FAO Türkiye

Atina'daki Uluslararası Bitki Koruma Kongresi'nde CAC-Rust Projesi’nin sunumu yapıldı

Fotoğraf: © FAO
16/07/2024

Atina  XX. Uluslararası Bitki Koruma Kongresi, 1-5 Temmuz 2024 tarihleri arasında Atina'da gerçekleştirildi. Etkinlik, Yunan Bitki Sağlığı Derneği, Uluslararası Bitki Koruma Bilimleri Derneği (IAPPS) ve Atina Tarım Üniversitesi tarafından organize edildi.

 

"Sınıraşan Bitki Zararlıları için Önleme ve Sürdürülebilir Yönetim" başlıklı oturumda, uzmanlar ve yetkililer önemli katkılar sundular. FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli, FAO-Türkiye Ortaklık Programları kapsamındaki projelere değinerek program kapsamında yürütülen "Orta Asya ve Kafkasya'da buğday pas hastalıkları yönetimi ve dayanıklılık ıslahına yönelik bölgesel işbirliğinin ve ulusal kapasitelerin güçlendirilmesi (CAC-Rust)" projesine odaklandı ve proje kapsamı ile gelinen aşamalar hakkında bilgi verdi.

 

Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Dairesi Başkanı Suat Kaymak ve Bitki Koruma Uzmanı Ayşe Uysal Morca, sınır aşan bitki zararlıları ve hastalıkları ile mücadele konusunda Türkiye’nin araştırma faaliyetlerini özetlediler. Sunumlarında bu sorunlarla etkili bir şekilde başa çıkmak için koordineli çabaların önemini vurguladılar.

 

Oturum, bitki zararlıları ve hastalıklarının yönetiminde bölgesel ve uluslararası işbirliğinin önemini de vurgulayarak, başarılı stratejileri ve devam eden araştırma çabalarını ortaya koydu.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

 

2007’de başlatılan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

 

BAĞLANTILAR: