FAO Türkiye

Coğrafi işaretlerin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar sürüyor

Fotoğraf: © FAO
25/10/2023

Muğla, Türkiye – Muğla, 20 Ekim 2023 tarihinde, Avrupa ve Orta Asya için planlanan 4. Coğrafi İşaretler Bölgesel İstişareleri kapsamında coğrafi işaretlerin sürdürülebilirliğini masaya yatırmak amacıyla Uluslararası Coğrafi İşaretler Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Zirve, Muğla’daki Sanayi ve Ticaret Odaları ile Türkiye Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Araştırma Ağı (YÜCİTA) ortaklığında düzenlendi. Katılımcılar, ekonomik büyüme ile sosyal değeri birleştiren, çevresel etkiler ve iklim değişikliğini ele alan sürdürülebilir bir bölgesel kalkınma modeli hakkında görüşlerini paylaştılar.

 

Zirve, tüketicilere bir ürünün belirli bir coğrafi konuma veya kökene özgü olduğunu ve belirli niteliklere sahip olduğunu aktarmanın bir yolu olarak coğrafi işaretlerin değeri konusunda farkındalık yaratmak için iyi bir fırsat sağladı. Zirve sırasında konuşmacılar, Türkiye’nin ve özellikle Muğla’nın coğrafi, kültürel ve tarihi zenginliklerinin coğrafi işaret çalışmaları için verimli bir zemin oluşturduğunu vurguladılar. Açılış oturumu sırasında  gündeme gelen konular arasında, Muğla’nın geleneksel ürünlerinin korunması amacıyla  coğrafi işaretlerin kullanılması ve bu alanda daha iyi bir yönetişim ihtiyacı da yer aldı.

 

Zirvede açılış konuşması yapan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, coğrafi işaretlerin küçük ölçekli çiftçilere gelir sağlamadaki rolünü vurgulayarak kentleşme nedeniyle tüketici davranışlarının değişmesinin, coğrafi

işaretlerin gelişimi için bir kaldıraç olduğunu belirtti. Aynı zamanda, FAO’nun coğrafi işaretler alanındaki faaliyetlerini ve FAO Türkiye’nin TÜRKPATENT gibi ilgili kuruluşlarla yaptığı iş birliklerini de paylaştı.

 

FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Politika Uzmanı Dmitry Zvyagintsev, zirve kapsamında bir sunum yaparak dinleyicilere FAO'nun coğrafi işaretler alanındaki faaliyetleri ve yayınları hakkında detaylı bilgi verdi.

 

Zirve boyunca, iş birliklerini araştırarak iyi uygulamaları birbirleriyle paylaşan katılımcılar, Muğla bölgesinin zenginliğini gözler önüne seren ürünleri tanıttılar. Bu kapsamda, Memecik zeytini ve zeytinyağı, Bodrum mandalinası ve köftesi, Muğla çam balı ve Fethiye inciri gibi coğrafi işaretli ürünler Zirve’nin katılımcılarına tanıtıldı.

 

Program kapsamındaki özel bir panelde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın ve Marmaris, Fethiye ve Bodrum'dan yerel ticaret odalarının temsilcileri tarafından yönetişim konularına odaklanıldı.

 

Kadın kooperatiflerinin coğrafi işaretlemeye önemli katkıları ve korunan bir ürün olan Kapıdağ Mor Soğanı yetiştirme deneyimleri de özel bir oturumda ele alındı.

 

 

BAĞLANTILAR: