FAO Türkiye

İstanbul’daki LANDNET çalıştayında arazi bankacılığı ve arazi toplulaştırma konuları üzerinde duruldu

Fotoğraf: © FAO
19/09/2023

Ankara, Türkiye – On dördüncü Uluslararası LANDNET Çalıştayı 5-7 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün (TRGM) işbirliği ile düzenlediği çalıştay, çoğunlukla Avrupa ve Orta Asya’dan olmak üzere yaklaşık 30 ülkeden 100 kadar katılımcıyı bir araya getirdi.

 

Çalıştay, FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortalık Programı (FTPPII) çerçevesinde yürütülmekte olan “Arazi terkini ele almak ve arazi toplulaştırma prosedürlerini iyileştirmek için tarımsal arazi piyasasının gelişiminin iyileştirilmesi” projesi kapsamında düzenlendi. Söz konusu proje Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan’da arazi bankacılığının ve arazi toplulaştırmasının uygulanması ve arazi piyasasının geliştirilmesinin kolaylaştırılması amacıyla kurumsal kapasitenin geliştirilmesini desteklemekte.

 

Bu yılki LANDNET çalıştayının başlıca hedefleri şunlar oldu:

  • Türkiye’de arazi toplulaştırma uygulamasından çıkarılan derslerin ve arazi bankacılığına duyulan gereksinimin sunulması ve tartışılması;
  • Doğu Avrupa’da çok amaçlı arazi toplulaştırması ile ilgili gelişmeler dahil olmak üzere, arazi toplulaştırması konusundaki yeni gelişmelerin sunulması ve tartışılması;
  • Atıl arazi konusunun ele alınmasına ve tarım arazisi piyasalarının geliştirilmesine yönelik politika seçeneklerinin tartışılması.

 

FAO Arazi Kullanım Hakkı Uzmanı Morten Hartvigsen, çalıştayda yaptığı açılış konuşmasında, yakın dönemde yaşanan birden çok krizin arazi kullanım hakkı ile gıda güvenliği arasındaki bağlantının altını çizdiğini dile getirdi. Hartvigsen konuşmasında ayrıca Avrupa ve Orta Asya’daki ülkeler arasında arazi toplulaştırma, arazi bankacılığı, devlet arazilerinin yönetimi, atıl arazi konusunun ele alınması ve arazi piyasasının geliştirilmesi ile ilgili iyi uygulamaların ve deneyimlerin paylaşılması açısından çalıştayın taşıdığı önemi vurguladı.

 

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı adına konuşan DSİ Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Dairesi Başkanlığından Daire Başkanı Sinan Demirbaş ise, bölge ülkelerinin deneyimlerini paylaşmaları bakımından LANDNET teknik ağının sunduğu fırsatların üzerinde durdu. Demirbaş ayrıca yakın zamanda yaşadığımız COVID-19 pandemisi ve Ukrayna’da devam eden savaşın iyice belirginleştirdiği gibi, sürdürülebilir arazi kullanımının gıda güvenliği açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı.

 

Üç gün süren çalıştay boyunca düzenlenen teknik oturumlarda katılımcılara, FAO’nun bir kapasite geliştirme girişimi de dahil olmak üzere arazi toplulaştırma ile ilgili başlıkların, Türkiye’de arazi bankacılığına duyulan gereksinimin ve atıl arazi konusunu ele almada yardımcı araçların tartışıldığı bir platform sunulmuş oldu.

 

6 Eylül tarihinde Bursa ilindeki Yenişehir ilçesi arazi toplulaştırma projesi sahasına düzenlenen saha ziyareti ise çalıştay katılımcılarına Türkiye’deki arazi toplulaştırmalarının uygulamalı bir örneğini görme fırsatı sundu. 16.000 hektarlık proje sahası içerisinde bulunan 27 köy, modern bir sulama sistemi tesisi ve erişim yolları yapım işleri ile eş zamanlı olarak yürütülen arazi toplulaştırmasından faydalanmış ve söz konusu iyileştirmeler buradaki çiftçilerin daha verimli bir tarımsal üretim gerçekleştirmelerini mümkün kılmıştır.

 

 

LANDNET hakkında

 

LANDNET, özellikle Avrupa ve Orta Asya’dan uzmanlar olmak üzere, arazi konusunda uzman meslek mensuplarının oluşturduğu, her geçen gün büyüyen ve FAO’nun Yeşil Tarım Konusunda Bölgesel Teknik Platformu aracılığıyla daha da büyümesi beklenen bir bölgesel teknik ağdır. FAO’nun girişimi kapsamında çalışmalarını sürdüren ağ üyeleri 2002 yılından beri düzenli aralıklarla bir araya gelerek arazi toplulaştırma, arazi bankacılığı ve arazi piyasasının geliştirilmesine ilişkin gelişmeleri ve iyi uygulamaları birbirleri ile paylaşmaktadırlar.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de başlatılan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

BAĞLANTILAR: