FAO Türkiye

Ordu'da düzenlenen bölgesel çalıştay, tarım-gıda sistemlerinde kırsal kesimdeki kadınların güçlendirilmesinin SKA'lara ulaşılmasındaki önemini vurguluyor

Fotoğraf: © FAO
19/12/2023

Ordu - 13-14 Aralık 2023 tarihlerinde Ordu'da düzenlenen bölgesel çalıştayda Tacikistan, Türkiye ve Özbekistan'da tarım, ormancılık ve gıda güvenliği alanlarında çalışan bakanlık ve devlet kurumlarından yetkililer bir araya geldiler. Katılımcılar, Gündem 2030 ve onun temel ilkesi olan "Kimse Geride Kalmasın" hedefine ulaşılmasına katkıda bulunacak, sosyal açıdan kapsayıcı ve toplumsal cinsiyete duyarlı politika ve faaliyetlere ilişkin iyi uygulama ve deneyimleri paylaştılar. Çalıştay kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü binasındaki Kadın Gelişim Birimi ve Ordu’da kırsal alanda çalışan iki Kadın Kooperatifi ziyaret edildi.

 

Çalıştay, FAO-Türkiye Ortaklık Programları şemsiyesi altında Türkiye Hükümeti tarafından finanse edilen "Kimseyi Geride Bırakma: Türkiye ve Orta Asya’da kırsal kesimde kadınların güçlendirilmesi ve daha fazla katılımının sağlanması" projesi kapsamında düzenlendi. Proje, kırsal yoksulluğu azaltarak, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik ederek ve kırsaldaki kadınları güçlendirerek kırsal toplulukların geçim kaynaklarını iyileştirmeyi amaçlıyor. Ekim 2021'de başlatılan proje, Tacikistan, Türkiye ve Özbekistan'daki kırsal kesimdeki kadınların teknik bilgi ve becerilere erişimini, çiftliklerinin verimliliğini artırmalarını ve işletmeler ve kooperatifler kurmalarını, güçlenmeleri için elverişli bir ortam yaratarak ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini azaltarak desteklemektedir.

 

Tarım ve ormancılık alanındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin giderilmesine yönelik politikalar ve eylemler kapsamlı sosyal analizlere dayanmalıdır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Profesör Ayşe Ayata liderliğindeki bir grup araştırmacı, projenin Türkiye'deki pilot illerinde yürütülen en son veri ve çalışmaların sonuçlarını özetleyen, tarım ve ormancılık bağlamında toplumsal cinsiyet konularına ilişkin bir ülke değerlendirmesi hazırladı. Çalıştay katılımcıları, daha kapsamlı bir yayın için son haline getirilmekte olan ülke toplumsal cinsiyet değerlendirmesinin temel bulguları ve tavsiyeleri hakkında bilgi edindiler. Benzer bir çalışma, Fransa'daki Science-Po'dan Dr. Shahrbanou Tadjbakhsh'ın kırsal kesimdeki kadınlar, politika yapıcılar ve diğer paydaşlarla görüşerek kırsal kesimdeki kadınların karşılaştığı zorluk ve engellerin kapsamlı bir resmini ortaya koyduğu Tacikistan'da da gerçekleştirilmiştir.

 

Ülke bazlı örnek çalışmalar, FAO'nun 2023 yılında yayınladığı küresel bir rapor olan Tarım-Gıda Gıda Sistemlerinde Kadının Durumu'nun temel bulgularını desteklemektedir. Bu bulgulara göre tarım birçok ülkede kadınlar için önemli bir işveren olmaya devam etse de kadınlar çoğunlukla düzensiz, emek yoğun ve kırılgan işlerde yoğunlaşmaktadır. Kırsal kesimdeki kadınların yükü, hem hane içinde hem de aile işletmelerindeçalışmaları nedeniyle ağır ve zorludur. Bu da kalkınma fırsatlarına katılmalarını engellemekte ve bilgi, teknoloji ve yenilikçi tarım yaklaşımlarına erişimlerini sınırlamaktadır. Çalıştayda, bu açığı giderecek bütüncül politika çözümlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasının önemi vurgulanmış ve paylaşılan çalışma ve bulgulara dayanarak, çalıştay katılımcıları projenin genel hedeflerine ulaşmak için atacakları sonraki adımları ve eylemleri önceliklendirmişlerdir.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de başlatılan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

BAĞLANTILAR: