FAO Türkiye

FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı ortakliği ile ''Türkiye deprem müdahale ve kurtarma planını'' başlattı

Fotoğraf: © FAO / Turuhan Alkır
16/06/2023

- Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde 112 milyon ABD Doları değerinde üç yıllık bir Deprem Müdahale ve İyileştirme Planı (ERRP) başlattı. Plan, Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen 11 ilde kırsal kesimdeki 700.000 insana destek vererek tarım sektörünün ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor.

 

Plan, FAO'nun Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından geliştirilen Türkiye Depremleri İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma Değerlendirmesi'ne (TERRA) ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte yürütülen bir dizi ihtiyaç değerlendirmesine yaptığı katkıyı temel alıyor. ERRP, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Osmaniye, Kilis, Adana, Şanlıurfa, Elazığ ve Diyarbakır illerinde tarımsal üretimin sürdürülmesini ve kırsal geçim kaynaklarının onarılmasını amaçlamaktadır.

 

Planın üç çıktısı, tarımsal gıda sistemlerinin yeniden yapılandırılması, tarımsal işgücü piyasasının canlandırılması ve kırsal toplulukların güçlendirilmesine odaklanmaktadır. ERRP, kadınların güçlendirilmesi, afet riskinin azaltılması, Daha İyisini İnşa Etme, özel sektör katılımı ve iklim-akıllı ve doğa temelli çözümler gibi çeşitli yaklaşımları entegre etmektedir.

 

ERRP'nin kısa vadeli eylemleri, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Gaziantep gibi depremden en çok etkilenen illere öncelik vermekte olup, orta vadeli plan ise 11 ilin tamamına yayılmakta ve her ildeki üretim modellerine ve mevsimsel zaman çizelgelerine özgü acil toparlanma ihtiyaçlarına odaklanmaktadır. Uzun vadeli strateji sürdürülebilir kırsal kalkınmayı, kadın liderliğindeki girişimleri, iklim-akıllı tarımı ve toplumsal dayanıklılığı teşvik edecektir.

 

Depremlerin ardından FAO ve Tarım Bakanlığı, tarım sektöründeki ihtiyaçların değerlendirilmesinde yakın iş birliği yapmaya devam ederken ek destek için de çalışmalarını sürdürüyor. FAO, kırsal toplulukların acil ihtiyaçlarını karşılamak için şu anda 1300'den fazla çiftçiye acil olarak gerekli tarımsal girdileri ve kırsaldaki 7720 kişiye süt ürünleri, mahsuller, balıkçılık ve gıda işleme alanlarında üretimi sürdürmek için gerekli koşulsuz nakit transferleri sağlamaktadır.

FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, "Gıda Güvenliği ve Geçim Kaynakları Sektörü'nün eş lideri olarak FAO, tarım sektörünü eski haline getirmek ve kırsal geçim kaynaklarını iyileştirmek için kaynakları harekete geçirme ve ortaklarla koordinasyon sağlama konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı'nı desteklemeye kararlıdır" dedi.

 

ERRP dokümanına lngılize ve Türkçe olarak ulaşabilirsiniz.