FAO Türkiye

FAO Türkiye heyeti kaz yetiştiriciliği sektöründeki yenilikleri araştırdı

Photo: © FAO
25/04/2024

FAO Türkiye Ülke Ofisi ve FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi ortaklığında, Kars’tan bir delegasyon ekibi kaz yetiştiriciliğindeki en son yenilikleri incelemek üzere Macaristan'a teknik bir gezi düzenledi.

Heyette Kars Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Erdinç Koç, Koordinasyon Dairesi Başkanı Coşkun Deniz Uysal, FAO SEC Hayvancılık Sorumlusu Yunus Arzık, FAO REU Hayvancılık Sorumlusu Tibor Szucs ve FAO SEC Operasyon Sorumlusu Mercan Turan yer aldı.

 

Bu teknik gezi birçok alanda önemli bulgular ortaya koydu. 26-29 Şubat 2024 tarihleri arasında 'Kırsal Turizm ve Gastronomi Yoluyla Kaz Eti Üretiminin Güçlendirilmesi' projesi uzmanları Macaristan'ın kaz yetiştiriciliğindeki öncü uygulamalarını yerinde inceledi. Kars İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın’ın liderliğindeki heyet, sürdürülebilirlik odaklı kaz yetiştiriciliğinin çeşitli yönleri hakkında bilgi edindi.

Teknik ziyaret programı, kaz yetiştiriciliği araştırma ve inovasyonunun ön saflarında yer alan önemli kurum ve tesislere yapılan ziyaretleri kapsadı.

Ziyaretin ilk gününde FAO Türkiye heyeti ile, Ulusal Biyoçeşitlilik ve Gen Koruma Merkezi'ndeki görüşmelerde su kuşları için ileri araştırma yöntemleri ele alınarak in vitro kültür, suni tohumlama ve kaz yetiştiriciliği ve beslenmesi için en uygun koşullar hakkında bilgiler paylaşıldı.

 

Misyonun ikinci gününde ise, kaz kesimi ve işlemesinde lider bir şirket olan Integral Mintebolt, et işleme teknikleri, hijyen standartları ve Kars'ta benzer tesislerin kurulmasına yönelik potansiyel işbirliği fırsatları hakkında değerli bilgiler verildi. Kaz ciğeri üretimi ve ihracatına yapılan vurgu, sektörün ekonomik büyüme potansiyeline dikkat çekildi.

Heyet 3. gün Macaristan Üniversitesi Tarım ve Yaşam Bilimleri Enstitüsü'nde kaz yetiştiriciliği ve kuluçka süreçlerine yönelik yenilikçi yaklaşımları inceledi. Hayvan beslenmesi ve bakımı üzerine yapılan araştırmalarda ortaya konan yöntemler, heyetin sürdürülebilir çiftçilik uygulamaları hakkındaki bilgilerine katkıda bulunarak, gelecekteki çalışmalar için temel oluşturdu.

 

Misyonun dördüncü ve son gününde ise Macaristan'ın önde gelen kaz yetiştirme tesisini ziyaret eden heyete kurumun gelişmiş aşılama protokolleri, hastalık yönetimi uygulamaları ve biyogüvenlik önlemleri gösterildi. Tesisin sofistike operasyonlarını incelemek, teknolojik inovasyonun verimliliği artırma ve çevresel etkiyi azaltmadaki kritik rolü anlatıldı.

Kars Tarım İl Müdürü Enver Aydın, bu ziyaretin sürdürülebilir kaz yetiştiriciliği uygulamalarının geliştirilmesindeki potansiyeline dikkat çekti.