FAO Türkiye

FAO ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle uygulanacak olan “Lagün Projesi” paydaş toplantısı Adana’da gerçekleştirildi.

Fotoğraf: © FAO
14/06/2024

Adana- Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Küresel Çevre Fonu (GEF) finansmanı ile yürütülecek olan “Türkiye'deki İklim Değişikliği Tehdidi Altında Biyolojik Çeşitliliğin Sürdürülebilir Korunması için Adana Çukurova Delta Lagünlerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Adana’da paydaş toplantısı gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Müdür Yardımcısı Sayın Ali Kansu Öztürk, tatlı su ve deniz suyunun oluşturduğu yapılara lagün denildiğine değinerek Adana'da beş tane büyük lagün olduğunu, iki tanesinin Yumurtalık ilçesinde, üç tanesinin de Karataş ilçesinde bulunduğu ve bu lagünlerin 5.600 hektarlık bir alanı kapladığı bilgisini verdi. Sayın Öztürk, Adana Çamlık Dalyan’ının Türkiye'nin en uzun çitine sahip olduğu ve ekonomik olarak yöre halkına büyük katkısı olduğunun altını çizdi. Ayrıca tarımsal faaliyetlerin ve ilaçlamaların yoğun olması, yağış rejiminin değişmesi, iklim değişiklikleri, çevresel ve insan faktörlerinin lagünleri olumsuz yönde etkilediğine de vurgu yaptı.

Toplantı FAO GEF Portfolyo Koordinatörü Sayın Erdoğan Özevren’in konuşması ile devam etti. Sayın Özevren konuşmasında şu noktalara değindi.“FAO, üye ülkelere gıda, tarım, ormancılık ve balıkçılık gibi konularda teknik destek vermek üzere kuruldu. Uzun yıllardır iş birliği içerisinde olan FAO ve GEF, GEF 8 dönemine ait bu proje ile lagünlerin ve balıkçılığın korunması ve sürdürülebilirliği için Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortaklaşa çalışacak. Bu çerçevede projenin yazım sürecine başlaması FAO olarak bizleri çok mutlu etti. Bu toplantı, uygulayacağımız proje için mevcut ihtiyaçların belirlenmesine ve proje temellerinin güçlü atılmasını sağlayacak. Mevcuttaki drenaj kanalları ve bu kanalların yoğun ölçüde tarım kimyasalları taşıması ve bu suların lagünlere akıtılması yerine ayrıntılı analizler sonucunda içerikleri saptandıktan sonra tekrar tarımda kullanılmasını, su ve gübre kullanımının azaltılmasında önemli bir katkı sağlayacak. Bu sayede çevremizi koruyup ekonomiye önemli ölçüde bir katkı sağlayabileceğiz.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı, Sayın Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz isekonuşmasındaTürkiye'de bulunan 72 lagünün 18’e düşmesi ve bu 18 lagünün verimsizleşmesinin balıkçılık sektörü için gidişatı olumsuz yönde etkilediğini ve bu proje ile yapılacak olan rehabilitasyon çalışmaları ile korunmanın ivme kazandırılacağına vurgu yaptı.

FAO Arazi ve Su Teknik Uzmanı Sayın Sara Marjani Zadeh konuşmasında ise lagün ekosistemlerinin iklim değişikliğine direncin artırılmasının projenin amaçlarından biri olduğuna değinerek, lagün habitatları içerisinde biyolojik çeşitliliğin korunması ve restore edilmesi, bir yandan da sürdürülebilir yönetim uygulamalarının ve topluluk katılımının teşvik edilmesinin proje amaçlarını kapsadığına dikkat çekti. Sayın Marjani sözlerine şöyle son verdi. “Projenin uygulanacağı, Çukurova bölgesi hem ekonomik hem de biyoçeşitlilik açısında kritik ekolojik bir bölge. Bu bölgede rehabilitasyon çalışmalarına hız verilmesi yönünde bakanlık ile ortak karara verdik. Üç yıl olarak sürmesi planlanan proje bütçesi 1.3 milyon dolar, aynı zamanda 4,5 milyon dolar değerinde bir eş finansmana sahip. Bu bütçe ile proje hayata geçtiğinde çok faydalı işler yapacağımıza inanıyorum.”

Top of Form

Bottom of Form