FAO Türkiye

FAO’dan Tarım ve Orman Bakanlığı Çalışanlarına Toplumsal Cinsiyet ve İletişim Eğitimi

Fotoğraf: © FAO
15/02/2024

Edremit/Balıkesir – Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliğinde ve Küresel Çevre Fonu (GEF) finansmanıyla yürütülen “Kaz Dağları’nda biyoçeşitliliğin Korunması ve Orman Ekosistemlerinin Sürdürülebilir Yönetiminin Güçlendirilmesi” Projesi kapsamında Balıkesir’in Edremit İlçesinde, orman ve tarım sektöründe  toplumsal cinsiyet eşitliği ve iletişim eğitimi verildi.

 

İki gün süren eğitime 32’si kadın olmak üzere toplam 78 kişi katıldı. Eğitim Çalıştayı FAO Proje Koordinatörü Erdoğan Ertürk’ün açılış konuşması ile başladı. Sayın Ertürk konuşmasında şunları söyledi. “Proje boyunca gerçekleştireceğimiz uygulamalarımızın her aşamasında yani biyolojik çeşitliliğin korunmasında, sürdürülebilir orman yönetiminde ve iyi tarım ve organik tarım faaliyetlerimizde toplumun her kesiminin bakış açılarını dikkate almayı hedefliyoruz. Tabiatta koruma-kullanma dengesinin sağlanması ve buna yönelik akılcı ve sürdürülebilir çözümler yaratmanın anahtarı toplumsal cinsiyet eşitliğinin inşa edilmesine bağlıdır. Bu çerçevede, doğanın korunması için gerekli tedbirlere yönelik stratejiler hazırlayıp, alanda yaşayan yöre halkı ve diğer ilgi gruplarının tarımsal faaliyetler başta olmak üzere odun dışı orman ürünleri ve ekolojik turizm ile ilgili çalışmalarını destekleyeceğiz.”

 

Sayın Ertürk konuşmasında  odun dışı orman ürünlerinin ve tarım ürünlerinin üretim ve satışında kadınların yer almasından dolayı kadınlar kilit bir role sahip olduğunu vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti. “Kadınlar değer zincirinde, ürünlerin üretiminden, paketlenmesinden ve satışına kadarki tüm süreçlerde sorumluluklar üstlenmektedirler. Proje kapsamında kooperatiflerin desteklenmesi yoluyla kadınların güçlenmesi, gelir getirici faaliyetlere erişimi ve karar alma süreçlerinde yer almaları desteklenecektir.”

 

Eğitim, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdür Yardımcısı Yunus Aydemir’in açılış konuşması ile devam etti. Sayın Aydemir konuşmasında bu eğitimin önemine vurgu yaparak kadınların ve erkeklerin doğaya yaklaşımlarının da farklı olduğunun ve korumanın sadece devlet eli ile değil, insanların bu konuda etkin şekilde bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Sayın Kemal Kayıran açılış konuşmalarının sonuncusunu gerçekleştirdi. Sayın Kayıran konuşmasında şunları dile getirdi. “Küresel ısınmayla birlikte orman ekosistemindeki bozulmalar birçok bitki ve canlı türünün yok olma tehdidi ile bizleri karşı karşıya bırakmaktadır. O nedenle bu projelerin farkındalık yaratmak için önemi çok büyüktür.”

 

FAO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Neşe Çakır tarafından verilen eğitimlerde; toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın sonuçları, toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümü, toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal cinsiyete dayalı kalıp yargılar ve cinsiyet rolleri gibi temel kavramlar üzerinde durulmuştur. Katılımcı yaklaşım ile toplumsal cinsiyete dayalı roller, kadınlar ve erkekler arasındaki günlük zaman kullanımı, toplumsal cinsiyet analizi ve mevsimsel takvim gibi konularda grup çalışmaları yapıldı.

 

Kadınların ekonomik hayata katılımı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ne olduğunu ve kadınların ve erkeklerin yaşamları ve işleri için ne kadar önemli olduğunu anlamak, toplumsal cinsiyet analizinin nasıl yapılacağını, toplumsal cinsiyet eşitliğinin nasıl ana akımlaştırılması gerektiğinin tam anlaşılması konusu için katılımcıların görüşleri alındı.

 

Kadın erkek eşitliğine duyarlı analiz, kadınların ve erkeklerin ne yaptıklarını, hangi kaynaklara sahip oldukları ve belirli bir bağlamda ihtiyaçlarının ve önceliklerinin neler olduğunu daha iyi anlamak için orman ve tarım sektöründe kadınların ve erkeklerin farklı rolleri incelendi. Projenin sonuçlarından etkilenecek olan ve biyolojik çeşitliliğin korunması ve orman yönetiminin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına etki edecek olan faydalanıcı kesimin, kadın ve erkeklerin belirli öncelikleri, ihtiyaçları ve sorumlulukları hakkında neler yapılabileceğine dair grup çalışmalarında öneriler geliştirilmiştir. Yapılan ön test ve son testler ile eğitimin etkisi ölçülecektir.

 

UN WOMEN’dan Program Sorumlusu Mustafa Çadır, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme konusunda katılımcılara kapsamlı bir sunum yapmıştır. Esas olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik stratejiler, plan, program ve yasalara ilişkin bilgilendirme yapmıştır. Tarım Kanununda bahsederek kırsal kalkınmada kadın ve genç nüfusun eğitim ve girişimcilik düzeyinin yükseltilmesine yönelik tedbirlerin alınması, On İkinci Kalkınma Planı (2024-2028), kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi önceliğinin tüm plan, program, politika geliştirme ve uygulama süreçlerinde yer almasının sağlanacağına vurgu yapmıştır. Kırsalda kadın girişimciliğinin ve teknoloji okuryazarlığının artırılması, kadınlara yönelik sosyal alanların oluşturulması, bakım hizmetlerinin kaliteli, ekonomik ve erişilebilir olarak sunulması, tarım işçisi olarak çalışan kadınların ücretli ve kayıtlı hale getirilmesi için çalışmalar yürütüleceğini hedef almıştır.

 

Ayşe Ayata, Kırsal Kesimde Kadın Erkek Eşitliği 2023 değerlendirmesinin sonuçlarından bahsetmiştir. Kırsalda yaşayan kadınların sorunlarına ilişkin büyük resmi ortaya koyarak Türkiye’de kırsal nüfusun demografik yapısının süreç içinde nasıl değiştiğinin üzerinde durmuştur. Kırsalda kadın profillerine vurgu yaparak, aile çiftçiliği, tarım ve orman işlerinde toplumsal cinsiyet konuları, finansal, tarımsal üretim kaynaklarına ve tarımsal yayım hizmetlerine erişim konularına değinmiştir. Sayın Ayata, kadın girişimciler ve kooperatiflerden de bahsederek önerilerini sıralamıştır.

 

FAO İletişim Uzmanı Şafak Toros’un “İletişimin Gücü” eğitimi ile etkinlik sona ermiştir.