FAO Türkiye

“Kimse Geride Kalmasın” projesi kapasite geliştirme çalıştayı ile yola devam ediyor

Fotoğraf: ©FAO/Nezih Tavlaş
04/07/2023

Ankara – Ankara'da düzenlenen dört günlük kapasite geliştirme çalıştayı, Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) ve FAO'dan 20 kadın ve 20 erkek olmak üzere 40 katılımcıyı bir araya getirdi. Türkiye tarafından finanse edilen “Kimse Geride Kalmasın” projesi” Türkiye, Tacikistan ve Özbekistan'da kırsal kesimde yaşayan kadınların ekonomik fırsatlara erişimlerini iyileştirmeyi ve hem kadınların hem de ailelerinin geçim kaynaklarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Çalıştay, tarım ve ormancılık alanlarında çalışan uzmanların yanı sıra projenin pilot illeri Burdur, Kahramanmaraş ve Ordu'da bulunan il müdürlüklerinin kalkınma kavramları hakkında bilgi edinmeleri ve iş yerinde sosyal açıdan kapsayıcı sonuçlar elde etmek için pratik becerilerini geliştirmelerini amaçladı.

FAO ve ulusal toplumsal cinsiyet uzmanlarından oluşan ekip çalıştay boyunca katılımcılara rehberlik ederken, her üç ilde proje kapsamında yapılan araştırmaların bulgularını aktaran Prof. Dr. Ayşe Ayata’nın, Türkiye'de toplumsal cinsiyet ve ormancılık konusundaki sunumu da katılımcılar tarafından ilgiyle karşılandı.

Çalıştayda, Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedeflerinden toplumsal cinsiyete duyarlı afet riskinin azaltılmasına kadar çok çeşitli konular ele alınırken, FAO'nun tarım sektöründeki toplumsal cinsiyet kaygılarını ele almak için sunduğu pratik araçlara ve kırsal danışmanlık hizmetlerinin sağlanmasına da özel olarak odaklanıldı. Üretilen bilgi ve becerileri uygulamaya dönüştürmek için katılımcılar pilot illerdeki kendi birimleri için eylem planları geliştirdiler.

Çalıştay sırasında Ankara’nın Beypazarı ilçesindeki Kınalı Eller kadın kooperatifine de bir saha gezisi düzenlendi. Uzun süredir faaliyet gösteren ve kırsal kesimdeki kadınlara destek sağlama konusunda en iyi uygulama olarak kabul edilen kooperatife yapılan bu ziyaret, tabanda çalışan yerel kadın liderlerle tanışıp onlardan kadın kooperatiflerinin etkili bir şekilde kurulması ve yürütülmesindeki zorluklar ve başarının anahtarları hakkında bilgi edinmek için mükemmel bir fırsat sağladı.

İl müdürlüklerinden gelen Tarım ve Orman Bakanlığı personelinin, çalıştayda geliştirilen eylem planlarını pilot illerde uygulamaları bekleniyor.

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

BAĞLANTILAR: