FAO Türkiye

FAO’dan Sivrihisar’a 528 metrekarelik domates serası

Fotoğraf: © FAO/Emre Anıl-Asma Yaprağı Kadın Kooperatifi Üyeleri
06/09/2023

Ankara – FAO’nun 2020 yılından beri Ankara, Eskişehir ve Kütahya’da yürüttüğü “Arazi Tahribatının Dengelenmesi Yukarı Sakarya Havzası Projesi” iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve arazi bozulumunu önlemek amacıyla çalışıyor. Proje Küresel Çevre Fonu (GEF) finansmanı ile yürütülüyor.

 

Projede; yukarı havzalarda toprak muhafaza amaçlı ağaçlandırma ve mera ıslahı çalışmaları yapılırken, aşağı havzalarda ise toprak üzerine olan olumsuz faaliyetleri azaltmak amacıyla, yöre halkının yaşam seviyesi ve gelir düzeyini artırmak amacıyla çalışmalar yürütülmektedir.

 

Bu kapsamda, Sivrihisar Belediyesi ile iş birliği içerisinde belediye tarafından kurulan “Asma Yaprağı Kadın Kooperatifi” üyeleri bu yıl serada kurutulmaya uygun domates yetiştirdiler. Ayrıca proje desteği ile kooperatife sebze kurutma ve vakumlama makineleri alınarak yıl boyunca bu ürünlerin satışlarının yapılarak aile ekonomisine katkı sağlanması hedeflendi.

 

Seranın kurulmasından ürünlerin yetiştirilmesine kadar gecen süreçte, kadınlara, Türkiye’nin önemli sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Tekirdağ Önder Çiftçi Derneği tarafından FAO’nun uzun yıllardır yaygınlaştırmakta olduğu duvarsız okul yaklaşımı olan “Uygulamalı Çiftçi Okulları” eğitimleri verildi. Eğitimlerde seracılık tüm yönleri ile ele alınırken, toprak hazırlama, sulama, gübreleme, hastalıklarla mücadele ve benzeri birçok konu üzerinde eğitimler verildi. Böylece kadınlara destek olunurken kurumlararası iş birliği ve koordinasyonun da önemi ortaya çıkarıldı.

 

Yerinde deneyimleme metotları göz önünde bulundurularak farklı teknolojik özelliklere sahip seralarda yapılan üretim yöntemlerini göstermek için değişim gezileri de organize edildi. Kadınlar çiftçiler, ITC Entegre Katı Atık yonetim Sistemleri’ndeki domates serasını ziyaret ettiler. Burada iyi uygulama örneklerini dinlediler.

 

Serada domates hasadı başlarken, düzenlenen etkinliğe FAO Küresel Çevre Fonu Koordinatörü Erdogan Özevren, Proje Koordinatörü Sibel Tekinin yanı sıra, Sivrihisar Kaymakamı Hüseyin Sayın ve Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü ve Orman Genel Müdürlüğü’nden Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Daire Başkan Yardımcısı Yunus Güneş de katıldı. FAO, Ulusal Proje Koordinatörü Sibel Tekin proje faaliyetlerinin sahadaki yansımasını görmekten duyduğu memnuniyeti belirterek, arazi tahribatının en çok kırılgan grupları etkilediğini, bu kapsamda projede kadınların güçlendirilmesi ve alternatif gelir kaynakları yaratılmasına özel bir önem verildiğinin altını çizdi.