FAO Türkiye

Gediz için bir aradayız

Fotoğraf: © FAO
13/02/2024

Ankara – Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü iş birliğinde, Küresel Çevre Fonu (GEF) finansmanıyla yürütülmekte olan  “Türkiye'de Gediz Nehri Havzasında Sürdürülebilir ve Entegre Su Kaynakları Yönetimi” Projesi kapsamında İzmir’in Menemen İlçesinde, mera rehabilitasyonu kapsamında daha önce üreticilere teslim edilen yem bitkisi tohumlarının ekiliş alanlarının tespit edilmesi, saha kontrollerinin ve üretim planlamalarının yapılabilmesi için arazi çalışması ile birlikte su verimliliği için “Meraların Korunması, Uygun Hayvan Otlatma ve Yem Bitkileri Üretimi”  eğitimi gerçekleştirildi. Eğitime İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Menemen İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve çiftçiler katılım sağladı.

 

FAO uzmanlarının ve Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcilerinin Menemen, Yanıkköy’e gerçekleştirdiği saha ziyareti sırasında tohum teslim edilen üreticilere yönelik olarak anket çalışması da gerçekleştirilmiş ve belirlenen ekilmiş/ekilecek olan ürünlerin bulunduğu parsellerde çiftçilere yerinde üretim tekniği önerilerinde bulunuldu.  Ek olarak, tohum dağıtımı gerçekleştirilen çiftçilerin arazileri yerinde ziyaret edilerek çiftçilere ekim yöntemleri, suyun etkin ve verimli kullanılması için sulama teknikleri hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Saha ziyareti sırasında ayrıca meraların gelecekteki gelişimini tespit ve mevcut durumu değerlendirme amacıyla rehabilitasyon gerçekleştirilecek mera alanlarında tür sayımı gerçekleştirilmiştir.

 

Saha ziyaretleri sonrasında, FAO uzmanları tarafından çiftçilere ve Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcilerine yönelik “Meraların Korunması, Uygun Hayvan Otlatma ve Yem Bitkileri Üretimi” eğitimi verildi. Eğitim programında FAO Ulusal Proje Koordinatörü Emre Akyüz, proje faaliyetleri hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirirken, FAO Teknik Danışmanı Erhan Akça “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi Kapsamında Mera Ekosistemleri” konusunda katılımcılara eğitim verdi. Katılımcılar; koruyucu tarım ve su verimliliği, İzmir İlinde çayır mera ıslahı alanındaki iyi örneklerin incelenmesi ve sürdürülebilir sulama teknikleri konusunda eğitim aldı.

 

Gediz Projesi Hakkında

FAO ile Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen proje GEF finansal desteği ile 2022 yılında başlamıştır. Toplam bütçesi eş finansmanla birlikte 8.015.639 dolar olan ve üç yıl sürmesi planlanan projenin genel amacı, yerel toplulukların sosyo-ekonomik refahını ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla toprak ve su kaynakları özelinde entegre doğal kaynak yönetimini ve Gediz Nehri havzasında biyoçeşitliliğin korunmasını teşvik edilmesidir. Proje, İzmir ve Manisa illerinin Gediz Havzası sınırları içinde yer alan bölgelerde yürütülmektedir. Proje, Gediz Nehri Havzası'nın ortak yönetiminin geliştirilmesi, sürdürülebilir arazi kullanım uygulamalarının ve entegre doğal kaynak yönetiminin geliştirilmesi ve iyi uygulamaların izlenmesi, değerlendirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlarına ulaşmayı hedeflemektedir.