FAO Türkiye

FAO’dan Ekolojik Tarım kapsamında Bolu’da yeni uygulamalar

Fotoğraf: © FAO
01/05/2024

Ankara – Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürütülen “Bolu’da Ekolojik Tarım Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi” projesi kapsamında Seben ve Yeniçağa’da iki gün süren UÇO faaliyeti gerçekleştirildi.

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Sayın Dr Ayşegül Selışık çiftçilerle buluşmasında gün geçtikçe topraklarımızın azaldığına vurgu yaparak az toprakla ve az suyla daha çok üretmemiz gerektiğinin altını çizdi. “Bolu’da yaptığımız Ekolojik tarım çalışmaları, Türkiye için bir örnek olacak, o nedenle sizlerin burada öğrendiklerinizi tarlanızda uygulamanız bizlerin ana hedefi.” dedi.

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen Uygulamalı Çiftçi Okulu (UÇO) faaliyetine 30’un üzerinde çiftçi katıldı. FAO Tarım Uzmanı ve Proje Teknik Lideri Fazıl Düşünceli çiftçilerle yaptığı değerlendirmede bu zamana kadar yapılan hazırlık çalışmalarının sonuçlarını yerinde görmenin kendisini çok mutlu ettiğini vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti. “Ekolojik tarım kapsamında toprağı korumamız, iyileştirmemiz ve verimliliğini artırmamız lazım. Burada bilgilerimizi ve deneyimlerimizi birbirimizle paylaşmak için buradayız. Hem sizlerden dinleyeceğiz hem de deneyimlerimizi sizlere aktaracağız.”

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr Hümeyra Yaman konuşmasında ise şu konulara dikkat çekti: “Bizde çiftçi iklim değişikliğine her zaman hazırdır, bizlerden çok daha fazla hazırlıklıdır. Çünkü ne ekeceğine karar verir, doğayı inceler, tespit eder ve ona göre karar verir. Bizler de araştırmacılar olarak çiftçilik yapan kurumlarız. Aslında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçileri de bizleriz. Biz de kendi tarlalarımızda her yıl altı bin dekar arazide ekiyor ve biçiyoruz. Araştırma çiftliğimizde her yıl yeni tohumları üretiyoruz, bunların çoğaltılmasını kamu ve özel sektör kuruluşlarına devrediyoruz ve deneme alanlarımızda sürekli yeni çeşitler geliştiriyoruz. Burada ise sizin yaptığınız işlere katkı sağlamak ve yeni çeşitleri sizlere ulaştırabilmek için çaba sarf ediyoruz. Bu UÇO çalışması ile amacımız karşılıklı olarak ihtiyaçlarımızı dinlemek ve bunlar için çözün aramak. Bu nedenle bu UÇO çalışması ve bilgi alışverişi tarımın geleceği için çok önemli” dedi.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nden Sayın Elif Demirbaş Topçu ise ekolojik tarım kavramının Dünya’da hızla yükselen ve geniş uygulama olan bir kavram olduğunu, Dünya’nın değişen şartlarının özellikle iklim değişikliğinin üreticileri yeni bir tarım anlayışına zorladığına işaret ettiğini vurguladı. “Zaman geçtikçe ekolojik tarım kavramı karşımıza çok daha fazla çıkmaya başlayacak ve ilerleyen zamanda burada yapılan çalışmanın ne kadar önemli bir çalışma olduğunu herkes anlayacak” dedi.