlama, politika geliştirme, yönetim ve su ürünleri yetiştiriciliği uzantı hizmetleriyle ilgili hükümet kurumları, balık çiftlikleri yöneticileri, küçük ölçekli balık çiftçileri ve su ürünleri yetiştiriciliği gelişiminde çalışan araştırmacıları içeriyordu.

 

Açılış konuşmaları, Sobir Mavlonov (Özbekistan Cumhuriyeti Veterinerlik ve Hayvancılık Geliştirme Komitesi Yenileşme, Eğitim ve Bilim Geliştirme Bölümü Başkanı), Haydar Fersoy (FAO Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Kıdemli Uzmanı) ve Abdumalik Namozov (FAO Özbekistan Ülke Ofisi Ulusal Proje Kolaylaştırıcısı) tarafından yapıldı.

 

Mavlonov, balıkçılık endüstrisinin, yüksek kaliteli protein sağlayarak ülke nüfusunun iyi beslenmesi için gıda güvenliğini sağlayan Özbekistan'da önemli bir gıda üretimi sektörü olduğunu vurgulayarak, ayrıca su ürünleri yetiştiriciliğinin kırsal alanlarda yeni işlerin yaratılmasına ve insanların refahının artırılmasına katkı sağladığını vurguladı. Fersoy,Sürdürülebilir kalkınma için su ürünleri yetiştiriciliği çeşitlendirmesinin önemini vurgularken FISHCap projesinin temel hedefinin yararlanıcı ülkeler arasında balıkçılık ve su ürünleri endüstrisinde en iyi uygulamaların yayılmasını sağlamak olduğunu katılımcılara hatırlattı. Namozov, FISHCap projesinin, balık ihracatını arttırmaya, yerli su ürünleri yetiştiriciliği geliştirmeye ve yoğun üretim teknolojilerinin teşviki aracılığıyla balık üretimini arttırmaya yönelik olarak hazırlanan "Balıkçılık Endüstrisinin Daha Da Geliştirilmesine İlişkin Ek Önlemler Üzerine" adlı Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin uygulanmasına katkı sağladığını belirtti.

 

Namozov'un konuşması, Özbekistan Balıkçılık Araştırma Enstitüsü Direktörü Abdulla Kurbanov'un katkilari ile devam etti. Kurbanov, FAO'un çiftçilerin becerilerini geliştirerek, bilgi aktarimı  yaparak ve yenilikçi teknolojiler tanıtarak Özbekistan'daki balıkçılık sektörünün etkin  gelişimine değerli bir katkı sağladığını belirtti. Açılış konuşmaları, "Uzbekbaliksanoat" Birliği Başkan Yardımcısı Shukhrat Rahmatov'un katkısıyla devam etti. Rahmatov, Özbekistan'daki hükümet yetkililerinin  balıkçılık sektörünün gelişimi için aldığı, devam eden önlemler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 

 

 Fotoğraf: © FAO/Guzal Fayzieva

 

Çalıştay, Avrupa ve Özbekistan'dan vaka çalışmaları ve derslerin sunumunu ve tür çeşitliliğinin mevcut durumunun bölgesel bir sentezini bilgilendiren ülke sunumlarını içeriyordu. Türlerin çeşitlendirilmesinin dayanıklılığa yol açmasına ve sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğinin gelişimini artırmasına karşın, bir ülkeye yeni kültür türlerinin getirilmesinin mali açıdan maliyetli ve teknik olarak başarılmasının zor olabileceği kaydedildi. Bu bağlamda, politika yapıcılar, planlamacılar ve özel sektör için, yeni bir kültür türünün başarılı bir şekilde tanıtılması için beklentileri değerlendirirken kendilerine sunulan kalkınma kaynaklarını değerlendirmeleri esastır. Bölgesel çalıştayın özet raporu, FAO FISHCap proje yayın serisinde yayınlanacaktır.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

BAĞLANTILAR: