FAO Türkiye

Buğday pas hastalığına karşı Uygulamalı Çiftçi Eğitimi

Fotoğraf: © FAO/Nezih Tavlas
11/06/2024

Ankara, Türkiye- Tüm dünyanın gıda ihtiyacına cevap veren ve gıda güvenliği için çok önemli bir tarımsal ürün olan buğdayı tehdit eden pas hastalıklarına karşı mücadele devam ediyor. FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) çerçevesinde Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün Ankara’daki İkizce Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde çiftçilere buğday pas hastalığının tanınması ve entegre mücadelesi konusunda uygulamalı eğitim verildi.

 

"Orta Asya ve Kafkaslarda Buğday Pası Hastalıklarının İzlenmesi ve Yönetimi İçin Bölgesel İşbirliğinin ve Ulusal Kapasitelerin Güçlendirilmesi (CAC-Rust)" projesi kapsamında Ankara’nın Polatlı, Haymana, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Altındağ İlçeleri ile Bolu’nun Yeniçağa ve Seben ilçelerinden gelen çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetkililer, FAO uzmanları, mühendisler ve akademisyenlerin katılımıyla buğday pas hastalığı ile mücadele konuları sahada uygulamalı olarak ele alındı.

 

Programın açılışında ev sahibi Enstitü Müdürü Dr. Hümeyra Yaman kuruluşun çalışmalarını özetleyerek FAO ile yapılan iş birliği ve bu ortak çalışmadan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcisi Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Arslan ise buğday pas hastalıklarının İç Anadolu için öneminden bahsederek çiftçi eğitiminin önemini vurguladı. FAO tarım uzmanı Fazıl Düşünceli de, FAO’nun Tarım ve Orman Bakanlığı kurumlarıyla Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yaptığı verimli iş birliklerinden bahsederek özellikle son zamanlarda bitkisel üretimle ilgili olarak Gıda ve Kontrol, Tarım Reformu ve Bitkisel Üretim ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlükleri ile geliştirilen proje ve faaliyetlerde sağlanan ivmeye değindi. Düşünceli ayrıca buğday pas hastalıklarının Orta Asya ve Kafkasya için önemine değinerek bu konuda FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen proje hakkında genel bilgi verdi. İzmir’de ICARDA’nın da (Uluslararası Kurak Alanlar Araştırma Merkezi) katkılarıyla faaliyet gösteren Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Araştırma Merkezi’nin bölge için taşıdığı önemi vurgulayan Düşünceli “Pas hastalıkları kolayca hava yoluyla sınırları aşarak bir çok bölgeyi ve ülkeyi etkilemesi ve sıklıkla yeni ırklar oluşturmaları nedeniyle ülkeler arasında işbirliği elzemdir ve bu nedenle FAO-Türkiye Ortaklık Programı tarafından desteklenen bu proje bölge için büyük önem arz etmektedir” dedi.

 

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünü temsilen programa katılan Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin Çakal da buğdayın hem dünya hem de Türkiye’de gıda güvenliği için önemine dikkat çekerek  “Hastalıklara dayanıklı çeşit geliştirme ve entegre mücadeleye yönelik araştırma çalışmaları çok önemli ve bu hedeflere yönelik FAO ile iş birliğine büyük değer veriyor ve önem atfediyoruz” dedi.

 

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’ne ait araştırma çiftliğindeki buğday pas hastalığı araştırma alanında gerçekleştirilen uygulamalı eğitim çalışmasında enstitünün uzmanlarından Dr. Emine Burcu Tugay ve Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Dr. Nilüfer Akci tarafından hastalığın nasıl oluştuğu, seyri ve belirtileri tarlada gösterildi. Ayrıca uzmanlar çiftçilerden gelen soruları tek tek yanıtlayarak pas hastalıklarına karşı dayanıklı çeşit geliştirme çalışmaları ve entegre mücadele yöntemleri konusunda detaylı bilgi verdiler. Daha sonra çiftçilere ayrıca Enstitüsü tarafından buğday pas hastalığına karşı dirençli olarak geliştirilen çeşitler tanıtıldı. Eğitim faaliyetinin diğer ülkelerde yapılacak çalışmalar için de önemli bir örnek teşkil edeceği değerlendirilmektedir.

 

FAO'nun Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, ICARDA ve CIMMYT ile işbirliği içinde yürütülen proje, Orta Asya ve Kafkasya ülkeleri arasında hastalığın izlenmesi ve etkin yönetimini sağlamaya yönelik olarak işbirliği ve kapasitelerin geliştirilmesini amaçlamaktadır.

 

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

BAĞLANTILAR: