FAO Türkiye

Kaz Dağları Hepimizin

Fotoğraf: © FAO
05/05/2023

Çanakkale- “Türkiye'nin Kaz Dağları Bölgesinde Biyoçeşitliliğin Korunması ve Orman Peyzajlarının Sürdürülebilir Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi” açılışı ve ardından çalıştayı Çanakkale’de Ankara’dan ve yerelden birçok uzmanın katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliğinde, Küresel Çevre Fonu (GEF) finansmanı ile uygulanacak olan etkinliğe FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Orman Genel Müdür Yardımcısı Recep Ateş, Doğa Koruma ve Tabiat Parkları Genel Müdürü Kadir Çokçetin, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürü Ozan Hacıalioğlu, proje ortakları ve FAO temsilcileri katıldı.

 

“Gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacağız”

 

Proje açılışında konuşan Orman Genel Müdür Yardımcısı Sayın Recep Ateş, "Bugün Çanakkale'de Kaz Dağları'ndaki biyolojik çeşitliliğin korunması ve restorasyonu ormanların gelecek kuşaklara aktarılması adına Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile bir proje başlangıcını yapıyoruz. Yaklaşık üç yıldır projenin hazırlıkları saha envanteri ve benzeri çalışmalar yürütüldü. Bugün itibariyle son şeklini verip çalışmaya başlamış olacağız. Bu projeyle Kaz Dağları'ndaki hassas ekosistemi korumak, ormanlarımızın daha hassas korunması, içerisindeki biyolojik çeşitliliğin envanterinin yapılmasını ve bu türlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacağız. Gerek insan kaynaklı gerek yangınlarla gerek diğer faaliyetler nedeniyle bozulan orman alanlarını da bu arada restore ederek tekrar orman olarak devamını sağlamak için bu proje kapsamında işlerimizi yürüteceğiz. Bu projeyle Kaz Dağları'ndaki hassas ekosistemi korumak, ormanlarımızın daha hassas korunması, içerisindeki biyolojik çeşitliliğin envanterinin yapılmasını ve bu türlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacağız " ifadelerini kullandı.

 

“Yerel aktörlerle birlikte çalışmayı planladığımız bir proje”

 

FAO Türkiye Temsilcisi Sayın Dr. Ayşegül Selışık projenin amacının Kaz Dağları'nın biyoçeşitliliğinin korunması ve orman peyzaj alanlarının sürdürebilir yönetiminin sağlaması olduğunu söyleyerek, "Projede temel amaç özellikle mevcuttaki Kaz Dağları'ndaki hazinenin, cennetin bir kere orman ve biyoçeşitlilik anlamında korunması devam ettirilmesi ama bunu yaparken de kırsalda Kaz Dağları'nın etrafında yaşayan halkın hem geçim kaynaklarının güçlendirilmesi hem onların biyolojik çeşitliliğin korunmasına, orman alanlarının peyzajının sürdürülebilir kılınmasına katkı verecek şekilde bir anlayışa sahip olacak bir seviyeye getirilmesi ya da olan faaliyetlerin güçlendirilmesi ve bunu yaparken de yerel aktörlerle birlikte çalışmayı planladığımız bir proje" dedi.

 

Proje Teknik Lideri Sayın Ekrem Yazıcı ise "Kaz Dağları projesi global çevresel fon tarafından desteklenen Kaz Dağları'ndaki orman biyoçeşitliliği ve diğer ekosistemlerdeki bir çeşitliliğin katılımcı bir yaklaşımla ve entegre bir yaklaşımla korunmasına amaçlamaktadır. Proje bir yandan mevcut korunan alanların daha etkin bir şekilde yönetilmesini, diğer yandan da korunan alanlar dışında kalan ekosistemlerin de biyoçeşitliliğin daha iyi bir şekilde entegre edilmesini ve bu alanlardan üretim yapılırken biyoçeşitliliği de koruyacak önlemlerin alınmasını hedeflemektedir" diye konuştu.

 

Açılışa katılan FAO Destekçisi Sayın Dilara Koçak ise “Doğa ile uyum işinde yaşayan, çevre için işini adayan herkes benim için Eco-Worker. Orman köylüsünden gönüllüsüne hepimiz birer Ekoloji işçisiyiz. Bu projeye destek vermek için buradayım ve çok mutluyum.” dedi.

 

Açılış sonrasında etkinlik sunumlar, iş planı, iletişim stratejisi, izleme ve değerlendirme çalışma grupları ile devam etti.