FAO Türkiye

Orta Asya ve Kafkasya'da Bitki Sağlığı Öncelikleri ve Stratejileri Çalıştayı uzmanları bir araya getirdi

Fotoğraf: ©Nezih Tavlas/FAO
04/07/2024

Türkiye- Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Orta Asya ve Kafkasya (CAC) bölgesinde bitki sağlığı ve tarımsal araştırmaların güçlendirilmesi amacıyla 26-28 Haziran tarihleri arasında Ankara’da başarılı bir çalıştaya ev sahipliği yaptı.

Bölgesel bitki sağlığı önceliklerini belirleme ve araştırma ihtiyaçlarını tespit etmeyi amaçlayan çalıştayda, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan'ın da aralarında bulunduğu CAC+ ülkeleri için bir platform oluşturulmaya çalışıldı.

 

Çalıştay, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık’ın bitki zararlılarıyla mücadelenin gıda güvenliği açısından önemini vurgulayan açılış konuşmasıyla başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram, Türkiye'nin bitki sağlığı alanındaki kapasite ve başarılarını özetleyerek, Türkiye'nin bitki sağlığı alanında iş birliği yapma isteğini vurguladı. Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay da, 49 araştırma enstitüsünün çalışmalarını ve bitki sağlığı konusunda ortak araştırma ve yenilikçi çalışmaları anlatarak: 'Bitki sağlığı sorunlarının çözümünde uluslararası işbirliğinin önemine inanıyoruz ve bu bağlamda FAO ile yapılan işbirliğinden ve bölgede sinerji yaratma konusunda kaydedilen ilerlemeden son derece mutluyuz” dedi.

 

Çalıştayda, bölge için sınır aşan bitki zararlıları ve hastalıklardan kaynaklanan riskler, bunların önlenmesi ve yönetimi ilkeleriyle birlikte ele alındı. Tek sağlık kavramı tanıtılarak ülkelerin zararlı salgınlarıyla mücadeledeki boşlukları tespit etmelerine katkıda bulunacak olan hazırlık kontrol listesi tartışıldı. Ülkelerin bitki sağlığı konusundaki kapasitelerini ve faaliyetlerini anlatan sunumların ardından katılımcılar, bölgedeki ekonomik açıdan önemli bitkisel ürünlerdeki temel bitki zararlıları ve hastalık sorunlarını belirlediler.

 

Etkinliğin kapanış oturumunda bölgesel işbirliği ve bilgi alışverişinin önemini vurgulayan FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli, "Sürekli istişare sürdürülebilir işbirliği için kritik öneme sahip ve bu etkinlik de bölgedeki bitki sağlığı sorunlarının daha etkili bir şekilde ele alınması için işbirliğinin teşvik edilmesi yönünde önemli bir adım olacak" dedi.

 

Katılımcı ülkelerin ilgili kurumları ve uzmanları arasında bir ağ oluşmasına da olanak sağlayan çalıştay, Bakanlığın Yenimahalle yerleşkesindeki Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü ve Tarla Bitkileri Merkezi Araştırma Enstitüsü'nün bitki sağlığı araştırma ve inovasyon tesislerine yapılan ziyaretlerle sona erdi.

 

BAĞLANTILAR: