FAO Türkiye

Dijital Köyler Girişimi: Boyalı Köyü'nde Başlıyor

Fotoğraf: © FAO/Ecenaz Yüzbaşıoğlu
04/06/2024

FAO Avrupa ve Orta Asya Ofisi ile Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen Dijital Köyler Girişimi (Digital Villages Initiative - DVI), kırsal kalkınmada dijital dönüşümü desteklemeye devam ediyor. Türkiye ile birlikte Arnavutluk, Bosna Hersek ve Gürcistan’ı kapsayan bir bölgesel teknik işbirliği programı kapsamında yürütülen projede Türkiye'de pilot bölge olarak seçilen Ankara’nın Güdül ilçesi Boyalı köyünde 2 gün süren bir Yol Haritası Çalıştayı gerçekleştirildi. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM) faydalanıcı olduğu ve Ankara Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün katkılarıyla yürütülen projede, köy sakinleri ile birlikte belirlenen vizyon ve stratejik öncelikler kapsamında, tarım ve hayvancılık sektörleri ile kırsal kesimdeki dijital dönüşümü hızlandırmaya yönelik kilit faaliyetler ele alındı.

Çalıştayda açılış konuşmaları Boyalı mahallesi muhtarı İhsan Kademderesi’nin proje ile ilgili beklenti, iyi dilek ve teşekürlerini sunduğu konuşması ile başladı.

Açılış konuşmaları FAO Kıdemli Program Koordinatörü Özcan Türkoğlu’nun konuşması ile devam etti. Konuşmasında Boyalı köyünde bulunan tüm kurumsal yapılarla birlikte özellikle Boyalı Fengere Kadın Eli Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin yaptığı çalışmaların dijitalleşme yolunda büyük bir avantaj olduğuna değinen Türkoğlu, “Proje kapsamında, küresel ölçekte başlatılan FAO Dijital Köyler Girişimi ile Boyalı köyümüzdeki özellikle tiftik yetiştiricilerinin ve Bahriye Süer’in başkanı olduğu tarımsal kalkınma kooperatifi vasıtasıyla kadın çiftçilerin de üretimlerine cevap verebilen bütünsel bir dijital dönüşüm yol haritası hazırlayarak hem tarım ve gıda üretimi hem de kırsal yaşam standartları bakımından Türkiye’nin potansiyelini gösteren yenilikçi dijital adımlara odaklanacağız” dedi.

Çalıştay Güdül İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hakan Güven’in açılış konuşması ile devam etti. Boyalı köyünün pilot köy olarak seçilmesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirten Güven “Boyalı köyü küçükbaş hayvancılık ve dokuma kumaş üretiminde ilçemizde önemli bir rol alıyor. Çiftçilerin temel dijital hizmetlere ve araçlara erişimi, onların karar alma mekanizmalarını ve çiftlik yönetimlerini iyileştirerek verimliliklerini artıracaktır” dedi.

Güdül Belediye Başkanı Mehmet Doğanay ise konuşmasında tiftik keçisi yetiştiriciliğinde Boyalı köyünün yöredeki öncü köylerden biri olduğuna vurgu yaparak Boyalının pilot köy olarak seçilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Doğanay “Bu pilot proje kapsamında gerçekleşmesini umduğumuz faaliyetler sonunda üreticilerin dijital teknolojilere erişimleri iyileşecek ve pazarlama kanallarına ulaşımlarının kolaylaşacağına inanıyorum. Tiftik Festivali başta olmak üzere köyde belediye olarak proje kapsamında üzerimize düşen hizmetleri memnuniyetle sağlamaya gayret edeceğiz” dedi.

Proje Ulusal Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Onur Ayvaz ise konuşmasında Bakanlık olarak Boyalı köyünün potansiyeline inandıklarını belirterek “Önümüzdeki iki gün burada yapacağımız çalışmalar sonucunda çıkacak dijital yol haritası bizim için çok önemli. Çünkü sadece Boyalı köyüne değil ülkemizdeki diğer köylere de örnek teşkil edecek ve katkısı olacaktır” dedi.

 


Açılış konuşmalarının ardından FAO Dijital Tarım Uzmanı Valentina Jug ise Dijital Köyler Girişimi ve FAO’nun iyi uygulama örneklerine değinen bilgilendirici bir sunum yaptı. Sunumun ardından Ulusal Dijital Tarım Danışmanı Hüseyin Tayyar Güldal moderatörlüğünde, tarım-gıda sektöründe dijitalleşme çabalarının önemi ve köyün mevcut durumu ve potansiyeli köy sakinleri ve çalıştay katılımcıları ile birlikte değerlendirildi.

Dijital Köyler Girişimi Hakkında

  • Dijital Köyler Girişimi, Avrupa ve Orta Asya'daki köyleri daha akıllı, yeşil ve dijital olarak zengin bağlantılı merkezlere dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Her köy ve kırsal topluluğun dijital teknolojileri kullanarak tarımsal verimliliği artırması ve hizmetlere erişimi kolaylaştırması, yerel güçlü yanlarını değerlendirerek kırsal yaşamı iyileştirmesi hedeflenmektedir. Girişim, 2023 yılında başlatılmış olup Arnavutluk, Bosna Hersek, Gürcistan ve Türkiye'de kırsal kesimin tarımsal verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak amacıyla faaliyet göstermektedir.