FAO Türkiye

Türkiye ve Azerbaycan arasında buğday pas hastalığıyla mücadele için köprüler kuruldu

Fotoğraf: ©Nezih Tavlas/FAO
04/07/2024

Ankara, Türkiye - "Orta Asya ve Kafkaslarda Buğday Pası Hastalıklarının İzlenmesi ve Yönetimi İçin Bölgesel İşbirliğinin ve Ulusal Kapasitelerin Güçlendirilmesi (CAC-Rust)" projesi kapsamında, Türkiye’nin buğday pası hastalığının yayılmasına karşı mücadelesini yerinde görmek için Ankara’ya gelen Azerbaycan heyeti bu alanda çalışan kurumları ziyaret ederek uzmanlarla bilgi alışverişinde bulundu.

 

Ziyaretin ilk bölümünde, FAO Kıdemli Program Koordinatörü Özcan Türkoğlu FAO'nun çalışmalarını özetlerken, Proje Teknik Lideri Fazıl Düşünceli de projenin ilerleyişi hakkında bilgi verdi. Tarımsal Hizmetler Ajansı Bitki Koruma ve Fümigasyon Merkezi (ASA) Başkanı Ceyhun İbrahimov başkanlığındaki heyet, merkezin buğday pası hastalığına ilişkin çalışmalarını ve hastalığın ülke içinde yayılmasıyla mücadele için merkez tarafından benimsenen yaklaşımı sundu. İbrahimov, Azerbaycan'ın kapasite geliştirme çabalarının bir parçası olarak, merkezin buğday pası hastalıklarının yönetiminde Türkiye'nin deneyim ve bilgisinden faydalanmak ve iki ülke tarafından benimsenen yaklaşımları ele almak istediğini belirtti.

 

Azerbaycan heyeti, Genel Müdür Mustafa Altuğ Atalay başkanlığındaki Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü teknik ekibinin yanı sıra Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram başkanlığındaki Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü uzmanlarıyla buğday pası hastalığının önlenmesi ve kontrolüne ilişkin temel konuları görüştü. Katılımcılar ayrıca Bakanlığın hastalığın izlenmesi ve yönetiminde kullandığı sistem ve araçları görme fırsatı bularak, buğday pası hastalıklarının yönetiminde benimsenen özel yaklaşımlar ve uygulanan yöntemler hakkında ilk elden bilgi edinerek bilgilerini derinleştirdiler.

 

Programın son ayağında sahaya giderek Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü’ne ait İkizce araştırma çiftliğinde buğday pas hastalığı üzerine sahada yürütülen araştırmaları ve gerçekleştirilen uygulamaları yerinde gören Azerbaycan heyetine eşlik eden enstitünün uzmanlarından Emine Burcu Tugay soruları yanıtladı. Tugay daha sonra Azerbaycanlı konuklara enstitünün Yenimahalle kampüsünde bulunan pas laboratuvar ve seralarını da gezdirdi.

 

"Orta Asya ve Kafkaslarda Buğday Pası Hastalıklarının İzlenmesi ve Yönetimi İçin Bölgesel İşbirliğinin ve Ulusal Kapasitelerin Güçlendirilmesi (CAC-Rust)" projesi, FAO – Türkiye Ortaklık Programları (FTPP) kapsamında yürütülmektedir.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda

FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

BAĞLANTILAR: